CBSE NET Tribal-Studies December-2013 Solved Paper III

Read the following passage carefully and answer Question Nos. 1 – 5

“We want that the whole world should know that we are the worshippers of peace, that we have our own history and that we believe in the co-existence of the people of the world. In fact, the organisation of the compettions of the Olympic Games is only a means. We do regard these games as only a festival of the youth of the world where they may develop the qualities of friendship, brotherhood and mutual goodwill by mingling with one another and playing together in a healthy competitive spirit.”

  1. What would be the proper heading of this passage?

    1. Co-existence

    2. Worshipper of peace

    3. Olympic Game

    4. Brotherhood

    Answer: a

  2. What do we believe in?

    1. In worship

    2. In co-existence

    3. In competition

    4. In Olympic Game

    Answer: b

  3. What is Olympic Game in fact?

    1. Means

    2. Worship

    3. Brotherhood

    4. Competition

    Answer: a

  4. What is Olympic Game?

    1. Competition

    2. Festival of the youth

    3. Friendship

    4. Organisation

    Answer: b

  5. What is the purpose of Olympic Game?

    1. Meeting

    2. Worship

    3. Struggle

    4. Development of friendship, brotherhood and goodwill

    Answer: d

  6. When the second Panchayat Election was held in Jharkhand?

    1. March 2012

    2. December 2011

    3. October 2011

    4. January 2012

    Answer: b

  7. Which is the highest peak in Jharkhand?

    1. Jhumra Hill

    2. Parasnath Hill

    3. Netarhat

    4. Ranchi Hill

    Answer: b

  8. With which festival ‘Bhains Chuman’ is related?

    1. Sohrai

    2. Sarhul

    3. Dussera

    4. Karam

    Answer: a

  9. How many second State languages are in Jharkhand?

    1. 9

    2. 12

    3. 15

    4. 2

    Answer: b

  10. Who has written ‘The Khadias’

    1. Dr. K. N. Singh

    2. Dr. K. S. Singh

    3. Dr. L. P. Vidyarthi

    4. S. C. Roy

    Answer: d

  11. What is the traditional profession of Karmali tribe?

    1. Jhum cultivation

    2. Hunting

    3. Making tool of iron

    4. Food gathering

    Answer: c

  12. In which tribe the tradition of ‘Dakua’ is in vogue?

    1. Binjhia

    2. Gond

    3. Ho

    4. Kharia

    Answer: c

  13. In which revolution Thakur Vishwanath Shahi was involved?

    1. 1857

    2. 1831

    3. 1900

    4. 1915

    Answer: a

  14. Have Adivasi been benefitted with the Reservation Policy?

    1. Yes

    2. No

    3. A little

    4. Not known

    Answer: a

    • Assertion (A): Adivasi and Sadan both celebrate ‘Karam’ festival.
    • Reason (R): Because it is a traditional festival of Jharkhand.
    1. A and R both are correct.

    2. A is correct, not (R).

    3. A and R both are wrong.

    4. R is correct, not (A).

    Answer: a

  15. Who was the founder of Jharkhand Pary?

    1. N. E. Horo

    2. S. K. Bage

    3. Paul Dayal

    4. Jaipal Singh

    Answer: d

  16. Which award was given to Albert Ekka?

    1. Veer Chakra

    2. Mahaveer Chakra

    3. Paramveer Chakra

    4. Defence Service Medal

    Answer: c

  17. Which tribe observes ‘Bandai’ festival?

    1. Khadia

    2. Munda

    3. Mahali

    4. Lohra

    Answer: a

  18. Father Hoffman is remembered for

    1. Missionary work

    2. Encyclopaedia Mundarika

    3. As a foreigner

    4. Supporter of Adivasi

    Answer: b

  19. Development of Jharkhand depends on

    1. Co-ordnation between Government and people

    2. Privatisation of Education

    3. Foreign Direct Investment

    4. Open Market

    Answer: a

  20. Suniti Kumar Chatterjee has worked in the field of

    1. Linguistics

    2. Grammar

    3. Literature

    4. History

    Answer: a

  21. Which is not correct?

    1. Language is an untraditional entity.

    2. Language is a social entity.

    3. Language is an acquired property.

    4. Language is not paternal property.

    Answer: a

  22. What kind of change is in Telephone > Phone, Aeroplane > Plane, Bharatvarsh > Bharat?

    1. Economy of effort

    2. Illiteracy

    3. Ignorance

    4. Uncarefulness

    Answer: a

  23. In which part of speech the word does not change?

    1. Noun

    2. Pronoun

    3. Adjective

    4. Constant (Abyaya)

    Answer: d

  24. Identify the group of language having three numbers:

    1. Sanskrit, Hindi, Nagpuri, Mundari

    2. Mundari, Khadia, Ho, Sanskrit

    3. Santhali, Khortha, Kudukh, Kurmali

    4. Panchpargania, Sanskrit, Bangla, Odiya

    Answer: b

  25. ‘Dara Singh was the Bhim of Kaliyug.’ What is ‘Bhim’ in this sentence?

