CBSE NET Tribal-Studies December-2013 Solved Paper II

  1. Who is the author of the book “Oraons of Chhotanagpur” (A)? E. T. Dalton (B) L. P. Vidyarthy (C) S. C. Roy (D) Kumar Suresh Singh

    Answer: c

  2. Who is the Supreme God of ‘Mundas’

    1. Dharmesh

    2. Singbonga

    3. Ekir Bonga

    4. Jaher Than

    Answer: b

  3. What is the ‘Jankor’ of Kharia tribe?

    1. Sarhul

    2. Holy

    3. Sohray

    4. Karma

    Answer: a

  4. In which year Jharkhand became a separate State?

    1. 1995 A. D.

    2. 1998 A. D.

    3. 2000 A. D.

    4. 2001 A. D.

    Answer: c

  5. How many tribes are scheduled in primitive tribes in Jharkhand State?

    1. 08

    2. 09

    3. 07

    4. 11

    Answer: a

  6. Which tribe is related to ‘Sasandiri’

    1. Munda

    2. Korwa

    3. Santhal

    4. Paharia

    Answer: a

  7. What is the ‘Dolihera’ marriage in Sadan?

    1. Marriage in the ‘Mandap’

    2. Marriage in the house of girls

    3. Marriage in the Temple

    4. Marriage in the house of boy

    Answer: d

  8. For whom the ‘Gomke’ word is used?

    1. Owner

    2. Servant

    3. Dhangar

    4. Jhangar

    Answer: a

  9. Who is the elder ‘brother-in-law’

    1. Younger brother of wife

    2. Elder brother of wife

    3. Uncle's brother (Chachera) of wife

    4. Uncle's brother (Fufera) of wife

    Answer: b

Read the following passage minutely and answer Question Nos. 10 to 14:

“We do admit that there are many kinds of evils prevailing in the country today, corruption, bribery and malpractices are rampant everywhere. And not only ordinary people but most responsible administrators are also involved in this dirty quagmre. It is essential to put an end of these evils. But we want to urge upon our students and young men that this can be done only through constructive activities and not through destructive ones. The fact is that as far as possible students should not disturb their studies by involving themselves in the morass of politics etc. Learning and knowledge are the greatest assets of a man and by losing them he will get nothing but only kicks.”

  1. Who are involved in dirty quagmire?

    1. Student and public

    2. Politician and student

    3. Officers and politicians

    4. Ordinary and big administrative officers

    Answer: d

  2. For which work students are requested?

    1. Destructive work

    2. Constructive work

    3. Political work

    4. Educational work

    Answer: b

  3. What is the greatest property of human being?

    1. Money

    2. Big post

    3. Education and knowledge

    4. Respect

    Answer: c

  4. What will be the correct heading of this passage?

    1. Indian Politics

    2. Constructive ability

    3. Indian democracy

    4. Student life

    Answer: b

  5. Why student should not involve in politics?

    1. Disturbance in education

    2. Disturbance in constructive work

    3. To go in wrong direction

    4. To go far from wisdom and knowledge

    Answer: d

  6. What is poem in Literature?

    1. Prose

    2. Poetry

    3. Champu

    4. Song

    Answer: b

  7. ‘Ram is eating mango.’ Which is the main verb in this sentence?

    1. Ram

    2. Is

    3. Eat

    4. None of them

    Answer: c

  8. Who was the proponent of the Divine Theory?

    1. Susmilsh

    2. Plato

    3. Max Muller

    4. Heyes

    Answer: a

  9. How can the education develop rapidly?

    1. Primary education through mother tongue

    2. Primary education through regional language

    3. Primary education through State language

    4. Primary education through national language

    Answer: a

  10. Is there any similarity in the Devanagari Script and sound?

    1. Yes

    2. No

    3. Very few

    4. Not at all

    Answer: a

  11. Which are bilabial sounds in the following?

    1. K Kh G Gh N

    2. T Th D Dh N

    3. C Ch J Jh N

    4. P Ph B Bh M

    Answer: d

  12. Which is not a material noun word in the following?

    1. Gold

    2. Silver

    3. Metal

    4. Sonar

    Answer: d

  13. Which is not correct case sign of the following?

    1. Kartta – Ne

    2. Karma – Ko

    3. Apadan – Se

    4. Sambodhan – Ka, Ke, Ki

    Answer: d

  14. Which do not come in the category of Shabda Shakti?

    1. Abhidha

    2. Suvidha

    3. Vyanjana

    4. Lakshna

    Answer: b

  15. Which is not correct in Hndi grammar?

    1. Noun – Mohan

    2. Pronoun – You

    3. Verb – To drink

    4. Adjective – To come

    Answer: d

  16. How many ‘Bedang’ are in Baidik literature?

    1. 06

    2. 05

    3. 08

    4. 10

    Answer: a

  17. How many ‘Parva’ are in Mahavarat?

    1. 15

    2. 16

    3. 17

    4. 18

    Answer: d

  18. Important sant in ‘Nirgun Bhakti’ is

    1. Narharidas

    2. Kabir

    3. Ramanand

    4. Tulsidas

    Answer: b

  19. Who was the founder of ‘Brahma Samaj’

    1. Raja Madra Munda

    2. Raja Harish Chandra

    3. Raja Rammohan Roy

    4. Raja Vikramaditya

    Answer: c

  20. Who is the author of ‘Bande Mataram’ song?

    1. Ishwarchandra

    2. Sharat Chandra

    3. Rabindranath Thakur

    4. Bankimchandra

    Answer: d

  21. “Beauty is truth, truth is beauty that is all.” Who stated this?

