CBSE NET Tribal-Studies June-2012 Solved Paper II

  1. Who is the author of the book “Peoples of India” (A)? Herbert Reseley (B) Campbell (C) Dalton (D) William Johns

    Answer: a

  2. Who is the Supreme God in ‘Asur’ religion?

    1. Ravana

    2. Singbonga

    3. Patdarha

    4. Duwari

    Answer: b

  3. What is the “Hargari” of Munda?

    1. Dirdiri

    2. Sarna

    3. Sasandiri

    4. Masna

    Answer: c

  4. How many tribes were scheduled in 1872?

    1. 32

    2. 29

    3. 26

    4. 18

    Answer: d

  5. Who are the primitive tribes?

    1. Binjhiya

    2. Bediya

    3. Birjiya

    4. Khariya

    Answer: c

  6. Which marriage is most popular in Santhal society?

    1. Kirin Jawai Bapla

    2. Duwaretud Sindur Bapla

    3. Sanga Bapla

    4. Or Etut Bapla

    Answer: b

  7. What is called “Bride Prce” in Sadan?

    1. Panch Pachis (Dali Dam)

    2. Gonog

    3. Dali Dhiba

    4. Ginig tang

    Answer: a

  8. For whom the ‘Guru’ word is used?

    1. Lohariya

    2. Lohar

    3. Lohra

    4. Asur

    Answer: c

  9. Which is necessary in Sahiya?

    1. Same caste

    2. Same religion

    3. Same gender

    4. Same Heart

    Answer: d

Read the following passage minutely and answer question No. 10 to 14:

Most of the people, around 70 percent, lived in villages. Their ways of living characterised the Indian economy. The Indian economy was almost entirely rural. The villages, however, were mostly self-sufficient units, isolated from the outside. All the material needs for the village people were satisfied locally, only a few goods like salt and some luxury goods such as ornaments were brought from outside. Further, all the artisans lived in villages and took care of the necessities of the population other than food. The lack of adequate communications too kept the villages away from outside contact.

  1. What will be the correct heading of this passage?

    1. Rural Economy in India

    2. Village Life

    3. Urban Life

    4. Lack of communication

    Answer: a

  2. Whether Indian economy was rural?

    1. No

    2. Yes

    3. Both

    4. Mixed

    Answer: b

  3. Was Indian economy self-sufficient?

    1. Yes

    2. No

    3. Mostly

    4. Not in old age

    Answer: a

  4. Why the villagers remained aloof from external contact?

    1. Lack of communications

    2. Lack of adequate communication

    3. Lack of road

    4. Lack of newspapers

    Answer: b

  5. Who took care of the necessities of the villages?

    1. King

    2. Landlords

    3. Artisans

    4. Poor People

    Answer: c

  6. What is studied in Linguistics?

    1. Language

    2. Dilect

    3. Both language and dilect

    4. Grammatical language

    Answer: c

  7. What is the original form of language?

    1. Sound

    2. Sentence

    3. Form

    4. Meaning

    Answer: b

  8. Who was the propounder of Root theory?

    1. None

    2. Max Muller

    3. Heyes

    4. Plato

    Answer: d

  9. How will the National Language be developed?

    1. Primary education through the medium of mother tongue.

    2. Primary education through English medium.

    3. Primary education through Hindi and English medium.

    4. With the enforcement of stringent laws.

    Answer: a

  10. What is the most important character of Devnagari script?

    1. Beauty of script

    2. Mechanical facility

    3. Symmetry of sound and script

    4. Symmetry in writing

    Answer: c

  11. T, Th, D, Dh, N are the sounds of the group

    1. Celebral

    2. Dental

    3. Palatal

    4. Bilabial

    Answer: b

  12. Which is not the example of contraction of meaning?

    1. Pasu

    2. Mandir

    3. Mriga

    4. Patra

    Answer: d

  13. What is the correct order of Hndi sentences?

    1. Subject, object, verb

    2. Object, subject, verb

    3. Verb, object, subject

    4. Subject, verb, object

    Answer: a

  14. What is meant by Mahabharata in semantics?

    1. War between two countries

    2. Religious book

    3. Epic

    4. Domestic conflict

    Answer: d

  15. Which group is the most matching?

    List-I List-II
    1. Phonetic Script

    2. Syllabic Script

    3. Alphabetic Script

    4. Pictography Script

    1. Devnagri

    2. Roman

    3. Chainese

    4. Devnagri Roman &Arabic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  16. What is the main subject of Yajurveda?

