CBSE-NET-Psychology-Paper-3-10th July-2016-Solved-Paper-3 Solutions at-YouTube-Examrace Que. 1 to 25 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET July 2016 psychology paper-3 detailed solutions will be made available at Youtube Examrace channel and for full Examrace CBSE (UGC) NET-JRF Psychology Series visit www.examrace.com. For complete detailed solutions for July 2016 paper you can refer www.doorsteptutor.com.

  1. Amit met with an accident and later turned into impulsive, irresponsible and less concerned with the consequences of his actions. He must have suffered damage in

    a) Parietal lobe

    b) Frontal lobe

    c) Occipital lobe

    d) Temporal lobe

    Answer: b

  2. Effective teaching may include conceptual scaffolding. Which is best described by the following statement:

    a) Introducing practice sessions after every module.

    b) Gradually fading support as student proficiency increases.

    c) Punishing student for incorrect answer.

    d) Encouraging brighter students to help weaker students.

    Answer: d

  3. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using codes given below:

    Assertion (A): Individuals high in achievement motivation are more attracted to tasks of intermediate difficult.

    Reason (R): Individuals high in achievement motivation are highly motivated to avoid failure.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: A

  4. A social worker, appointed to assist the psychiatrist, used to administer and interpret

    Rorschach test. This is an

    a) Ethically incorrect practice.

    b) Ethically correct practice.

    c) Ethically correct practice provided the results are used only for diagnostic purpose.

    d) Ethically correct practice provided the results are kept confidential and are used only for diagnostic purpose.

    Answer: a

  5. Facial feedback hypothesis means

    A) Your facial expression affects other’s emotions.

    B) Other’s facial expression affects your emotions.

    C) Facial expression provides feedback to the brain about emotions.

    D) All the three

    Codes:

    a) (A) only

    b) (A) and (B)

    c) (C) only

    d) A and C

    Answer: d

  6. The following instrument cannot be utilized in the measurement of emotion:

    a) Sphygmomanometer

    b) Galvanic skin response

    c) Digital thermometer

    d) Pupillary measurement camera

    Answer: c

  7. Match the items of List — I with List –II:

    List – I

    (Disorder)

    A. PTSD

    B. Major depressive disorder

    C. Parkinson’s Disease

    D. Catatonic Schizophrenia

    List – II

    (Typical Symptoms)

    i. Pill rolling movement

    ii. Flashbacks

    iii. Echolalia

    iv. Appetite loss

    Codes:

    A B C D

    a) i ii iii iv

    b) iv iii ii i

    c) iii i iv ii

    d) ii iv i iii

    Answer: d

  8. Arrange in sequence the stage of personality development according to Rollo May

    a) Innocence → ordinary consciousness of self → rebellion → creative consciousness of self

    b) Innocence → rebellion → ordinary consciousness of self → creative consciousness of self

    c) Ordinary consciousness of self → innocence → rebellion → creative consciousness of self

    d) Rebellion → innocence → ordinary consciousness of self → creative consciousness of self

    Answer: b

  9. The rapid change in performance as the Size of reinforcement in varied is called

    a) Crespi effect

    b) Disequilibrium hypothesis

    c) Premack principle

    d) Programmed learning

    Answer: a

  10. Creativity has been conceptualized in terms of following:

    A) Creativity as a product

    B) Creativity as a process

    C) Creativity as a potential

    D) Creativity as perseverance

    Codes:

    a) (a) and (b) only

    b) (b) and (c) only

    c) (a), (b) and (c) only

    d) (a), (b) and (d) only

    Answer: c

  11. In Solomon Asch’s study on conformity, subjects conformed to the Group approximately what percent of time

    a) 25%

    b) 35%

    c) 45%

    d) Over 50%

    Answer: b

  12. Perceived fairness of the amount and rewards, among individuals refers to ________ while perceived fairness of the ways used for rewards and pays refers to ________.

    a) Organizational justice, Distributive justice

    b) Equity, Organizational justice

    c) Distributive justice, Procedural justice

    d) Procedural justice, Distributive justice

    Answer: c

  13. Match List - I with List - II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List-I

    (Verbal Responses)

    A. Mand

    B. Tact

    C. Echoic behaviour

    D. Autoclitic behaviour

    List-Il

    (Explanations)

    i. Provides grammatical framework for verbal behaviour

    ii. Repeating someone else’s utterances

    iii. Verbal behaviour of naming things

    iv. Verbal behaviour that is reinforced when the listener carries out the command

