CBSE NET Performing-Art September-2013 Solved Paper III

Part – I: Common to Dance, Drama, Theatre

    • Assertion (A): The tripataka hasta is used in Janāntika.
    • Reason (R): It is one type of a classical dance.
    1. A is false, R is false.

    2. A is true, R is true.

    3. A is false, R is true.

    4. A is true, R is false.

    Answer: d

  1. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Verbal mode of dramatic presentation

    2. Stylised mode of dramatic presentation

    3. Graceful mode of dramatic presentation

    4. Natural mode of dramatic presentation

    1. Lokdharmi

    2. Bhārati

    3. Nātyadharmi

    4. Kaishiki

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  2. Which is the correct sequence?

    1. Prekshaka-Niveshana, Ranga Pith, Ranga Shirsh, Nepathya Gruh

    2. Ranga Shirsh, Ranga Pth, Nepathya Gruh, Prekshaka-Niveshana

    3. Nepathya Gruh, Prekshaka-Niveshana, Ranga Pith, Ranga Shirsh

    4. Ranga Pith, Nepathya Gruh, Ranga Shirsh, Prekshaka-Niveshana

    Answer: a

  3. Pick the odd one out:

    1. ārabhati

    2. Sātvati

    3. Kaishiki

    4. āvanti

    Answer: d

  4. ‘Tiraskarini’ is a Sanskrit word which denotes

    1. Mask

    2. Movement

    3. Screen

    4. Ornament

    Answer: c

    • Assertion (A): Ankiā Nāt is a form of religious theatre originated in Assam.
    • Reason (R): It was created by Sankardeva, an ardent devotee of Lord Vishnu.
    1. A is true, R is true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: a

  5. Match items in List-I with items in List-II:

    List-I List-II
    1. Martial art

    2. Theatre Building

    3. Style of Song

    4. Copper Wind Instrument

    1. Lavani

    2. Bhungal

    3. Kalarippaya u

    4. Kuttampalam

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  6. Give the correct sequence in respect of Geographical origin from east to West:

    1. Bhavai, Nautanki, Seraikella Chhau, Jatra, Ankia Nat

    2. Ankia Nat, Jatra, Nautanki, Seraikella Chhau, Bhavai

    3. Ankia Nat, Jatra, Seraikella-Chhau, Nautanki, Bhavai

    4. Bhavai, Seraikella Chhau, Nautanki, Jatra, Ankia Nat

    Answer: c

  7. Pick the odd one out:

    1. Sutradhar

    2. Songadya

    3. Nāyaka

    4. Adhikari

    Answer: b

  8. Cavittu Natakam is a form of theatre which is centred around

    1. Muslim subject matter

    2. Christian subject matter

    3. Jain subject matter

    4. Hindu subject matter

    Answer: b

  9. Which is the folk dance of Bihar?

    1. Santhal Nrutya

    2. Lambadi Nrutya

    3. Nacha

    4. Sarhul

    Answer: d

  10. The “Ability Unlimited Group” comprises of dancers who are

    1. Physically challenged

    2. Mentally challenged

    3. Deaf

    4. Dumb

    Answer: a

  11. Match the following:

    List-I List-II
    1. Mallika Sarabhai

    2. Gopal Dubey

    3. Yamunabai Waikar

    4. Minati Mishra

    1. Chhau

    2. Peter Brook

    3. Odissi

    4. Lavni

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: c

  12. Who was conferred the 2012 Padma Vibhushan?

    1. Buddhadev Dasgupta

    2. Prof. CV Chandrasekhar

    3. Pt. Birju Maharaj

    4. Dr. Bhupen Hajarika

    Answer: d

  13. The most common Tala with 8 or multiple of 8 “Matra” is known as

    1. Dadra

    2. Zaptal

    3. Adi Tala

    4. Rupak

    Answer: c

  14. Pick the odd one out:

    1. Pallavi

    2. Thumari

    3. Gazal

    4. Astapadi

    Answer: c

  15. Put in correct sequence (of time):

    1. Bharatanatyam, Odissi, Dasiattam, Satriya

    2. Dasiattam, Bharatanatyam, Odissi, Satriya

    3. Odissi, Satriya, Bharatanatyam, Dasiattam

    4. Odissi, Bharatanatyam, Dasiattam, Satriya

    Answer: b

  16. Match the following:

    List-I List-II
    1. Attendance

    2. Natarani

    3. Natyakala

    4. Dawani

    1. Dance dress

    2. Journal

    3. Theatre

    4. Conference

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  17. Pick the correct one out: In recent years, some of the Indian choreographers have extensively used.