    1. W. B. Keats

    2. Shelley

    3. Coleridge

    4. Wordsworth

    Answer: a

  22. What is more important than the subject in Literature?

    1. Technique

    2. Language

    3. Feeling

    4. Attitude of writer

    Answer: d

  23. The central characteristic of “Lyrical technique” is

    1. Logic

    2. Ornamentation

    3. Centralisation of feeling

    4. Imitation

    Answer: b

  24. What is the ‘Sthayee Bhav’ of Karun Ras?

    1. Shok

    2. Raudra

    3. Bhayanak

    4. Adbhut

    Answer: a

  25. “Poetry is the criticism of life.” Whose definition of poetry is this?

    1. T. S. Eliot

    2. Matthew Arnold

    3. Wordsworth

    4. Coleridge

    Answer: b

  26. What is ‘Godan’ of Premchand?

    1. Poetry

    2. Drama

    3. Story

    4. Novel

    Answer: d

  27. Sukh Dukh Ke Madhur Milon Se Yaha Jivan ho Paripuran, Phir Ghan me Ojhol ho Shashi Phir Shashi se Ojhol ho ghan Which “Alankar” is in it?

    1. Brantiman

    2. Yamak

    3. Dristant

    4. Odaharan

    Answer: c

  28. Identify the writer and his book.

    List-I (Writer) List-II (Book)
    1. Premchand

    2. BholanathDas

    3. Gangadhar Mehar

    4. Biharilal

    1. Tapaswani

    2. Satsai

    3. Seva Sadan

    4. Sitaharan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: a

  29. Underline the writer and his statement in the following: Statement Writer

    List-I List-II
    1. Poetry is at bottom a criticism of life.

    2. Poetry should be simple, sensous and passionate

    3. Poetry is interpretation of life through imagination

    4. Poetry is the best word in the best order

    1. John Milton

    2. Mathew Arnold

    3. Coleridge

    4. Hudson

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

    • Assertion (A): A myth is prepared collected faith, development and coded.
    • Reason (R): Because Myth is an establish of useful law.
    1. A is correct, R is not correct.

    2. A and R are correct.

    3. A and R are not correct.

    4. A is not correct, R is correct.

    Answer: b

  30. Which is not ‘Folksong’ in the following?

    1. Art song

    2. National song

    3. Child song

    4. Ballad

    Answer: b

  31. To which category the ‘Karma Parba’ Katha belongs?

    1. Myth tales

    2. Hero tales

    3. Jokes tales

    4. Animals tales

    Answer: a

  32. “Pleasure of life, sorrow of life, this is the seed of Folk literature.” Who stated this?

    1. Devendra Satyarthy

    2. Ram Naresh Tripathy

    3. Hazari Prasad Dwivedi

    4. Dr. Satyendra

    Answer: a

  33. What is called ‘Life of Heroes tales’

    1. Fairy tale

    2. Myth

    3. Religious tales

    4. Legend

    Answer: d

  34. To which community the ‘Jomsim Binti’ legend belongs?

    1. Kharia

    2. Santhal

    3. Oraon

    4. Munda

    Answer: b

  35. Akar. Bakar. Bombe bo, Assi nabey pure so, Bag jhule bagjhulia jhule, Sawan mas kolonda phule. Which is related this song?

    1. Health song

    2. Labour song

    3. Child song

    4. Marriage song

    Answer: c

  36. Who was the investigator of “Barang Chiti” script?

    1. Pt. Raghu Nath Murmu

    2. Dr. Narayan Oroan

    3. Sadhu Ramchand Murmu

    4. Lakho Bodra

    Answer: d

  37. Which of the following is needed for the progress of country or society?

    1. Corruption

    2. Change of Government

    3. Education

    4. Working hard

    Answer: c

  38. What is the language of ‘Kamba Ramayana’

    1. Tamil

    2. Telugu

    3. Marathi

    4. Malayalam

    Answer: a

  39. Whose statement is this “Bakyan rasatmakon kabyam”

    1. Acharya Vishwanath

    2. Anandvardhan

    3. Mahimbhatta

    4. Acharya Abinavgupta

    Answer: a

  40. Which is not epic literature in the following?

    1. Mahabharat

    2. Ramayan

    3. Geeta

    4. Odissi

    Answer: c