Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

CBSE NET Visual-Art December-2012 Solved Paper III

Download PDF of This Page (Size: 187K)

1. Notre Dame at Paris is

(A) Chapel

(B) Church

(C) Cathedral

(D) Basilica

Answer: C

2. Gates of hell by Rodin was influenced by the work of

(A) Michael Angelo

(B) Lorenzo Ghiberti

(C) Donatello

(D) Brunelleschi

Answer: B

3. Ornate pillar in Diwan-i-Khas at Fatehpur Sikri bears influence of which Indian provincial style?

(A) Rajasthan

(B) Gujarat

(C) Malwa

(D) Deccan

Answer: B

4. Famous Parkham Yaksha housed in Mathura Museum belongs to which period?

(A) Mauryan period

(B) Sunga period

(C) Kushan period

(D) Gupta period

Answer: C

5. At Mahabalipuram which monolithic rock cut Ratha has apsidal plan?

(A) Bhima Rath

(B) Dharmaraj Rath

(C) Draupadi Rath

(D) Nakul-Sahdev Rath

Answer: D

6. According to latest discovery where is found evidence of earliest use of oil in painting?

(A) Holland

(B) Ajanta Caves

(C) Grottoes of Bamiyan

(D) Altamira Caves

Answer: C

7. A group of constructivist sculptors are

(A) Malevich, Gabo, Rodchenko

(B) Picasso, Malevich, Gabo

(C) Picasso, Tatlin, Pevsner

(D) Tatlin, Boccioni, Jean Arp

Answer: A

8. Standard bronze consists of

(A) 90% copper, 07% tin and 03% zinc

(B) 90% copper and 10% tin

(C) 88% copper, 10% tin and 02% zinc

(D) 95% copper, 02% silver and 03% zinc

Answer: A

9. Etruscan Art relates to

(A) Ancient Egypt

(B) Ancient Greek

(C) Ancient Rome

(D) Ancient China

Answer: C

10. Ceramics is a

(A) Mixture of cement

(B) Fired clay body

(C) Stone powder

(D) Mixture of plaster

Answer: B

11. Yakshi Chandra, the famous stone relief is from

(A) Sanchi

(B) Bharhut

(C) Amaravati

(D) Udaygiri

Answer: B

12. The artists whose works expressed the tragedy of the prevailing situation generally belonged to Bengal or Punjab, the provinces severely affected by the partition

(A) Satish Gujral, Kewal Soni, Ganesh Pyne, Latika Katt

(B) Zainul Abedin, Chitta Prasad, B.C. Sanyal, Amar Nath Sehgal

(C) Zainul Abedin, F.N. Souza, Sailor Mookherjee, K.K. Hebbar

(D) N.S. Bendre, Chitta Prasad, Paritosh Sen, Chintamani Kar

Answer: B

13. Which one of these is not a form of outdoor advertising?

(A) Bill board

(B) Bus shelter

(C) Dangler

(D) Kiosk

Answer: C

14. Which advertising agency is owned by Reliance?

(A) Draft FCB Ulka

(B) Lowe Lintas

(C) Economic Times

(D) Mudra Communication Pvt. Ltd.

Answer: D

15. Who is the man behind the latest Indian Rupee Symbol?

(A) Lakshya Raghuvanshi

(B) D. Udaya Kumar

(C) Rajdeep Ghoshal

(D) R. Hiren Sardesai

Answer: B

16. Pull strategy is marketing, advertising and sales promotion activity aimed at including trial, purchase and repurchase by

