Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

CBSE NET Performing-Art December-2012 Solved Paper III

Download PDF of This Page (Size: 278K)

Special Instructions

1. Candidates are required to Answer: all the 50 questions in Part-I, which are compulsory. They should also select any one from Part-II and Part-III and Answer: all the 25 questions of that Part only. Each question carries two marks.

2. Candidates are required to mark clearly on the OMR Answer: Sheet, the Part Number which they have selected.

PART - I

Common for Dance / Drama / Theatre

1. Match the following:

Table of Deity of Different State Peoples

List - I

List - II

a. Akhyan

i. Telugu

b. Krittivas

ii. Gujarati

c. MadhavKandali

iii. Bengali

d. Ranganath

iv. Assamese

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) ii iii i iv

(C) i ii iii iv

(D) iii ii i iv

Answer: B

2. Pick the odd one out Ramayana has been reinterpreted and re-written in many traditions.

(A) Valmiki Ramayana

(B) Kamban Ramayana

(C) Adhyatma Ramayana

(D) Bhama Kalapam

Answer: D

3. Assertion (A): The group of professional singers, dancers, musicians and actors are perhaps a class apart from society at large.

Reason (R): They move from place to place and they are responsible for the mobility of ideas.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true (R) is true.

(D) (A) is false (R) is false.

Answer: C

4. Match the following:

Table of Different Epics and Its Character

List - I

List - II

a. Shilapadikaram

i. Nikumbha

b. Ramayana

ii. Uttara

c. Mahabharata

iii. Gouindi Adiggal

d. Harivamsha Purana

iv. Narada

Codes: a b c d

(A) ii iv i ii

(B) ii iii iv i

(C) ii iii i iv

(D) iii i ii iv

Answer: D

5. Select the correct sequence:

(A) Oral tradition, literary tradition, Pictorial tradition, performing tradition

(B) Performing tradition, Oral tradition, literary tradition, Pictorial tradition

(C) Pictorial tradition, Oral tradition, Performing tradition, literary tradition

(D) Performing tradition, Oral tradition, Pictorial tradition, literary tradition

Answer: D

6. Match items in List - I with items in List - II:

Table of Four Veda and Its Art

List - I

List - II

a. Rig Veda

i. Abhinaya

b. Swama Veda

ii. Rasa

c. Yajur Veda

iii. Speech

d. Atharva Veda

iv. Music

Codes: a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i ii iii iv

(C) ii iii i iv

(D) iv ii iii i

Answer: A

7. Assertion (A): Brahma created twenty four ‘Apsara-s’ on the entreaty of Bharata for the performances according to Natya Sastra.

Reason (R): Bharata thought that Apsara-s can portray their characters very well and moreover they are dancers.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (R) is right and (A) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: D

8. Sriharsha, the dramatist and commentator crisply stated four prerequisites for the success of play production. Put them in order according to him.

(A) Sympathetic audience, competent actors and actresses, an expert author, an attractive theme

(B) Competent actors and actresses, an attractive theme, expert author, sympathetic audience

(C) An expert author, an attractive theme, competent actors and actresses, sympathetic audience

(D) An attractive theme, an expert author, sympathetic audience, competent actors and actresses

Answer: C

9. Pick the odd one out:

(A) Misrama

(B) Utpadya

(C) Kalpitha

(D) Prakhyatha

Answer: A

10. According to Natyasastra, when music and dance predominate in ‘Natya’ it is called as

(A) Rupa

(B) Uparoopaka

(C) Rupaka

(D) DrisyaRoopaka

Answer: B

11. Match items in List - I with items in List - II:

Table of Four Name List and Its Expression

List - I

List - II

a. Aarbhati

i. Emotional expression

b. Swatvati

ii. Vocal expression

c. Bharati

iii. Physical expression

d. Koisiki

iv. Delicate expression

Codes: a b c d

(A) i ii iv iii

(B) ii iii i iv

(C) iii i ii iv

(D) iv i iii ii

Answer: C

12. Assertion (A): Only the superior characters are qualified to figure as heroes in a play. Lord Rama is considered as the principal hero and not Sugreeva in Ramayan.