    1. Noun

    2. Object

    3. Adjective

    4. Subject

    Answer: c

  26. What was Malinovski's main field of study?

    1. History

    2. Linguistics

    3. Economics

    4. Grammar

    Answer: b

  27. To which group the sounds Cha, Chha, Ja, Jha, Yian belong?

    1. Bilabial

    2. Cerebral

    3. Dental

    4. Palatal

    Answer: d

  28. Identify the correct match:

    List-I (Language) List-II (Number of Alphabet)
    1. Hindi

    2. Arabic

    3. English

    4. Parsi

    1. 37

    2. 23

    3. 28

    4. 52

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  29. Which statement is not correct?

    1. There is no final form of language.

    2. The stream of language flow from easy to difficult form.

    3. Language has a historical and geographical limit.

    4. The change of language happens first in oral form.

    Answer: b

  30. Which group is correct in regard to the Indo-European family?

    1. Arabic, Chinese, Tamil, Kudukh

    2. Greek, Malayalam, Tibatti, Santhali

    3. French, Kannada, Japani, Mundari

    4. Sanskrit, Parsi, Latin, German

    Answer: d

  31. Whether Sadani belongs to the Austric group of language?

    1. No

    2. Yes

    3. To some extent

    4. To great extent

    Answer: a

  32. When a dialect becomes language?

    1. When the Government accepts it.

    2. When the people accept it.

    3. When best literature is written.

    4. When grammar and dictionary are standardised.

    Answer: d

  33. Which statement is more correct in regard to the mother-tongue?

    1. Deprives from International language

    2. Handicaps love of nation

    3. Strengthens base of education

    4. Obstructs national language

    Answer: c

  34. Which is the correct example of contraction of meaning?

    1. Pashu, Mrig, Murg

    2. Patra, Tail, Maharaj

    3. Var, Akashwani, Mugdh

    4. Asur, Ling, Ghrina

    Answer: a

  35. What is ‘Mani Praval’

    1. Classical mix-up of Sanskrit and local languages

    2. Pearl necklaces

    3. Marathi word

    4. Pali language

    Answer: a

  36. When Ramanujacharya reached to Assam?

    1. 15th century

    2. 2nd century

    3. 13th century

    4. 21st century

    Answer: a

  37. Which is written in “Laukik Sanskrit”

    1. Upanishad

    2. Puran

    3. Mahabharat

    4. Kumar Sambhavam

    Answer: d

  38. ‘Manimekalai’ is related to

    1. Vaishnavas

    2. Baudhs

    3. Sanatanis

    4. Jains

    Answer: b

  39. To which State Chaitanya Mahaprabhu belonged?

    1. Assam

    2. Bengal

    3. Tamil Nadu

    4. Punjab

    Answer: b

  40. Who has named ‘Veergatha Kal’

    1. Ramvlas Sharma

    2. Hazari Prasad Dwivedi

    3. Mahavir Prasad Dwivedi

    4. Ram Chandra Shukla

    Answer: d

  41. Which is the period of ‘Bhakti Kal’

    1. 1050 – 1375 A. D.

    2. 1375 – 1700 A. D.

    3. 1400 – 1800 A. D.

    4. 1700 – 1900 A. D.

    Answer: b

  42. Who is the author of ‘Padmavata’

    1. Jayasi

    2. Kabir

    3. Nanak

    4. Raidas

    Answer: a

  43. Who has written “Bharat Durdasha”

    1. Biharilal

    2. Rahim

    3. Bharatendu

    4. Hariaudh

    Answer: c

  44. Who is modern Meerabai?

    1. Subhadra Kumari Chauhan

    2. Yashodhara Rathaur

    3. Mahadevi Verma

    4. Gargi

    Answer: c

  45. Which one is the novel of Tarashankar Bandopadhyay?

    1. Gora

    2. Charitraheen

    3. Geetanjali

    4. Arogya Niketan

    Answer: d

  46. When the publication of the Assamese Patrika, Arunoday started?

    1. 1848 A. D.

    2. 1880 A. D.

    3. 1846 A. D.

    4. 1800 A. D.