(A) Dealer

(B) Retailer

(C) Consumer

(D) Sales person

Answer: C

17. Company’s Logo is its

(A) Corporate Image

(B) Corporate Identity

(C) Brand Recognition

(D) Brand Image

Answer: B

18. Which newspaper has initiated the “Teach India” Campaign?

(A) The Times of India

(B) Mail Today

(C) Hindustan Times

(D) Economic Times

Answer: A

19. Scraper is used on plate for

(A) Polishing

(B) Scraping

(C) Texturing

(D) Burnishing

Answer: B

20. In print making, drawing Impression is transferred from stone to which type of paper?

(A) Tracing paper

(B) Gelatin paper

(C) French transfer paper

(D) Poster paper

Answer: C

21. When was printing press introduced in India?

(A) 1450

(B) 1665

(C) 1556

(D) 1630

Answer: C

22. Printing from wood engraving and metal engraving is

(A) Intaglio printing and stencil printing

(B) Relief printing and Intaglio printing

(C) Plano graphic printing and Intaglio printing

(D) Relief printing and Plano graphic printing

Answer: B

23. Japanese applied colour on woodblock with

(A) With brush

(B) With plastic scraper

(C) Roller

(D) Dabber

Answer: A

24. What is the life period of leno-cut print maker Chitta Prasad?

(A) 1913-1978

(B) 1891-1964

(C) 1902-1969

(D) 1945-1990

Answer: A

25. In which collection the painting enttled Ball Room Dance of G.N. Tagore?

(A) NGMA

(B) LKA

(C) IFACS

(D) NM

Answer: A

26. Of which painter has a geometric form in his painting ‘City of Churches’?

(A) Rameshwar Broota

(B) Avinash Chandra

(C) Prafulla Mohanti

(D) P.T. Reddy

Answer: B

27. Hunting the wild boar is painted in late 18th century in

(A) Pal School

(B) Garhwal School

(C) Bundi School

(D) Guler School

Answer: C

28. The famous painting of Rembrandt is

(A) Day watch

(B) Midnight watch

(C) Day night watch

(D) Night watch

Answer: D

29. In which medium painting entitled ‘Karbala’ is painted by M.F. Husain?

(A) Oil

(B) Acrylic

(C) Water

(D) Tempera

Answer: B

30. Who is famous for architectural design?

(A) Samsad Husain

(B) Satish Gujral

(C) Paritosh Sen

(D) Jogen Chaudhury

Answer: B

31. Assertion (A): From prehistoric time stone has been used as most common medium of expression by the artists.

Reason (R): Because it was easily available medium in abundance for expression of emotion and moreover was durable too.

(A) (A) is not correct, (R) is correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: B

32. Assertion (A): Impressionism was movement against Camera.

Reason (R): Because invention of Camera discarded the relevance of artist.

(A) (A) is partially correct, (R) is correct.

(B) (A) is correct, (R) is partially correct.

(C) (A) and (R) both are partially correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: B

33. Assertion (A): Plato said Art is imitation.

Reason (R): According to him art is merely a copy of form existing in perceptual world.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: D

34. Assertion (A): Henry Moore preferred to have his sculptures in the open for all to see.

Reason (R): As he wanted his art to inspire people, not just for decoration.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct (R) is correct.

Answer: A

35. Assertion (A): Art should refine and contribute to human progress.

Reason (R): As it enlighten the mind with certain aspects of truth.

(A) (A) is not correct (R) is correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: D

36. Assertion (A): Many modern artists have carved wood sculptures in styles imitating primitive sculptures.

Reason (R): As they thought it addressed the deepest mysteries of life with the profoundest sincerity.

(A) (A) is not correct (R) is correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: C

37. Assertion (A): Copyright grants a legal protection to an artist or author against the reprinting of original work.

Reason (R): Copyright material does not require the consent before printing the original work.

(A) (A) and (R) are not correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) is not correct (R) is correct.

Answer: B

38. Assertion (A): Logo is a symbol. It stands for a company. Convey instantly a feeling about your company.

Reason (R): A logo is a symbol, but it need not, and should not, be a picture of everything you do.

(A) (A) is not correct and (R) is correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (R) is correct and (A) is partially correct.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: B

39. Assertion (A): An advertising agency develops and prepares advertising plans, advertisements and other promotional tools for advertisers.

Reason (R): An advertising agency is an organization run by only one creative person.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) is not correct (R) is correct.

Answer: B

40. Assertion (A): In “Intaglio process”, plate is made by using acid only.

Reason (R): Intaglio impression comes on paper from deeper portion of ink.

(A) (A) is correct (R) is wrong.

(B) (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are wrong.

Answer: B

41. Assertion (A): Guler-Kangra- School of Indian painting is renowned for its delicacy of lines and subtlety of colours.

Reason (R): Because it imbbed highest achievements of early Indian and Mughal art traditions.

(A) (A) and (R) not correct.

(B) (A) is correct (R) is wrong.

(C) (A) and (R) correct.

(D) (A) is wrong (R) is correct.

