CBSE NET Sociology September-2013 Solved Paper II

  1. Who argues that labour force of unskilled workmen is as important and as indispensable to the factory as labour force of engineers (A)? Mebin M. Tumin (B) Michael Young (C) Eva Rosenfeld (D) Wilbert E. Moore

    Answer: a

  2. For whom history is ‘a graveyard of aristocracies’

    1. Karl Marx

    2. Randall Collins

    3. V. Pareto

    4. Emile Durkheim

    Answer: c

  3. According to whose terminology, person's ‘class situation’ is basically his ‘market situation’

    1. Karl Marx

    2. Max Weber

    3. Kingsley Davis and Wibert E. Moore

    4. Talcot Parsons

    Answer: b

  4. Match the items in the List-I with the items in the List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. E Durkheim

    2. BS Turner

    3. M Weber

    4. G Bataille

    1. The Elementary forms of the Religious Life

    2. Religion and Social Theory

    3. The Sociology of Religion

    4. Theory of Religion

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  5. Match the items in the List-I with the items in the List-II and choose the correct code given below:

    List-I List-II
    1. EW Burgess and H. J. Locke

    2. AW Gouldner

    3. HJ Locke

    4. T Parsons

    1. The family: From Institution to Companionship

    2. Patterns of Industrial Bureaucracy

    3. Predicting Adjustment in Marriage

    4. The Social System

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  6. An instrument or procedure, when repeatedly used under similar conditions, gives the same result, it refers to

    1. Validity

    2. Quantitativeness

    3. Reliability

    4. Consistency

    Answer: c

  7. Match the items in the List-I with the items in the List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. R Robertson

    2. R Rosser and C Harris

    3. T Parsons and BF Bales

    4. JM Mogey

    1. The Sociological Interpretation of Religion

    2. The Family and Social Change

    3. Family, Socialization and Interaction Process

    4. Family and Neighbourhood

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

  8. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. GH Mead

    2. V Pareto

    3. Max Weber

    4. Karl Marx

    1. Verstehen

    2. Alienation

    3. Role taking

    4. Circulation of Elites

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  9. Oral History can be used to generate information in a study focusing on

    1. Geneology of family

    2. Communal riots that took place in 1945

    3. Culture change in a tribal community

    4. Identity politics of an ethnic group

  10. Which of the followng are measures of dispersion?

    1. Skewness

    2. Variance

    3. Standard Deviation

    4. Harmonic Mean

    Codes:

    1. (1), 3. & 4.

    2. (2), 3. & (4)

    3. (1), 2. & 3.

    4. (1), 2. & (4)

    Answer: c

  11. Match the items in the List-I with the items in the List-II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Inductive method

    2. Independent variable

    3. Qualitative method

    4. Exploratory study

    1. Variable that causes effect

    2. Formulation of hypothesis

    3. Particular to general

    4. Interpretinism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  12. Match the List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Value of the score which most frequently occurs in the collection of the scores

    2. Score value below which (and above which) half the scores in the distribution fall

    3. Value depicting sum of all scores divided by the number of observation

    1. Mean

    2. Mode

    3. Median

    • A
    • B
    • C
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
  13. ‘Tarawad’ is a matrilineal joint family found in the State of

    1. Maharashtra

    2. Kerala

    3. Assam

    4. Orissa

    Answer: b

    • Assertion (A): According to Marx, class membership is determined by a person's position in the economic system.
    • Reason (R): Class conflict is a necessary result of the exploitation of one class by another.

    Choose the correct answer from the given code: Codes:

    1. A is true but R is false.

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is false but R is true.

    4. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    Answer: d

  14. Which of the following concepts can be related to the statement ‘subjective detachment of performer from the role being performed’

    1. Role taking

    2. Role distance

    3. Role making

    4. Role exit

    Answer: b

  15. Sociology is the science of interpretative understanding of social

    1. action

    2. interaction

    3. group

    4. institution

    Answer: a

  16. A researcher wants to test the effectiveness of the intervention model developed for behavioural change among the HIV victims. Which of the following research designs will be more appropriate?