    Answer: c

  47. Who was the cultural leader of Orissa?

    1. Dr. B. K. Behura

    2. Gope Bandhu Das

    3. Gopal Chandra Prahraj

    4. Fakir Mohan Senapati

    Answer: b

  48. Which writer of Jharkhand has been awarded with ‘Durgawati Samman’

    1. Mahua Maje

    2. Rose Kerketta

    3. Vidyabhusan

    4. Ashok Pagal

    Answer: b

  49. Who is the main character of ‘Godan’

    1. Dhania

    2. Gobar

    3. Hori

    4. Rai Saheb

    Answer: c

  50. ‘Poetry is the best word in best order.’ Who has defined poetry in these words?

    1. Wordsworth

    2. Coleridge

    3. Plato

    4. Browning

    Answer: b

  51. What is the primary element of literature?

    1. Feeling

    2. Thought

    3. Imagination

    4. Style

    Answer: a

  52. What is flashback technique?

    1. Imagination of future

    2. Present anxiety

    3. Remembrance of the past

    4. Historical events

    Answer: c

  53. Is literature useful for society?

    1. Yes

    2. No

    3. To some extent

    4. To great extent

    Answer: a

  54. “Sabdarthou Sahitau Kavyam.” Who has defined poetry in these words?

    1. Bhamah

    2. Dandi

    3. Mammata

    4. Vishwanath

    Answer: a

  55. Which ‘Kavya-guna’ is appropriate for Veer Rasa?

    1. Oj

    2. Madhurya

    3. Prasad

    4. None

    Answer: a

  56. ‘His village is heaven.’ What is ‘heaven’ in this sentence?

    1. Upmeya

    2. Upman

    3. Samanya Dharm

    4. None

    Answer: b

  57. What alankar is in ‘Chhavigrih deepshikha janu barai’

    1. Upma

    2. Rupak

    3. Utpreksha

    4. None

    Answer: c

  58. What is ‘Kavya-dosh’

    1. Which obstruct the realisation of Rasa

    2. Which is helpful in the understanding of meaning

    3. Lack of Alankars

    4. None

    Answer: a

  59. Who is the author of ‘Sahityadarpan’

    1. Bhamah

    2. Mammat

    3. Vishwanath

    4. Anandvardhan

    Answer: c

  60. What is expressed in Folk-literature?

    1. Folk mind

    2. Individual mind

    3. Civic Sense

    4. Common Sense

    Answer: a

  61. What is the simple identification of folk-literature?

    1. Unavailability of name of writer

    2. Availability of the name of writer

    3. Simplicity of language

    4. Local colour

    Answer: a

  62. What is the name for the folktales related to the fairies?

    1. Fairy Tales

    2. Lori

    3. Ballad

    4. Legend

    Answer: a

  63. In which folk-literature relgious belief is dominant?

    1. Myth

    2. Legend

    3. Fairy tales

    4. None

    Answer: a

  64. Whether State language and folk language are one and the same?

    1. Yes

    2. No

    3. To some extent

    4. To great extent

    Answer: b

  65. To which category of language Santhali belongs?

    1. National language

    2. Language of Santhal Pargana

    3. 8th Schedule language

    4. Extinct language

    Answer: c

  66. On which language Ahlad Tirkey has worked?

    1. Nagpuri

    2. Kudukh

    3. Hindi

    4. English

    Answer: b

  67. What is the field of work of Dhanursingh Purty?

    1. Grammar

    2. Story

    3. History

    4. Drama

    Answer: c

  68. Who is the first poet of Khadia?

    1. Julius Baa

    2. Nuas Kerketta

    3. Joakim Dungdung

    4. Paulus Kullu

    Answer: b

  69. Which is the first novel of Nagpuri?

    1. Du Dair: Bis fool

    2. Shankar Gotek Jingi

    3. Nerua Lota

    4. Sato Nadi Par

    Answer: b

  70. Jharkhand is a ‘Jhumar Desh’ Whose statement is this?

    1. Girish Chandra Mahanti

    2. Nand Kishore Singh

    3. H. N. Singh

    4. Basant Kumar Mehta

    Answer: a

  71. Who is the writer of ‘Palas Ke Ful’

    1. Deenbandhu Mahto

    2. Parmanand Mahto

    3. Karam Chand Ahir

    4. Santosh Sahu Preetam

    Answer: d

  72. What is ‘Metmat’

    1. Drama

    2. Novel

    3. Story collection

    4. Collection of poems

    Answer: a

  73. Who is the editor of ‘Jonoka Kajiko’

    1. Tulsinarayan Singh Munda

    2. Mansidha Badajud

    3. Amita Munda

    4. Ram Dayal Munda

    Answer: b

  74. Is it necessary to include the tribal and regional languages in the education system of Jharkhand State?

    1. Yes

    2. No

    3. To some extent

    4. To great extent

    Answer: a