Answer: B

42. Assertion (A): Litho offset is indirect printing.

Reason (R): Litho offset is still medium of expression in Visual Art.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct (R) is wrong.

(C) (A) is wrong (R) is correct.

(D) (A) and (R) correct.

Answer: B

43. Assertion (A): Pahari miniature paintings are based on love and religious themes of Gita Govind, Bihari Satsai and Bhagavata Purana.

Reason (R): Because society in the hills and the patron both were religious mind.

(A) (A) is correct and (R) is correct.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

(D) (A) is correct and (R) is incorrect.

Answer: A

44. Assertion (A): In wash painting colours are always soft and subtle.

Reason (R): Because of the washing with the water necessary and essential tones of colour remains on the surface.

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) is correct and (R) is correct.

(C) (A) is incorrect and (R) is correct.

(D) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

Answer: B

45. Assertion (A): In drawing normally 4B Pencil is used.

Reason (R): Because 4B pencil is made of soft graphite which can render light to dark vanishing of shades.

(A) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) (A) is correct and (R) is correct.

(D) (A) is correct and (R) is incorrect.

Answer: C

46. Match the following:

Table of Some Famous People And Its Profession

a. E-Walter D’souza

1. Viscosity

b. Dattatraya Apte

2. Wood cut

c. Dipak Banerjee

3. Etching

d. Vilas Shinde

4. Dimensional print

Codes: a b c d

(A) 2 4 1 3

(B) 4 3 1 2

(C) 2 3 4 1

(D) 1 3 2 4

Answer: A

47. Match the following:

Table of Different Workshop And Its State

a. Raja Ravi Varma Litho Workshop

1. Bhopal

b. Ghari Village Workshop

2. Chennai

c. Bharath Bhavan Workshop

3. Delhi

d. Chola Mandal

4. Mumbai

Codes: a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 1 2 3 4

(C) 2 1 4 3

(D) 4 3 1 2

Answer: D

48. Match the following:

Table of Some method of Creating Tones

a. Aquatint

1. Different type of graver

b. Mezzotint

2. Needle

c. Engraving

3. Resine

d. Dry point

4. Rocker

Codes: a b c d

(A) 3 4 2 1

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: C

49. Select the correct sequence of the parts of Orissan temple ground plan:

(A) Jagmohan, Natmandapa, Bhogmandapa, Garbhagriha

(B) Garbhagriha, Jagmohan, Natmandapa, Bhogmandapa

(C) Natmandapa, Bhogmandapa, Garbhagriha, Jagmohan,

(D) Garbhagriha, Bhogmandapa, Natmandapa, Jagmohan

Answer: B

50. Select the correct chronological sequence of western philosophers who worked on aesthetics:

(A) Clive Bell, Croce, Aristotle, St. Augustine

(B) St. Augustine, Croce, Clive Bell, Aristotle

(C) Clive Bell, Aristotle, St. Augustine, Croce

(D) Aristotle, St. Augustine, Croce, Clive Bell

Answer: D

51. Select the correct sequence of European painting in chronological order:

(A) Last Judgement, the Studio, Tribute Money, Water Lilies

(B) Tribute Money, Last Judgement, the Studio, Water Lilies

(C) Tribute Money, Last Judgement, Water Lilies, the Studio

(D) Water Lilies, the Studio, Tribute Money, Last Judgement

Answer: B

52. Select the correct chronology of groups formed by Indian painters:

(A) Group-1890, Young Turks, PAG, Delhi Shilpi Chakra

(B) PAG, Delhi Shilpi Chakra, Group-1890, Young Turks

(C) Young Turks, PAG, Delhi Shilpi Chakra, Group-1890

(D) Delhi Shilpi Chakra, Group-1890, Young Turks, PAG

Answer: C

53. Arrange according to chronological order:

(A) Suprematism, Rayonism, Purism, Neo-plasticism

(B) Rayonism, Suprematism, Purism, Neo-plasticism

(C) Purism, Neo-plasticism, Suprematism, Rayonism

(D) Neo-plasticism, Purism, Rayonism, Suprematism

Answer: B

54. Select the correct chronology of the paintings creation:

(A) Bodhisattvas, Ragamala, Rock Painting, Composition-II

(B) Ragamala, Rock Painting, Bodhisattvas, Composition-II

(C) Composition-II, Ragamala, Rock Painting, Bodhisattvas

(D) Rock Painting, Bodhisattvas, Ragamala, Composition-II

Answer: D

55. Select the correct chronological order:

(A) Government College of Art &Craft, Kolkata, Kala Bhavan, Shantiniketan Kolkata, Madras (Chennai) School of Arts &Crafts-Chennai, Sir J.J. School of Art, Mumbai