Reason (R): Sugreeva character is not to be considered as a principal hero because he is not ‘Kshatriya’.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (R) is right and (A) is false.

(D) (A) is correct and (R) is wrong.

Answer: A

13. Identify the correct order:

(A) Dhira Prasantha, Dhira Lalitha, Dhirodatta, Dhiroddhatha

(B) Dhiroddhatha, Dhira Lalitha, Dhirodatta, Dhira Prasantha

(C) Dhira Prasantha, Dhiroddhatha, Dhirodatta, Dhira Lalitha

(D) Dhira Lalitha, Dhira Prasantha, Dhiroddhatha, Dhirodatta

Answer: B

14. Which is not correct among these?

(A) Uttamabhinaya

(B) Unnatabhinaya

(C) Madhyamaabhinaya

(D) Adhamaabhinaya

Answer: B

15. Pick up the ‘Rupaka’ which has predominance of ‘Lok Dharmi’

(A) Echamriga

(B) Vyayoga

(C) Natika

(D) Prakarana

Answer: D

16. Match the colours mentioned in List - I with the Rasa-s mentioned in List - II

Table of Different Color and Its Rasa - S

List - I

List - II

a. Green

i. Bhayanaka

b. White

ii. Beebhatsa

c. Black

iii. Haasya

d. Blue

iv. Srinagara

Codes: a b c d

(A) iv iii i ii

(B) i ii iii iv

(C) ii iii iv i

(D) iii i ii iv

Answer: A

17. Assertion (A): The sages asked Bharat “how is it that an actor is able to present the pleasures and pains of a character in a natural way without himself having experienced the exact emotions of the character?”

Reason (R): Bharata replied that it is possible on account of Sattva or innate emotional response.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) (R) is correct and (A) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is correct and (R) is wrong.

Answer: C

18. We have now four types of ‘Pravritti-s’ identify the correct sequence

(A) Aavanthi, Paanchalamadhyama, Daakshinatya, Oodhramagadhi

(B) Daakshinatya, Aavanthi, Oodhramaagadhi, Paanchalamadhyama

(C) Oodhramagadhi, Paanchalamadhyama, Daakshinatya, Aavanthi

(D) Paanchalamadhyama, Oodhramagadhi, Aavanthi, Daakshinatya

Answer: B

19. Identify the odd one:

(A) Divya

(B) Kulasati

(C) Nripapatni

(D) Vipralabdha

Answer: D

20. Saradatanaya work on ‘Rasa’ and ‘Natya’

(A) Ashtadhyayi

(B) Kaavyalankara

(C) Abhinava Bharati

(D) Bhavaprakasana

Answer: D

21. Match the items in List - I with the items in List - II

Table of Different Literacture and Its Author

List - I

List - II

a. Sahityadarpaa

i. Singa Bh-upala

b. Natyadarpaa

ii. Sardatanaya

c. Bhavprakasana

iii. Visvanatha

d. Rasaravsudhakar

iv. Ramachandra, Guachandra

Codes: a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iii iv ii i

(C) ii i iii iv

(D) i iii iv ii

Answer: B

22. Assertion (A): Dhananjay classified various Rupakas on the basis of Vastu, Neta and Rasa.

Reason (R): He wanted to differ from Bharata’s concept of Dasrupaka who believed that Vritti determines the types of dramatic composition.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (R) is true, (A) is false.