    1. African drums

    2. Bollywood music

    3. Sounds of sea

    4. Sufi music

    Answer: d

    • Assertion (A): The content and form are non-complimentary to each other in the performing Arts.
    • Reason (R): The content and form emerges from an integral vision which flowers as a many branched tree of all Indian Arts.
    1. A is false, R is true.

    2. A and R are both false.

    3. A is true R is false.

    4. A and R are both true.

    Answer: a

  18. Match the following:

    List-I List-II
    1. Dialogue in Dance

    2. Shambhu Hegde

    3. Surupa Sen

    4. Malvka Surakai

    1. Viswa Kalabharati

    2. The Dhananjayans

    3. Yakshagana

    4. Nritya Choodamani

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: d

  19. Pick the odd one out: The classical dancers who have choreographed in TV and films.

    1. Kumudini Lakhia

    2. Birju Maharaj

    3. Vaibhavi Merchant

    4. Parul Shah

    Answer: c

  20. Pick the odd one out:

    1. Tandava – Lasya

    2. Talam – Rhythm

    3. Flute – Bamboo

    4. Nadaswaram – Sitar

    Answer: d

  21. Match the following:

    List-I List-II
    1. Attakalari Centre for Movement

    2. Bruhan Natyanjali Festival

    3. Saptak Festival

    4. The Music Akademy

    1. Ahmedabad

    2. Chennai

    3. Bangaluru

    4. Thanjavur

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): The abstraction of “life” into primary moods, sentiments, primary emotive states, is basic and universal to the human.
    • Reason (R): All those practicing the Nine Rasa-s professionally become spiritually better humans.
    1. A is true, R is false.

    2. A & R are both true.

    3. A false is R is true.

    4. A and R are both false.

    Answer: a

  22. Pick the odd one out: India's major thinkers in the field of performing arts are

    1. S. K. Saxena

    2. Karl Khandalawala

    3. Aurobindo Ghosh

    4. Anand Coomaraswamy

    Answer: c

  23. Who performed Bindadin Maharaj Thumari in films?

    1. Rekha

    2. Madhuri Dikshit

    3. Mina Kumari

    4. Waheeda Rehman

    Answer: b

  24. Put in the correct sequence geographically:

    1. Laiharoba, Chhau, Dhadhilila, Bhutan

    2. Chhau, Laiharoba, Bhutan, Dhadhilila

    3. Laiharoba, Dhadhilila, Chhau, Bhutan

    4. Chhau, Bhutan, Laiharoba, Dhadhilila

  25. Which are the dance reality programs on TV?

    1. Dance India Dance

    2. Zalak Dikhalaji

    3. Taka Dhimi Ta

    4. All of above

    Answer: d

  26. Match the following:

    List-I List-II
    1. WDA

    2. IIC

    3. CID

    4. NCPA

    1. India International Centre

    2. World Dance Alliance

    3. National Centre of Performing Arts

    4. Centre International de Dance

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: c

    • Assertion (A): The half-curtain used in several forms like Kathakali, Yakshagan plays an important role in realising the performance text.
    • Reason (R): It solves the problem of time and space in a nonrealistic metaphysical way.
    1. A is false, R is false.