(B) Sir J.J. School of Art-Mumbai, Madras (Chennai) School of Arts &Crafts-Chennai, Kala Bhavan-Shantiniketan-Kolkata, Government College of Art &Craft-Kolkata

(C) Madras (Chennai) School of Arts &Crafts-Chennai, Government College of Art & amp; Craft, Kolkata, Sir J.J. School of Art, Mumbai Kala Bhavan Shantiniketan, Kolkata

(D) Kala Bhavan, Shantiniketan-Kolkata, Sir J.J. School of Art-Mumbai, Government College of Art &Craft, Kolkata, Madras (Chennai) School of Arts & amp; Crafts-Chennai

Answer: C

56. Select the correct sequence of machine used in print making:

(A) Litho Press machine, Etching Press machine, Routing machine, Block printing machine

(B) Routing machine, Etching press machine, Block printing machine, Litho press machine.

(C) Litho press machine, Routing machine, Block printing machine, Etching press machine

(D) Block printing machine, Etching press machine, Litho press machine, Routing machine

Answer: D

57. Select the correct sequence of tools used in print-making:

(A) Different cut graver, Needle, Rocker, Levigator

(B) Needle, Different cut graver, Rocker, Levigator

(C) Levigator, Rocker, Needle, Different cut graver

(D) Rocker, Different cut graver, Levigator, Needle

Answer: B

58. Sequence in order of invention:

(A) Wood block printing, movable types, lithography, laserprinting.

(B) Movable types, lithography, laserprinting, wood block printing

(C) Lithography, laserprinting, wood block printing, movable types

(D) Laserprinting, wood block printing, movable types, lithography

Answer: A

59. Sequence the four P’s of marketing implementation wise:

(A) Product, Price, Place, Promotion

(B) Product, Promotion, Place, Price

(C) Price, Promotion, Product, Place

(D) Product, Promotion, Price, Place

Answer: A

60. Sequence the steps of 3D Animation:

(A) Modelling, Rigging, Texture, Rendering

(B) Texture, Rigging, Modelling, Rendering

(C) Modelling, Texture, Rigging, Rendering

(D) Rigging, Rendering, Modelling, Texture

Answer: C

61. Choose the correct sequence in chronological order:

(A) Ramkinkar Baij, Prodosh Dasgupta, Sankho Chowdhury, Ajit Chakraborty

(B) Ramkinkar Baij, Sankho Chowdhury, Prodosh Dasgupta, Ajit Chakraborty

(C) Ramkinkar Baij, Sankho Chowdhury, Ajit Chakraborty, Prodosh Dasgupta

(D) Ramkinkar Baij, Prodosh Dasgupta, Ajit Chakraborty, Sankho Chowdhury

Answer: A

62. Choose the correct sequence of Dynasties in chronological order:

(A) The Chalukyas, the Guptas, the Pallavas, the Chandellas

(B) The Pallavas, the Chalukyas, the Guptas, the Chandellas

(C) The Guptas, the Chandellas, the Chalukyas, the Pallavas

(D) The Guptas, the Chalukyas, the Chandellas, the Pallavas

Answer: C

63. Choose the correct sequence according to the creation:

(A) The Gates of Hell, Monument of Balzac, the Age of Bronze, the Burghers of Calais

(B) The Age of Bronze, the Burghers of Calais, Monument of Balzac, the Gates of Hell

(C) The Burghers of Calais, Monument of Balzac, the Gates of Hell, the Age of Bronze

(D) Monument of Balzac, the Gates of Hell, the Age of Bronze, the Burghers of Calais

