CBSE NET-JRF Updates ]- Examrace" /> CBSE NET-JRF Updates ]- Examrace" />

CBSE NET Geography Paper 3 -10th July 2016, Solved Paper 3 -Solutions at YouTube Examrace: Part-1 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET July 2016 Geography paper-3 detailed solutions will be made available at YouTube Examrace channel and for full Examrace CBSE (UGC) NET-JRF Geography Series visit www.examrace.com. For complete detailed solutions for July 2016 paper you can refer www.doorsteptutor.com

  1. A drainage pattern which is not related to the structure of the region is known as

    a) Radial drainage

    b) Trellis drainage

    c) Dendritic drainage

    d) Superimposed Drainage

    Answer: d

  2. Crickmay while disagreeing with Davis supplemented peneplain with the terms

    a) Pediplain

    b) Panplain

    c) Etchplain

    d) Structural plain

    Answer: b

  3. Which of the following is strongly presumptive of fault scarp?

    a) Superimposed drainage

    b) Frequent severe earthquakes

    c) Actual fault plane identified along the scrap

    d) Poor correlation between rock resistance and topographic from

    Answer: d

  4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

    Assertion: Deep chemical decay of rocks is one of the outstanding features of humid tropical regions

    Reason: Intensity of chemical weathering depends to a large extent on abundance of water and higher air temperature

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: a

  5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

    Assertion: The islands along the Mid-Atlantic Ridge are highly prone to volcanic activity

    Reason: The sea-floor spreading is the main cause of earthquakes in the Atlantic Ocean

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: b

  6. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:

    Table showing the match List - I with List - II

    Show the match List - I with List - II

    List – I

    (Authors)

    List – II

    (Title of the Book)

    I. Woolridge and Morgan

    II. Thornbury

    III. Von Richthofen

    IV. Steers

    A. Principles of Geomorphology

    B. Geomorphology

    C. Spirit and Purpose of Geography

    D. Unstable earth

    Codes:

    Table showing the code of match List - I and List - II

    Show the code of match List - I and List - II

    I

    II

    III

    IV

    a)

    A

    B

    C

    D

    b)

    B

    C

    A

    D

    c)

    C

    A

    B

    D

    d)

    D

    B

    A

    C

    Answer: c

  7. Which of the following arrangements of Pleistocene Ice age is in a correct chronological order?

    a) Mindel – Wurm – Gunz – Riss

    b) Gunz – Mindel – Riss – Wurm

    c) Wurm – Mindel – Riss – Gunz

    d) Riss – Mindel – Wurm – Gunz

    Answer: b

  8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

    Assertion: Divergent plate margin cause sea floor spreading

    Reason: Construction plate margins result in the formation of faults

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: a

  9. Which one of the following pairs is not correctly matched?

    a) Microscale - Turbulence

    b) Planetary - Waves in the westerlies

    c) Mesoscale - Tornadoes

    d) Synoptic Scale - Valley and mountain winds

    Answer: d

  10. Which one of the following statements about polar jet stream is not true?

    a) It moves northwards during summer.

    b) It supplies energy to the circulation of surface storm.

    c) Its velocity is greater during the summer.

    d) Its Location roughly coincides with that of the polar front.

    Answer: c

  11. Supercooled water is water is

    a) Produced from dry ice

    b) A special from of ice

    c) Still liquid at temperature below zero degree

    d) Partly liquid and partly solid

    Answer: c

  12. A place located at a higher altitude generally experiences ________ than a low elevation place in an adjoining valley?

    a) A greater daily temperature range

    b) a lower annual mean temperature

    c) A lower daily temperature range

    d) Both a greater daily temperature range and lower annual mean temperature

    Answer: d

  13. Given below are two statement, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

    Assertion: Hurricane can develop along the equatorial region

    Reason: Coriolis force is at its maximum over the equator

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: c

  14. The actual amount of water vapour in a given quantity of air is greater for which of the following temperature relative humidity combinations?

    a) 40 - 100%

    b) 25 - 100%

    c) 0 - 100%

    d) 30 - 100%

    Answer: a

  15. What happens when Chinook wind is drawn down the leeward slopes of the mountain range?

    a) The saturation vapour pressure increases

    b) The relative humidity decreases

    c) Both (a) and (b)

    d) Both (a) and (b) wrong

    Answer: c

  16. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:

    Table showing the match List - I with List - II

    Show the match List - I with List - II

    List – I

    List – II

    I. Absolute humidity

    II. Relative humidity

    III. Specific humidity

    IV. Mixing ratio

    A. The ratio of weight of water vapour to the weight of per unit volume of dry air

    B. Mass of water vapour in grams contained in one kilogram of air including water vapour

    C. The ratio of the amount of water vapour actually present in the air having definite volume and temperature to its maximum amount air can hold at that temperature

    D. The total weight of moisture content per unit volume of air

    Codes:

    Table showing the code of match List - I and List - II

    Show the code of match List - I and List - II

    I

    II

    III

    IV

    a)

    A

    B

    C

    D

    b)

    D

    C

    B

    A

    c)

    B

    D

    C

    A

    d)

    D

    B

    A

    C

    Answer: b

  17. The sea attained its present level during the geological period

    a) Holocene

    b) Miocene

    c) Cambrian

    d) Jurassic

    Answer: c

  18. The pyramid of biomass is inverted in case of

    a) Forest ecosystem

    d) Grassland ecosystem

    c) Marine ecosystem

    d) Fresh water ecosystem

    Answer: d and c

  19. Which one of the following percentages India contributes to world’s biodiversity?

    a) 2%

    b) 4%

    c) 6%

    d) 8%

    Answer: d

  20. Which one of the following temperatures of seawater is favorable for the formation of coral reefs?

    a) Atleast 20

    b) Atleast 15

    c) Atleast 10

    d) Atleast 5

    Answer: a

  21. Which one of the following countries has the world’s longest coastline?

    a) Australia

    b) Brazil

    c) Japan

    d) Canada

    Answer: d

  22. The term ‘microtidal’ has been adopted to refer to spring tidal range

    a) > 6 m

    b) 4 - 6 m

    c) 2 - 4 m

    d) < 2 m

    Answer: d

  23. The endemic species of India are mainly found in

    a) Eastern India

    b) Central India

    c) North-east India

    d) North-west India

    Answer: c

  24. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:

    Table showing the match List - I with List - II

    Show the match List - I with List - II

    List – I

    (Author)

    List – II

    (Book)

    I. C. A. M. King

    II. D. F. Ritter

    III. R. A. Bagnold

    IV. S. A. Schumm

    A. The Physics of the Blown Sand and Desert Dunes

    B. To Interpret the Earth

    C. Process Geomorphology

    D. Beaches and Coasts

    Codes:

    Table showing the code of match List - I and List - II

    Show the code of match List - I and List - II

    I

    II

    III

    IV

    a)

    B

    A

    C

    D

    b)

    D

    C

    A

    B

    c)

    C

    D

    A

    B

    d)

    C

    D

    B

    A

    Answer: b

  25. Who was the author of the book “Nature of Geography”?

a) Isaih Bowman

b) Rudolf Kjellen

c) Fredrich Rtazel

d) Richard Hartshorne

Answer: d

- Published on: July 27, 2016