    2. A is true, R is true.

    3. A is false, R is true.

    4. A is true, R is false.

    Answer: b

  27. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Ranga Pith

    2. Mattawarini

    3. Kaksyavibhag

    4. Rang Shirsh

    1. Zonal Division

    2. Up stage

    3. Four pillared construction

    4. Down stage

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: c

  28. Give the correct sequence in respect of the State it belongs to

    1. Ravan Chhaya, Toalpava Kuthu, Gombeyatta, Kathputli

    2. Gombeyatta, Kathputli, Toalpava Kuthu, Ravan Chhaya

    3. Kathputli, Ravan Chhaya, Gombeyatta, Toalpava Kuthu

    4. Toalpava Kuthu, Gombeyatta, Ravan Chhaya, Kathputli

    Answer: c

  29. Kundhei-nach is a tradition of glove puppets prevalent in

    1. Bengal

    2. Manipur

    3. Orissa

    4. Rajasthan

    Answer: c

  30. Pick the odd one out:

    1. āvanu

    2. Pravesh-Gita

    3. Cend

    4. Dāru

    Answer: c

    • Assertion (A): Examining the texts of extent Sanskrit plays it is impossible to determine how music and dance were integrated into a performance.
    • Reason (R): Sanskrit Drama was dialogue drama without the benefit of music and dance.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: d

  31. Match the items in List-I with the items in List-II:

    List-I List-II
    1. Akashbhāsit

    2. Srigadita

    3. Pratmukha

    4. Pratishirsh

    1. Uprupaka

    2. Sandhi

    3. Mask

    4. Bhā a

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  32. Give the correct sequence of the items of Purva Ranga:

    1. Pratyāhār, Nāndi, Trigata, Rangdwar, Prarochna

    2. Prarochna, Trigata, Nāndi, Rangdwar, Pratyāhār

    3. Nāndi, Rangdwar, Trigata, Pratyāhār, Prarochna

    4. Pratyāhār, Nāndi, Rangdwar, Trigata, Prarochna

    Answer: d

  33. Pick the odd one out:

    1. Rāsak

    2. Preksanaka

    3. Dima

    4. Hallisaka

    Answer: c

  34. The device of play within a play in Sanskrit Drama is known as

    1. Anka

    2. Garbhānka

    3. Utsrustikanka

    4. Ankāvatāra

    Answer: b

  35. Which one is the famous film or TV serial on Ramayana made in late 1980?

    1. Jai Hanuman

    2. Ramayana

    3. Sampurna Ramayan

    4. Uttar Ramayana

    Answer: b

  36. Match the following:

    List-I List-II
    1. Sita

    2. Ram-Sita

    3. Vali

    4. Janak

    1. Chitrakut

    2. Mithila

    3. Ashok Vatika

    4. Kishkindha

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): The characters of Ramayan and Mahabharata reflect the humanness of the society.
    • Reason (R): These epics are open to re-interpretation by directors and choreographers.
    1. A and R are both false.

    2. A and R are both true.

    3. A is false, R is true.

    4. A is true, R is false.

    Answer: b

  37. The Kathakali Vesha “Kalyan Saugandhikam” is the story of

    1. Nakul

    2. Vali

    3. Bhima

    4. Angad

    Answer: c

  38. Pick the odd pair:

    1. Arjuna – Gandiv

    2. Trijata – Duti

    3. Marich – Mruga

    4. Manthara – Kubja

    Answer: b

  39. Match the following:

    List-I List-II
    1. Rāsa

    2. Shabari

    3. Sahadev

    4. Ahalya

    1. Future

    2. Stone

    3. Vrindavan

    4. Fruit

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: a

  40. The mask of one of the ancient Indian scholars is very revered in Thailand. Which one is it?

    1. Panini

    2. Valmiki

    3. Ved Vyas

    4. Bharat

    Answer: d

    • Assertion (A): Peter Brook's “Sita's Daughter” looks at the story of Sita in Ramayana.
    • Reason (R): Sita is so graceful, beautiful and virtuous.
    1. A is false, R is true.