    1. Tantra-Mantra, Jadu-Tona

    2. Sangeet

    3. Yagya

    4. Devta's Mantra

    Answer: c

  17. What is Pancham Veda?

    1. Four Veda

    2. Ramayana

    3. 18 Puranas

    4. Mahabharata

    Answer: d

  18. Who is the author of “Prithviraj Raso”

    1. Vidyapati

    2. Prithviraj Chauhan

    3. Mallik Mohammad Jayasi

    4. Chandbardai

    Answer: d

  19. What is ‘Dhruvaswamini’ written by Prasad?

    1. Novel

    2. Drama

    3. Biography

    4. History

    Answer: b

  20. What is the period of ‘Ritikala’

    1. 1050 – 1375

    2. 1900 – 2000

    3. 1700 – 1900

    4. 1375 – 1700

    Answer: c

  21. Which is the oldest ‘Upnishada’

    1. Ishavasya Upnishada

    2. Kenopnishada

    3. Kathopnishada

    4. Brihadaranayaka Upnishada

    Answer: a

  22. What kind of devotion belongs to Kabirdas?

    1. Prem-margi

    2. Gyan-margi

    3. Sagun Bhakti

    4. Krishna Bhakti

    Answer: b

  23. What is ‘Kamayani’

    1. Lyric

    2. Lyric drama

    3. Epic

    4. ‘Khandkavya’

    Answer: c

  24. “Poetry is the best word in the best order” Whose definition of poetry is this?

    1. William Shakespeare

    2. John Milton

    3. Coleridge

    4. Johnson

    Answer: c

    • Assertion (A): Beauty is truth, truth is beauty that is all we know on earth and all we need to know.
    • Reason (R): Because truth is temporary and glow less.
    1. A is correct R is not correct.

    2. A is not correct R is correct.

    3. A and R both are correct.

    4. A and R both are not correct.

    Answer: a

  25. What is the ‘Sthayibhav’ of ‘Adbhut Rasa’

    1. Bhaya

    2. Utsaha

    3. Vismaya

    4. Hasa

    Answer: c

  26. Who is the writer of ‘Natya Shastra’

    1. Muni Visvamitra

    2. Acharya Bharat Muni

    3. Vashishta Muni

    4. Parashra Muni

    Answer: b

  27. “Ko tum? haun ghanshayam ham To barso kit jay? Nahi manmohan haun Priye Phir kyon pakrat panya?” Which Alankar is in it?

    1. Vakrokti

    2. Virodhabhas

    3. Bhrantiman

    4. Sandeha

    Answer: a

  28. How many ‘Matras’ are in ‘Doha’

    1. Ist and IIIrd part – 13 –11

    2. Ist and IIIrd part – 11 – 13

    3. Ist to IVth part – 13 – 13

    4. Ist and IVth part – 11 – 11

    Answer: a

  29. What is the relaton between ‘Prastut’ and ‘Aprastut’ in ‘Deepak Alankar’

    1. Same ‘Dharma’

    2. Opposite Dharma

    3. Unequal Dharma

    4. Contradictory Dharma

    Answer: a

  30. What is the meaning of ‘Paper tiger’ in Shada Shakti?

    1. Abhidha

    2. Laksh–na

    3. Vyanjana

    4. None

    Answer: b

  31. To which category the ‘Jitiya Praba Katha’ belong?

    1. Myth

    2. Legend

    3. Parable

    4. Fable

    Answer: a

  32. Kamkaroanga Laga Kar. Dagarchalo Sanga Laga Kar What is this?

    1. Idiom

    2. Saying

    3. Song

    4. Mantra

    Answer: b

  33. To which community the ‘Sosobonga’ legend belongs?

    1. To Oraon

    2. To Sadan

    3. To Munda

    4. To Asura

    Answer: c

  34. To which category the ‘Mardani Jhumar’ belongs?

    1. Female dominated

    2. Male – Female dominated

    3. War dance

    4. Male dominated

    Answer: d

  35. Which method was used in the folk life at the time of snake bite?

    1. Medicine

    2. Herbal medicine

    3. Mantra

    4. Cut off the part of body

    Answer: c

  36. To whom the Princess of folk tale ‘Aam Koyal and Rajkumari’ is married?

    1. Mango

    2. Cukkoo

    3. ‘Diku’

    4. Prince

    Answer: b

  37. What is the main purpose of folk song?

    1. Relief from pain

    2. Increase happiness

    3. Entertainment

    4. Folk Consciousness

    Answer: d

  38. In which occasion the cattles are worshiped in Jharkhand?

    1. Sohrai

    2. Gobardhan Puja

    3. Durga Puja

    4. Sarhul

    Answer: a

  39. Which is utilised in the test of mental ability in the folk-life?

    1. Folk dance

    2. Riddle

    3. Folk drama

    4. Proverb

    Answer: b

  40. Under which category the cosmology folktales are classified?

    1. Legend

    2. General story

    3. Myth

    4. Fairy tales

    Answer: c