Answer: A

23. Which is the correct sequence?

(A) Vi nudharmottara-pura a, Agnipura a, Bhavprakaśana, Sangitratnakar

(B) Agnipura a, VI nudharmottara-pura a, Sangitratnakar, Bhavprakaśana

(C) Sangitratnakar, Agnipurana, Bhavprakaśana, VI nudharmottara-pura a,

(D) Bhavprakaśana, Sangitratnakar, VI nudharmottara-pura a, Agnipura a

Answer: A

24. Who propagated the idea of ‘Sukh Dukhatmaka’ Rasa?

(A) Sagarnandin

(B) Sarangadeva

(C) Ramchandra-Guachandra

(D) Sardatanaya

Answer: C

25. Which pair of the following is not matched correctly?

(A) Sringarprakasa - Bhoja

(B) Abhinaya Darpana- Nandikeshwar

(C) Natak-Lakshan- Ratnakosa- Vidyanatha

(D) Natakachandrika - Rupa Goswamin

Answer: C

26. Which is the instrument used Kuttiattam?

(A) Mizhavu

(B) Na -kara

(C) Tappa

(D) Mukhaveena

Answer: A

27. Pick the odd one out

(A) Kedara

(B) Kalyani

(C) Devagandhari

(D) Jhaniha

Answer: D

28. Match the List - I with List - II

Table of Different Dance Style and Its Different Name

List - I

List - II

a. Lavani

i. Name of the Tala

b. Jhamp

ii. Name of the Raga

c. Cha ac.a .di

iii. Name of the musical composition

d. Bhoop

iv. Name of the musical instrument

Codes: a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii i iv ii

(C) i ii iv iii

(D) iv iii i ii

Answer: B

29. Match the List - I with List - II

Table of Different Dance Style and Its Type

List - I

List - II

a. Kathakali

i. Folk Dance

b. Garba

ii. Dance Drama

c. Rabindra Sangit

iii. Folk Theatre

d. Jatra

iv. Musical form

Codes: a b c d

(A) i iv ii iii

(B) i ii iii iv

(C) ii i iii iv

(D) ii i iv iii

Answer: C

30. Assertion (A): Ratan Thaiyam, Mallika Sarabhai and others are mixing theatre and dance.

Reason (R): They are polluting both forms.

Codes:

(A) (A) is false (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: C

31. Identify the correct order in terms of geography (South to North):

(A) Bharatanatyam, Kuchipudi, Chhau, Baul Manipuri

(B) Bharatanatyam, Kuchipudi, Baul, Manipuri, Chhau

(C) Kuchipudi, Bharatanatayam, Chhau, Baul, Manipuri,

(D) Bharatanatyam, Kuchipudi, Baul, Chhau, Manipuri

Answer: A

32. Pick the odd one out:

(A) Malavika Sarukai

(B) Astad Daboo

(C) Nassiruddin Shah

(D) Prity Patel

Answer: C

33. Indian Foundation for Arts is

(A) A performance theatre

(B) Multi-cultural centre

(C) Branch of ford foundation

(D) Granting body

Answer: D

34. Assertion (A): The Natyashastra has an entire section on Music.

Reason (R): The music was used according to the requirement of the theatre production.

Codes:

(A) (A) is false (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: D

35. Pick the odd one out:

The voice training is important to both theatre and dance practitioners as

(A) They can impress the audience

(B) It allows certain theatricality.

(C) Both need to speak or sing.

(D) It is one of the four modes of expression

Answer: D

36. Pick the odd one but. The leading characteristics of post-modern dance and theatre are

(A) Form dominates over content

(B) There is break down in stage audience communication

(C) Heavy use of visual images, stylized movements and groupings.

(D) The actors or dancers are not important.

Answer: C

37. Assertion (A): Time and space are the most important aspects of communication process.

Reason (R): Time and space are modern concepts.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is false (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: A