    2. A and R are both false.

    3. A is true, R is false.

    4. A and R are both true.

    Answer: a

  41. Which couple is from epic literature?

    1. Malavika and Agnimitra

    2. Shakuntala and Dushyanta

    3. Malati and Madhava

    4. Vasantasena and Charudatta

    Answer: b

  42. Put in the correct sequence of appearance:

    1. Dasharatha, Kaikeyi, Valmiki, Manthara

    2. Valmiki, Dasharatha, Manthara, Kaikeyi

    3. Valmiki, Dasharatha, Kaikeyi, Manthara

    4. Valmiki, Kaikeyi, Dashratha, Manthara

    Answer: c

Part – II: Dance

    • Assertion (A): King of Kottarakkara gave a new interpretation to Ramanattam and considerably modified it.
    • Reason (R): Thus Kathakali retained the vigour of a folkdance and gained the grace of a classical art.
    1. A is true, but R is false.

    2. R is true, but A is false.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  1. Odd one out:

    1. Tillana

    2. Alolit

    3. Paran

    4. Pallavi

    Answer: b

  2. Match the items of List-I with that of List-II:

    List-I List-II
    1. Parmelu

    2. Topka

    3. Gotipua

    4. Pachcha

    1. Odissi

    2. Kathakali

    3. Chhau

    4. Kathak

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  3. The senior most living legend of Kathak dancer today is

    1. Pt. Biraju Maharaj

    2. Smt. Kumudini Lakhia

    3. Smt. Sitara Devi

    4. Sushri Uma Sharma

    Answer: c

  4. Which one is the correct sequence?

    1. Sama, Alokit, Sanchi, Pralokit

    2. Pralokit, Sanchi, Alokit, Sama

    3. Sanchi, Pralokit, Alokit, Sama

    4. Alokit, Sama, Sanchi, Pralokit

    Answer: a

    • Assertion (A): Gatbhava of Kathak Dance is a Pantomime act.
    • Reason (R): Bhava in all dance forms are based on lyrics.
    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: a

  5. Odd one out:

    1. Tabla

    2. Sarangi

    3. Pakhawaj

    4. Chenda

    Answer: d

  6. Match the items in List-I that of List-II:

    List-I List-II
    1. Angarakha

    2. Kaattalon

    3. Potlei

    4. Nibibandho

    1. Manipuri

    2. Odissi

    3. Kathakali

    4. Kathak

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: a

  7. Who is not a dancer?

    1. Ravikant Mahapatra

    2. Geetanjali Lal

    3. Sadhana Shidasani

    4. Rama Vaidyanathan

    Answer: c

  8. Which one is the correct order according to Shloka?

    1. Strotogata, Pipilka, Gopuchchha, Sama

    2. Pipilika, Gopuchchha, Sama, Strotogata

    3. Gopuchchha, Sama, Strotogata, Pipilika

    4. Sama, Strotogata, Pipilika, Gopuchchha

    Answer: d

    • Assertion (A): Fans are so important for Japanese that they cannot dance without fans.
    • Reason (R): Fans play an important part to express from the classical things to a state of mind of human being.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, but R is false.

    3. A is false and R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  9. Match List-I with that List-II:

    List-I List-II
    1. Temple Drama

    2. Bharatnatyam

    3. Kuchipudi

    4. Chhau

    1. Paika

    2. Bhagawat Mela

    3. Sadir

    4. Bhagwatulu

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: b

  10. Odd one out:

    1. Ilena Chitrasti

    2. Isadora Duncan

    3. Anna Pavlova

    4. Uday Shankar

    Answer: a

  11. Devdasis in the temple of Orissa were known as

    1. Dev Nartaki

    2. Dasi

    3. Mahari

    4. Devdichi

    Answer: c

  12. Arrange the sequence of folk dances from east to west:

    1. Santhali, Patanjagai, Mataki, Garaba

    2. Mataki, Garaba, Patanjagai, Santhali

    3. Garaba, Patanjagai, Santhali, Mataki

    4. Patanjagai, Santhali, Mataki, Garaba

    Answer: d

    • Assertion (A): Nritt hastas are not used to express meaning.
    • Reason (R): Nritt hastas are used in harmony with hand gestures leg and body movement to attain a balance.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both A and R are false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  13. Match the items in List-I with that List-II:

    List-I List-II
    1. Srikandi

    2. Kandyan

    3. Yean Pwo

    4. Okinawa

    1. Sri Lanka

    2. Burma

    3. Japan

    4. Java

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  14. Braj Poetry is used in

    1. Kathak

    2. Kathakali

    3. Mohiniattam

    4. Manipuri

    Answer: a

  15. Odd one out:

    1. Nrityadhyay

    2. Nartan Nirnay

    3. Abhinaya Navneet

    4. Nartan Sarwasam

    Answer: d

  16. Arrange the sequence according to seniority:

    1. Sundar Prasadji, Narayan Prasadji, Charan Girdhar, Rajendra Gangani

    2. Narayan Prasadji, Sundar Prasadji, Rajendra Gangani, Charan Girdhar

    3. Sundar Prasadji, Rajendra Gangani, Charan Girdhar, Narayan Prasadji

    4. Charan Girdhar, Narayan Prasadji, Sundar Prasadji, Rajendra Gangani

    Answer: a

    • Assertion (A): The dance and the dancer form the theme of one of the Kalidas's play.
    • Reason (R): A dancer is the heroine of the great Tamil Classic Shillapadikaram.
    1. A is true, R is false.

    2. A is false and R is true.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: a

  17. Odd one out:

    1. Naati

    2. Kabaadi

    3. Gidda

    4. Damboli

    Answer: b

  18. Kandyan Dance is thought to have been influenced by

    1. Khon Dance

    2. Lakhon Dance

    3. Kathakali Dance

    4. A Sword Dance

    Answer: c

  19. Which is in correct order?

    1. Marg, Ang, Grah, Laya

    2. Ang, Grah, Marg, Laya

    3. Grah, Laya, Marg, Ang

    4. Laya, Grah, Ang, Marg

    Answer: a

  20. Match List-I with that of List-II:

    List-I List-II
    1. Saraikela

    2. Mayurbhanj

    3. Purulia

    4. Ranglam Jou

    1. Odissa

    2. Bihar

    3. Manipuri

    4. West Bengal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

Part – III: Drama, Theatre

  1. There is an ancient performance space found in the Ramagarh hills in Chhattisgarh. The name of the performance space is

    1. Nagarjunakonda Amphi Theatre

    2. Sita Benga Cave Theatre

    3. Nata Mandir

    4. Ranigumpha Amphi Theatre

    Answer: b

    • Assertion (A): Parsi drama was very much popular in British India.
    • Reason (R): Because the lady actors were introduced to theatre for the first time, through Parsi drama.
    1. A is False, R is true.

    2. A is True, R is False.

    3. A is False, R is False.

    4. A is True, R is true.

    Answer: b

  2. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Colour

    2. Line

    3. Volume

    4. Texture

    1. Feelings

    2. Three dimension

    3. Pigment

    4. Abstraction

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  3. Write in correct order:

    1. Playwright, Director, Actor, Audience

    2. Playwright, Actor, Director, Audience

    3. Audience, Actor, Playwright, Director

    4. Actor, Director, Playwright, Audience

    Answer: a

  4. Find the odd one from the list:

    1. Khallid Chowdhury

    2. Bansi Kaul

    3. Kirti Jain

    4. Nissar Allana

    Answer: c

  5. The language of world drama is reformed by

    1. Mohan Rakesh

    2. Barnard Shaw

    3. Luigi Pirrandello

    4. Albert Camus

    Answer: b

  6. Write in correct order:

    1. Julus, Evam Indrajit, Vallabpur ki Dantkatha, Pagla Ghoda

    2. Vallabpur ki Dantkatha, Julus, Pagla Ghoda, Evam Indrajit

    3. Evam Indrajit, Pagla Ghoda, Julus, Vallabpur ki Dantkatha

    4. Pagla Ghoda, Vallabpur ki Dantkatha, Evam Indrajit, Julus

    Answer: b

    • Assertion (A): Literature is a vital elements of drama.
    • Reason (R): Theatre is not possible without literature.
    1. A is True, R is true.