    1. Diagnostic Research Design

    2. Exploratory Research Design

    3. Descriptive Research Design

    4. Experimental Research Design

    Answer: d

    • Assertion (A): Coefficient of correlation explains the extent of change in one variable (X) associated with the change in the other variable (Y).
    • Reason (R): Both variables X and Y are always causally related.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true but R is false.

    3. A is false but R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

  17. Which of the following is not one of the four basic stages of what Mead calls “the act”

    1. Impulse

    2. Perception

    3. Manipulation

    4. Significant symbols

    Answer: d

  18. When a Hindu male marries a woman from his lower caste, it is called

    1. Hypogamy

    2. Hypergamy

    3. Levirate

    4. Sororate

    Answer: a

    • Assertion (A): Introduction of Midday meals in primary schools has increased the rate of attendance among the children in Rural India.
    • Reason (R): Mid-day meals has resulted in corruption and negligence of teachers in their teaching.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: b

  19. Which one of the following is not associated with ‘test of significance’

    1. Critical region

    2. Type 1 (α) error

    3. Type 2 (β) error

    4. Product moment correlation

    Answer: d

  20. Ferdinand Toennies mentioned Kuerville or artificial will as the basis of

    1. Gemeinschaft

    2. Gesellschaft

    3. Family

    4. Peer group

    Answer: b

  21. Talcott Parsons mentions the needs of a social system in a particular sequence. Which one of the following correctly mentions that sequence?

    1. Integration, Latency, Goal Maintenance, Adaptation

    2. Latency, Integration, Goal Maintenance, Adaptation

    3. Goal Maintenance, Integration, Adaptation, Latency

    4. Adaptation, Goal Maintenance, Integration, Latency

    Answer: d

    • Assertion (A): Roles are the bundles of socially defined attributes and expectations associated with social positions.
    • Reason (R): Roles demonstrate the absolute compliance with expected behaviour of an individual in the set.

    Codes:

    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true but R is not true.

    4. A is false and R is the correct explanation of (A).

    Answer: c

  22. Which of the following is most effective in addressing social inequalty caused by caste system yielding tangible results?

    1. Positive discrimination

    2. Affirmative action

    3. Development policies

    4. Caste based politics

    Answer: a

  23. ‘Values’ refer to

    1. Ideals

    2. Prescriptions of behaviour

    3. Social preferences

    4. Social expectations

    Answer: c

  24. Match List-I with List-II and find the correct answer from codes given below:

    List-I List-II
    1. Sociology is the science of institutions, their genesis and their functioning

    2. Sociology is the study of social systems of social action and of their interrelations

    3. Sociology in the Study of human interactions and inter-relations their conditions and consequences.

    4. Sociology is the science whose object is to interpret the meaning of social action and thereby give causal explanation

    1. Alex Inklee

    2. Morris Ginsberg

    3. Max Weber

    4. E Durkheim

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: a

  25. Who said that ‘only one role is associated with one status’

    1. Ralph Linton

    2. R. K. Merton

    3. Talcott Parsons

    4. William G. Goode

    Answer: a

  26. Match the List-I with List-II and select the correct code from the following:

    List-I List-II
    1. Family and Social Network

    2. Family and kinship in East London

    3. World Revolution and Family Patterns

    4. Family, Socialization and Interaction process

    1. Young and Willmott

    2. Talcott Parsons

    3. Elizabeth Bott

    4. William J. Goode

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  27. R. K. Merton offered the example of the Hopi Americans engaging in ceremonial dances to encourage rain in order to illustrate