38. The South Indian theatre personality who has contributed much to dance music is

(A) Girish Karnad

(B) Kovalan Panikar Narayan

(C) Kamala Hassan

(D) Balmurali Krishnan

Answer: B

39. Pick the odd one out

(A) Bharat Ranga Mahotsav- Theatre

(B) The other festival - Contemporary Dance

(C) Savai Gandharva festival - Music

(D) Uday Shankar Festival - Dance

Answer: C

40. Match items in List - I with List - II

Table of Different Classical and Its State

List - I

List - II

a. Dhrupad

i. Thangta

b. Mask

ii. Pakhawaja

c. Puppet

iii. Chhau

d. Sword-shield

iv. Andhra Pradesh

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) ii iii i iv

(C) iii ii iv i

(D) iii iv ii i

Answer: A

41. The Puppet Theatre of SEA is known as

(A) Bunaraku

(B) Wayang

(C) Dalang

(D) Kabuki

Answer: B

42. Identify the correct full form of WZCC

(A) West Zone Capital Company

(B) Western Zone Cultural Capital

(C) West Zone Cultural Council

(D) West Zone Cultural Centre

Answer: D

43. Match items in List - I with List - II

Table of Different Art and Its Use

List - I

List - II

a. Kalaripayatu

i. Body expression

b. Mime

ii. Body exercises

c. Parikhanda

iii. Whirling movements

d. Daravesh

iv. Mind-body training

Codes: a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iv iii ii i

(C) i iv iii ii

(D) iv i ii iii

Answer: D

44. Identify the correct sequence:

(A) Natya Shastra, Greek Theatre, Ballet, Modern dance

(B) Greek Theatre, Natya Shastra, Ballet, Modern dance

(C) Natya Shastra, Ballet, Greek Theatre, Modern dance

(D) Natya Shastra, Greek Theatre, Modern dance, Ballet

Answer: B

45. Assertion (A): Critical writing in performing arts is of no value.

Reason (R): Artists are self-critical and do not read much.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is false (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: C

46. Match items in List - I with the items in List - II

Table of Perfoming Arts

List - I

List - II

a. Kutiyattam

i. Bhopal

b. K.N. Panikkar

ii. Nartan Kairali

c. Ratan Thiyam

iii. Sopanam

d. Ranga Mandala

iv. Chorus Repertory

Codes: a b c d

(A) iii ii i iv

(B) ii iii iv i

(C) i iv iii ii

(D) iv i ii iii

Answer: B

47. Assertion (A): The Performing Arts have always served as a very vital and potent means of communication.

Reason (R): In preliterate, non-literate and semi-literate society’s music, dance and theatrical forms have often been the most important vehicles for carrying a message.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is false, (R) is true.

(C) (R) is false, (A) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: A

48. Assertion (A): The Indian Theatre tradition has survived only in the countryside.

Reason (R): The urban elite in India completely took to western style theatre during British colonial rule.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false, (R) is true

Answer: C

49. International Theatre Institute (ITI) is set up by

(A) U.S.A.

(B) U.S.S.R.

(C) UNI

(D) UNESCO

Answer: D

50. The acting manual of Kutiyattam is known as

(A) Hastalakshan Kosha

(B) Kramadepika

(C) Gosthi

(D) Hasta-Deepika

Answer: B

PART - II

DANCE

51. Identify the correct sequence:

(A) Talaisaman, Mattal, Addigai, Ghoonghru

(B) Talaisaman, Addigai, Mattal, Ghoonghru

(C) Ghoonghru, Talaisaman, Mattal, Addigai

(D) Mattal, Addigai, Talaisaman, Ghoonghru

Answer: A

52. The full form of ISTA is

(A) International School of Theatre Anthropology

(B) Indian School of Theatre Anthropology

(C) Indian School of Theatre Arts

(D) International Scheme for Theatre Arts

Answer: A

53. Assertion (A): Hip movements in Indian classical dance are popular.

Reason (R): Odissi has a lot of Bhangis.

Codes:

(A) (A) is false (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: B

54. Assertion (A): The performer’s life is based on an alteration of balance.

Reason (R): The performer is never immobile when so appears.