    Codes:

    A B C D

    a) iv iii ii i

    b) iii iv i ii

    c) iii iv ii i

    d) iv iii i ii

    Answer: a

  14. Match List — I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List-I

    (Scale)

    A. Structural scale

    B. Lambda

    C. Abasement

    D. Impulsive Sensation Seeking

    List-Il

    (Test)

    i. Rorschach Inkblot Test

    ii. Zukerman-Kuhlman Personality Questionnaire

    iii. California Psychological Inventory

    iv. Thematic Apperception Test

    Codes:

    A B C D

    a) i ii iii iv

    b) iii i iv ii

    c) ii iii i iv

    d) iv i ii iii

    Answer: b

  15. The concept of ________ is vital in the understanding of fractional antedating goal response

    a) Drive stimulus reduction

    b) Reactive Inhibition

    c) Secondary Reinforcement

    d) Conditioned Inhibition

    Answer: c

  16. Match List — I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List-I (Term in factor analysis)

    A. Factor extraction method

    B. Cattell’s

    C. Factor rotation method

    D. Inter-factor correlation matrix

    List-II (Example/Brief explanation)

    i. Correlation among varimax rotated factors

    ii. Promax

    iii. Principle axes

    iv. Correlation among oblique rotated factors

    v. Method to decide number of factor for rotation

    Codes:

    A B C D

    a) iii v ii iv

    b) iii v ii i

    c) v iii ii iv

    d) ii iii v iv

    Answer: a

  17. Which of the following identity status describes the individual who has been exploring not yet committed to self-chosen values and goals?

    a) Identity achievement

    b) Identity foreclosure

    c) Identity diffusion

    d) Identity moratorium

    Answer: d

  18. Scientific study of Creativity is considered to be started by

    a) Galton

    b) Guilford

    c) Torrance

    d) Mednick

    Answer: b

  19. Match List — I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List-I

    (Concepts)

    A. Metacomponents

    B. Selective Encoding

    C. Motivating Oneself

    D. Practical Intelligence

    List-Il

    (Explanation)

    i. Determining which elements in a set of information are relevant for one’s purpose and, which are hot.

    ii. Marshaling emotions in the service of a goal

    iii. Higher-order mental processes being used to guide problem-solving efforts

    iv. Using mental components to help one to adapt, shape, or select an environment that is appropriate for oneself.

    Codes:

    A B C D

    a) i ii iii iv

    b) iii i ii iv

    c) ii iii iv i

    d) iv iii i ii

    Answer: b

  20. Culture exerts strong effect on memory through the operation of cultural schema. One’s memory is influenced by learning in

    a) Own culture effect

    b) Culture effect due to enculturation

    c) Acculturation effect

    d) Socialization effect

    Answer: a

  21. Evolutionary Social Psychology Research seeks to investigate:

    a) Changes in human behaviour

    b) Seeks to investigate the potential role of genetic factors on social behaviour

    c) Interrelationships between people of two groups of different social environment

    d) Focus on individual’s behaviour.

    Answer: b

  22. Which one of the following is the right explanation of flash bulb memory?

    a) New, important, helpful social events

    b) Unspecific, Important, common events

    c) Specific, surprising, unimportant events

    d) Unspecific, important, common events

    Answer: c

  23. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using codes given below:

    Assertion (A): Heteronomous Children focus on the objective consequences rather than intentions.

    Reason (R): Moral development in a heteronomous child is limited

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true

    Answer: a

  24. Match List — I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List—I

    (Psychologist)

    A. Ebbinghaus

    B. Bartlett

    C. Murray

    D. Lewin

    List – II

    (Phenomenon)

    i. Some tasks complete

    ii. Short Stories Use

    iii. Use of Meaningful Words

    iv. Use of Non-sense Syllables

    Codes:

    A B C D

    a) i ii iii iv

    b) ii iii iv i

    c) iii iv i ii

    d) iv iii ii i

    Answer: d

  25. Which of the following sequences is correct with respect to effective teaching?

a) Match student’s level → specify learning goals → emphasize self comparison→ suggest improvements and model problem solving

b) Specify learning goals → emphasize self comparison → suggest improvements and model problem solving → match student’s level.

c) Suggest improvements and model problem solving → match student’s level → specify learning goals → emphasize self-comparison

d) Emphasize self-comparison → match student’s level → specify learning goals → suggest improvements and model problem solving.

Answer: a

- Published/Last Modified on: July 27, 2016