Answer: B

64. Match the artists to their respective art movement:

Table of List of Some Artist And Its Painting Name

a. Claude Monet

i. Surrealism

b. Salvador Dali

ii. Fauvism

c. Gustav Courbet

iii. Realism

d. George Rouault

iv. Impressionism

Codes: a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iv i iii ii

(C) i ii iv iii

(D) iv iii i ii

Answer: B

65. Match the following aesthetes to theories they propounded:

Table of List of Aesthetes And Its Theory

a. Croce

i. Theory of Communication

b. Aristotle

ii. Theory of Imagination

c. Tolstoy

iii. Theory of Imitation

d. Collingwood

iv. Theory of Intuition

Codes: a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii i ii

(C) ii i iv iii

(D) iii iv i ii

Answer: B

66. Match the authors with their work:

Table of list of Book And Its Author

a. Benjamin Rowland

i. Survey of Indian Sculpture

b. V.S. Agrawal

ii. Indian Architecture

c. Percy Brown

iii. The Art and Architecture of India

d. S.K. Saraswati

iv. Indian Art

Codes: a b c d

(A) iii iv ii i

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii iii i iv

Answer: A

67. Match the authors with their books:

Table of Author And Book Name

a. A.K. Coomarswamy

i. Art and Society

b. Herbert Read

ii. Contemporary Art in India

c. Mulkraj Anand

iii. Rajput Painting

d. P.N. Mago

iv. An Album of Indian Painting

Codes: a b c d

(A) ii iv ii i

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) i ii iii iv

Answer: B

68. Match the painters with their paintings:

Table of Painters And Its Painting

a. Nandalal Bose

i. Mother and Child

b. Jamini Roy

ii. Huts

c. Rathin Mitra

iii. Mother feeding her Child

d. H.A. Gade

iv. Open Air Restaurant

Codes: a b c d

(A) iii iv ii i

(B) ii iii iv i

(C) iii i iv ii

(D) i ii iii iv

Answer: C

69. Match the artist to their group:

Table of Artist And Its Group

a. K.H. Ara

i. Calcutta Group

b. Gopal Ghose

ii. Society of Contemporary Art

c. Kanval Krishna

iii. Bombay Progressive Group

d. Ganesh Payne

iv. Delhi Shilpi Chakra

Codes: a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iii ii iv i

(C) iv ii i iii

(D) i ii iii iv

Answer: A

70. Match the following:

Table of Various Museum And State

a. Salarjang Museum

i. Mumbai

b. Prince of Wales Museum

ii. Delhi

c. Indian Museum

iii. Hyderabad

d. National Gallery of Modern Art

iv. Kolkata

Codes: a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii i iv ii

(C) ii i iii iv

(D) iv ii i iii

Answer: B

71. Match the following sculptors with their respective mediums:

Table of Sculptors And Its Respective Mediums

a. Satish Gujral

i. Brunt Wood

b. P. Daroz

ii. Bronze

c. Rabindra Reddy

iii. Ceramic

d. Meera Mukherjee

iv. Fibre Glass

Codes: a b c d

(A) ii iii i iv

(B) i iii iv ii

(C) iv i ii iii

(D) iii ii i iv

Answer: B

72. Match the following:

Table of Different Artist And Its Art Name

a. Matisse

i. City Square

b. Brancusi

ii. Guitar

c. Picasso

iii. Bird in Space

d. Giacometti

iv. The Back

Codes: a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iv iii ii i

(C) ii iii iv i

(D) iv i ii iii

Answer: B

73. Match the following:

Table of Some Object Related to Arts

a. Identification

i. Package Design

b. Consumer Appeal

ii. Containment

c. Protection &Convenience

iii. Consumer Acceptance

d. Economy

iv. Brand

Codes: a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv i iii ii

(C) iii iv ii i

(D) i iii ii iv

Answer: B

74. Select the correct match:

Table of Motion Blur Techniques And Its Use

a. Stop Motion

i. Computer tool

b. Montage

ii. Animation

c. Motion Blurs

iii. Cinema

d. Lumiere Brothers

iv. Visual Editing

Codes: a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iv ii iii i

(C) iii iv i ii

(D) i iii ii iv

Answer: A

75. Select the correct match:

Table of Some Painters And Its Art

a. Toulouse Lautrec

i. Illustration

b. Piet Mondrian

ii. Logo

c. Mickey Patel

iii. Design

d. SudarshanDheer

iv. Poster

Codes: a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii iv i ii

(C) iv iii ii i

(D) i ii iv iii

Answer: A