Codes:

(A) (A) is false (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: C

55. The Mask dance and Dance Dramas are

(A) Kathakali

(B) Wayang Wong

(C) Noh

(D) None of the above

Answer: D

56. The Chakradar Toda has the Tihairepeated

(A) 3 times

(B) 9 times

(C) In multiples of 3

(D) 4 times

Answer: C

57. Identify the correct sequence:

(A) Kalaka Prasad, Vajid Ali Shah, Vadivelu, Balasaraswati

(B) Vajid Ali Shah, Kalaka Prasad, Vadivelu, Balasaraswati

(C) Kalaka Prasad, Vajid Ali Shah, Balasaraswati Vadivelu,

(D) Vadivelu, Kalaka Prasad, Vajid Ali Shah, Balasaraswati

Answer: B

58. Match items in List - I with List - II

Table of Different Indian Dance Arts

List - I

List - II

a. Bharatanatyam

i. Lai Haroba

b. Kshyatriya

ii. Mahari

c. Odissi

iii. Vazoovur

d. Manipuri

iv. Vaishnava

Codes: a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii iv i ii

(C) iii iv ii i

(D) iv ii iii i

Answer: C

59. Match items in List - I with List - II

Table of Different Music Objects and Rhythms

List - I

List - II

a. Aditala

i. Mishrachapu

b. Rupakam

ii. Tritala

c. Chautala

iii. KhandaEka

d. Deepachandi

iv. Dadra

Codes: a b c d

(A) ii iv i iii

(B) ii iv iii i

(C) iv i iii ii

(D) iii i ii iv

Answer: A

60. Identify the correct order:

(A) Shyama, Malvika Agni Mitra, Man and Machine, Jatayu Moksham

(B) Man and machine, Malvika Agni Mitra, Shyama, Jatayu Moksham

(C) Malvika Agni Mitra, Man and Machine, Shyama, Jatayu Moksham

(D) Malvika Agni Mitra, Man and Machine, Jatayu Moksham, Shyama

Answer: C

61. The Natuvnar plays

(A) Gong

(B) Cymbals

(C) Talam

(D) Manjira

Answer: C

62. The famous Tandava was performed at

(A) Tillai Forest

(B) Chidambaram

(C) Kailash temple

(D) Brihadishwara

Answer: A

63. ‘Haveli Sangit’ is the music used in

(A) Krishna worship

(B) Odissi

(C) Manipuri

(D) Rasalila

Answer: A

64. One of the Trinity-s of South Indian music is

(A) Maharaja Swati Thirunal

(B) Purandaradasa

(C) Balamurali Krishnan

(D) Shyama Shastri

Answer: D

65. Assertion (A): The sculptures and dancers have a common medium of body to work with.

Reason (R): Both are affected by shapes.

Codes:

(A) (A) is false (R) is true.

(B) (A) is false (R) is false.

(C) (A) is true (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: C

66. Assertion (A): Amir Khusaru contributed greatly to dance.

Reason (R): His poetry is often used by creative choreographers.

Codes:

(A) (A) is false (R) is false.

(B) (A) is true (R) is true.

(C) (A) is false (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: B

67. Match items in List - I with List - II

Table of List of Different Painting Related Music

List - I

List - II

a. Ragamala

i. Radha

b. Miniature

ii. Git-Govinda

c. Pahari

iii. Kalpasutra

d. Western India

iv. Ragini

Codes: a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iv ii i iii

(C) iv iii ii i

(D) iv i ii iii

Answer: B

68. Match items in List - I with List - II

Table of List of Diiferent Types of Music

List - I

List - II

a. Erotic

i. Khajuraho

b. Karana

ii. Kumbhakonam

c. Nataraj

iii. Champaner

d. Shal Bhanjika

iv. Kailash

Codes: a b c d

(A) i ii iv iii

(B) i ii iii iv

(C) ii i iii iv

(D) iv iii i ii

Answer: A

69. The common links between the dances of SEA countries is

(A) Tradition

(B) Culture

(C) Religion

(D) Philosophy

Answer: C

70. Match items in List - I with List - II

Table of Different Dance Style in Different States

List - I

List - II

a. Hudo

i. Rajasthan

b. Rasiya

ii. Maharashtra

c. Lazim

iii. Chhatisgarh

d. Santhal

iv. Gujarat

Codes: a b c d

(A) i iv iii ii

(B) iv i iii ii

(C) iv i ii iii

(D) iv iii i ii

Answer: C

71. Match items in List - I with List - II

Table of Different Culture Dance Style

List – I

List - II

a. Bharatanatyam

i. Thumari

b. Kathak

ii. Ata Katha

c. Kathakali

iii. Astapadi

d. Odissi

iv. Pallavi

Codes: a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iii i ii iv

(C) iii ii iv i

(D) iv iii i ii

Answer: C

72. Assertion (A): The tribals dance because they are afraid of the forces of nature.

Reason (R): It is human to dance for peace and harmony.