    2. A is True, R is False.

    3. A is False, R is true.

    4. A is False, R is False.

    Answer: b

  7. King Lear is written by

    1. Brecht

    2. Peter Brook

    3. Barnard Shaw

    4. Shakespeare

    Answer: d

  8. Put the following playwrights in order of their time.

    1. Euripides, Sophocles, Aeschylus, Aristophanes

    2. Sophocles, Euripides, Aristophanes, Aeschylus

    3. Aeschylus, Euripides, Aristophanes, Sophocles

    4. Aeschylus, Sophocles, Euripides, Aristophanes

    Answer: d

    • Assertion (A): Experimental plays can be professionally viable.
    • Reason (R): Experimental plays cannot be successful on the box office.
    1. A is True, R is true.

    2. A is True, R is False.

    3. A is False, R is true.

    4. A is False, R is False.

    Answer: b

  9. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. MASK

    2. Rhythmc Space

    3. Thrust stage

    4. Invisible Theatre

    1. Globe Theatre

    2. Augusto Boal

    3. Commedia-Del-Arte

    4. Adolf Appia

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  10. Nagarjunakonda Amphi theatre is what kind of theatre?

    1. Rectangular

    2. Triangular

    3. Square

    4. Round

    Answer: c

  11. In a play production the director adopts the following order:

    1. Technical rehearsal, Blocking, Script, Reading, Grand Rehearsal

    2. Blocking, Reading, Grand rehearsal, Technical rehearsal, Script

    3. Script, Blocking, Technical rehearsal, Grand rehearsal, Reading

    4. Script, Reading, Blocking, Technical rehearsal, Grand rehearsal

    Answer: d

  12. Find out the odd one: The production of Barnamvan by National School of Drama, Repertory Company incorporated

    1. Yakshyagana movements

    2. Javanese Masks

    3. Shakespeare's text

    4. Khayal singing tradition

    Answer: a

  13. In Shakespeare's play actors used to talk to the audience by alienating themselves from the co-actors. This gesture is called

    1. Soliloquy

    2. Monologue

    3. Aside

    4. Dialogue

    Answer: c

    • Assertion (A): Musical drama and opera are different forms of theatre.
    • Reason (R): Music is not the soul of these forms of dramas.
    1. A is true, R is false.

    2. A is false, R is true.

    3. A is true, R is true.

    4. A is false, R is false.

    Answer: a

  14. Find the odd one:

    1. Kanami

    2. Bharatmuni

    3. Aristotle

    4. Sophocles

    Answer: d

  15. Which one is not an objective of Art?

    1. Interpretation

    2. Selectivity

    3. Form

    4. Metaphor

    Answer: c

  16. Put in order:

    1. Surabhi Natya Mandali, National School of Drama Repertory Company, Rangmandal, Rangayan

    2. Surabhi Natya Mandali, National School of Drama Repertory Company, Rangayan, Rangmandal

    3. Rangmandal, Rangayan, Surabhi Natya Mandali, National School of Drama Repertory Company

    4. Rangayan, National School of Drama Repertory company, Rangmandal, Surabhi Natya Mandali

    Answer: a

    • Assertion (A): Greek theatre is older than English theatre.
    • Reason (R): English dramas are evolved from ancient Greek dramas.
    1. A is true, R is true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is false.

    4. A is false, R is true.

    Answer: b

  17. Match the following:

    List-I List-II
    1. Naya Theatre

    2. Rangmandal

    3. Delhi ArtTheatre

    4. Bahurupee

    1. Sheila Bhatia

    2. Habib Tanveer

    3. B. V. Karanth

    4. Sambhu Mitra

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: b

  18. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Albert Camus

    2. Jean Paul Sartre

    3. Barnard Shaw

    4. Anton Chekhov

    1. Musical drama

    2. Absurd Drama

    3. Realistic Drama

    4. Existentialism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: d

  19. The folk performance in India mainly depends on which kind of performance space?

    1. Formal space

    2. Invisible space

    3. Improvised space

    4. Dramatic space

    Answer: c

  20. Find the odd one:

    1. Set

    2. Costume

    3. Mask

    4. Make up

    Answer: a