    1. Manifest dysfunction

    2. Latent dysfunction

    3. Manifest function

    4. Latent function

    Answer: d

  28. Symbolic interactionism tends to focus on

    1. Macro-level social change

    2. Small-scale social change

    3. Meso-level social change

    4. Change in the behaviour of the ego

    Answer: b

  29. What does Macdonaldization mean?

    1. Universal application of the ideas of Dwight Macdonald

    2. The process of extension of the cartoons of Donald Duck.

    3. Spread of the new means of consumption across the world

    4. Diffusion of modern agricultural practices

    Answer: c

  30. A. R. Radcliffe – Brown conducted fieldwork among the

    1. Trobriand Islanders

    2. Andaman Islanders

    3. Todas

    4. Murias

    Answer: b

  31. Who first propagated the idea that societies could be analysed as systems with self-equilibriating properties?

    1. Vilfredo Pareto

    2. Talcott Parsons

    3. Emile Durkheim

    4. Max Weber

    Answer: a

  32. In 1848 Marx wrote in The Communist Manifesto that a spectre was haunting Europe. What was this spectre?

    1. Communism

    2. Capitalism

    3. Hegelian thought

    4. Religion

    Answer: a

  33. Which of the following does not explain Coser's Theory of Social Conflict?

    1. Conflict is a universal phenomenon

    2. Conflict leads to destruction

    3. Conflict has some positive functions

    4. Conflict may lead to social change

    Answer: b

  34. Match the items of List-I with the items of List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Max Weber

    2. Emile Durkheim

    3. Vilfredo Pareto

    4. Auguste Comte

    1. Logical and nonlogical action

    2. Traditional authority and rational-legal authority

    3. Metaphyscal stage and positive stage of human intellect and social organization

    4. Mechanical solidarity and organic solidarity

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  35. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Mean

    2. Median

    3. Mode

    1. Value which divides the distribution into two equal halves.

    2. Most frequently occurring value in the distribution.

    3. The value which every unit would have possessed equally, if redistributed again.

    • A
    • B
    • C
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: a

  36. Which of the following characteristics of social phenomena constrain the application of scientific method in absolute terms in social research? Choose the correct answer from the codes given below:

    1. Patterned social behaviour

    2. Unpredictability of human behaviour

    3. Lack of precision in measurement

    4. Multiple causation of reality

    Codes:

    1. 2 & 4

    2. 1 & 2

    3. 2 & 3

    4. 3 & 4

    Answer: a

  37. Who amongst the following sociologists has not considered conflict as a vital element of society?

    1. Randall Collins

    2. Lewis Coser

    3. Talcott Parsons

    4. Ralph Dahrendorf

    Answer: c

  38. The concept of ‘imperatively coordinated associations’ was contributed by

    1. Talcott Parsons

    2. Ralph Dahrendorf

    3. C. Wright Mills

    4. Karl Marx

    Answer: b

  39. “Religion is the sigh of the oppressed creature, the sentiment of a heartless world and the soul of soulless condition.” Who made the statement?

    1. L. Feurbach

    2. G. Lukacs

    3. K. Marx

    4. V. I. Lenin

    Answer: c

  40. Match items in List-I with items in List-II and choose the correct answer from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Caste and Race

    2. Modernisation

    3. Sanskritisation

    4. Social movements

    1. DN Dhanagare

    2. MN Srinivas

    3. Yogendar Singh

    4. GS Ghurye

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

    • Assertion (A): Privatization of Education resulted in degradation of education.
    • Reason (R): Globalization policy contribute to the privatization of education.

    Choose the correct answer from the given code: Codes:

    1. A is true and R is false.

    2. A is false and R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  41. A. R. Radcliffe-Brown contributed to

    1. Functionalism

    2. Cultural Materialism

    3. Structural – Functionalism

    4. Structuralism

    Answer: c

  42. From which one of the following the ‘sum of the differences from a measure would always be zero’

    1. Mode

    2. Median

    3. Mean

    4. Standard Error

    Answer: c

  43. Which of the following theories has a “Micro” orientation?

    1. Functionalism

    2. Conflict theory

    3. Interactionism

    4. Critical theory

    Answer: c

  44. Who stated that ‘Politics is about power, politics occurs when there are differentials in power’

    1. T. Parsons

    2. R. A. Dahl

    3. R. E. Dowse and J. A. Hughes

    4. J. Westergaard and A. Little

    Answer: c

  45. Who is the author of the book ‘Rules of Sociological method’

    1. Max Weber

    2. Auguste Comte

    3. Vilfredo Pareto

    4. Emile Durkheim

    Answer: d