Codes:

(A) (A) is false (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: C

73. BHARATA is

(A) Bhav, Raga, Tala

(B) Name of a country

(C) A group of experts of Dramatic art

(D) All of above

Answer: D

74. Pick the odd one out:

The early pioneer of Modern dance in India was

(A) Ravindranath Tagore

(B) Rukminidevi Arundel

(C) Mrinalini Sarabhai

(D) Uday Shankar

Answer: D

75. Put in correct sequence:

(A) Mandala, Pani, Puta, Bhramari

(B) Mandala, Bhramari, Pani, Puta

(C) Bhramari, Mandala, Pani, Puta

(D) Puta, Mandala, Pani, Bhramari

Answer: B

PART - III

DRAMA/THEATRE

51. Match items in List - I with List - II

Different Theatre and Its Actor

List - I

List - II

a. Theatre and its Double

i. Antoine Andre

b. Theatre Libre

ii. Herold Pinter

c. Theatre within Theatre

iii. Artaud Antonin

d. Theatre of the Absurd

iv. Pirandello Luigi

Codes: a b c d

(A) iv i ii iii

(B) i ii iii iv

(C) iii i iv ii

(D) ii iii i iv

Answer: C

52. Assertion (A): Pirandello tried to explore the relationship between appearance and reality through his plays.

Reason (R): He believed in theory of mask and face.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: A

53. Which is the correct sequence?

(A) Agamemmon, Antigone, Medea, Peace

(B) Medea, Peace, Agamemmon, Antgone

(C) Antigone, Medea, Agamemmon, Peace

(D) Peace, Agamemmon, Antigone, Medea

Answer: A

54. The famous American Play “The Adding Machine” is written by

(A) Arthur Miller

(B) Edward Albee

(C) Elmer Rice

(D) Eugene O’Neill

Answer: C

55. Pick the odd one out:

(A) Peter Brook - Empty space

(B) Aristotle - Poetics

(C) Eugenio Barba - The third theatre

(D) Bertolt Brecht - The Beggar’s opera

Answer: D

56. Match the items in List - I with List - II

Table of PlayWrite and Its Short Play

List - I

List - II

a. The exception and the rule

i. Samuel Beckett

b. Happy Days

ii. Moliere

c. The lady from the sea

iii. Bertolt Brecht

d. The Misanthrope

iv. Henrik Ibsen

Codes: a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii i iv ii

(C) ii iii i iv

(D) i iv ii iii

Answer: B

57. Assertion (A): The plays of Bertolt Brecht are Non-Aristotelian Darma.

Reason (R): They tend to evoke Pity and Fear in the audience.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (R) is true but (A) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: B

58. Which is the correct sequence?

(A) The Master Builder, The Three Sisters, All My Sons, Krapp’s Last Tape

(B) The Three Sisters, All My Sons, Krapp’s Last Tape, The Master Builder

(C) Krapp’s Last Tape, the Master Builder, All My Sons, The Three Sisters

(D) All My Sons, The Master Builder, The Three Sisters, Krapp’s Last Tape

Answer: A

59. The play “Look Back in Anger” is written by the British playwright

(A) Tom Stoppard

(B) Herold Pinter

(C) John Osborne

(D) Arnold Wesker

Answer: C

60. Pick the odd one out:

(A) Comedy of Humours - Jonson

(B) Greek Comedy - Menander

(C) Comedie- Francaise - Aristophanes

(D) Commedia dellarte - Dario Fo

Answer: C

61. Match the items in List - I with List - II

Table Related to Performing Art

List - I

List - II

a. Utsikaka

i. V tti

b. Kai iki

ii. Sandhi

c. Vimarsa

iii. Avastha

d. Phalayoga

iv. Rupaka

Codes: a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iv i ii iii

(C) ii iii iv i

(D) i iv iii ii

Answer: B

62. Pick the odd one out:

(A) Prarabha

(B) Prayatna

(C) Niyat Phalaprapti

(D) Pravesaka

Answer: D

63. Assertion (A): The term Natyadharmi stands for non-realistic presentation.

Reason (R): Natyadharmi means one which is highly conventional and symbolical.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (R) is true but (A) is false.

Answer: B

64. Which is the correct sequence?

(A) Karya, Pataka, Bija, Prakari, Bindu

(B) Bindu, Bija, Pataka, Karya, Prakari

(C) Prakari, Pataka, Bija, Bindu, Karya

(D) Bija, Bindu, Pataka, Prakari, Karya

Answer: D

65. ‘Arthopak epaka’ is one kind of

(A) Presentation Device

(B) Stage of Plot Development

(C) Instrument of Plot Construction

(D) Dramatic Irony

Answer: A

66 Match items in List - I with List - II:

Table of Different Films and Its Actor

List – I

List - II

a. Kallol

i. Girish Karnad

b. Ma Nishada

ii. Ratan Thiyam

c. Chakravyuha

iii. K.N. Panikkar

d. PashuGayatri

iv. Utpal Dutt

Codes: a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iv i ii iii

(C) ii iii iv i

(D) i iv iii ii

Answer: B

67. Parsi Theatre’s famous Urdu Play ‘Bazm-e-Fani’ (The Transitory Assembly) was a reworking of Shakespeare’s

(A) Hamlet

(B) Midsummer Night’s Dream

(C) Merchant of Venice

(D) Romeo and Juliet

Answer: D

68. Indicate odd one out

(A) Kamala

(B) Gidhade

(C) Vasanakand

(D) Baby

Answer: C

69. Assertion (A): The contemporary India theatre is ‘A National Theatre’ in true sense of the word.

Reason (R): It seldom makes use of indigenous material from our classical and traditional theatre forms.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: B

70. Put in correct chronology in the context of their Geographical aspect from North to South:

(A) Kutiyattam, Nautanki, Bhand Jashna, Yakshagana, Maach

(B) Bhand Jashna, Maach, Nautanki, Yakshagana, Kutiyattam

(C) Nautanki, Yakshagana, Kutiyattam, Maach, Bhand Jashna

(D) Bhand Jashna, Nautanki, Maach, Yakshagana, Kutiyattam

Answer: D

71. Match items in List - I with List - II:

Table of Different Objects of House and Its Use

List - I

List - II

a. Apron

i. Orchestra

b. Pit

ii. Intensity of light

c. Dimmer

iii. Portion of the stage

d. Flat

iv. Basic unit of scene construction

Codes: a b c d

(A) iii i ii iv

(B) ii iii i iv

(C) iv ii iii i

(D) i iv ii iii

Answer: A

72. Assertion (A): Director is never considered to be a creative artist.

Reason (R): The Director simply interpretates the play written by the Playwright.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: A

73. The two materials with which the Director works to express the play are

(A) Lines and Colours

(B) Sound and Sight

(C) Actor and Stage

(D) Voice and Speech

Answer: C

74. Pick the odd one out

(A) Composition

(B) Picturization

(C) Movement

(D) Analysis

Answer: D

75. Which is the correct sequence of the following equipments on the stage?

(A) Grand Drapery, Act Curtain, Tormentors, Teaser

(B) Act Curtain, Tormentors, Teaser, Grand Drapery

(C) Tormentors, Grand Drapery, Act Curtain, Teaser

(D) Teaser, Tormentors, Grand Drapery, Act Curtain

Answer: A