CBSE UGC NET JRF Geography December 2014 Paper 3 Solutions Part 3 of 3 Answer Key [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

The video solutions for CBSE NET Geography Paper 3 December 2014 are available at Youtube Examrace Channel. The complete postal course for CBSE NET Geography is available at Postal course in Geography by Examrace for CBSE NET. The set of practice papers and MCQs with solutions can be found at Subscribe at Doorsteptutor.com for Geography Solved MCQs.

51. Which Arab geographer served in the Court of Muhammad Bin Tughlaq?

(A) AIBeruni (B) lbn-e-Khaldun

(C) lbn-Batuta (D) Al-ldrisi

Answer: C

52. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the code given:

List- I (Planners)

a. Howard

b. Perry

c. Geddes

d. Corbuser

List - II (Contributions)

1. Neighbourhood idea

2. Conurbation

3. Radiant city

4. Garden city

Codes:

a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 3 4 1 2

(C) 4 1 2 3

(D) 3 2 1 4

Answer: C

53. Who did bring spatial dimension to the concept of growth?

(A) Perroux (B) Myrdal

(C) Bouldville (D) Losch

Answer: D

54. Match the following List - I with List - II and select the Correct answer from the codes given:

List –I (Planning Programs)

a. Metropolitan Planning

b. Tribal Area Planning

c. J.N.U.R.M.

d. River Basin Planning

List – II (Associated features)

1. Command area

2. Upgradation of urban infrastructure

3. Social and cultural sensibility

4. Green belt

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 1 2

(C) 3 4 2 1

(D) 4 3 2 1

Answer: D

55. Which one of the following suggested new method to measure regional imbalances in development and allocation of funds to different states of India?

(A) A. Mitra (B) Ashok Dutta

(C) Raghu Rajan (D) A. Kundu

Answer: D

56. The Community Development Program was initiated primarily to

(A) bring in development among people by raising the literacy level

(B) increase the control of the masses over the locally available resources.

(C) bring out overall development of the villages through self-help.

(D) bring out development of urban facilities.

Answer: C

57. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List- I (Mountain Range)

a. The Western Ghats

b. The Eastern Ghats

c. The Nilgiris

d. The Aravalis

List – II (Highest Peak)

1. Doddabetta

2. Gurusikhar

3. Annamudai

4. Deomali

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 2 1 3

(C) 2 3 4 1

(D) 3 4 1 2

Answer: D

58. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer using the codes given below:

Assertion (A): Bengaluru has grown into the hub of information technology and ITES. Reason (R): City is provided with the world class infrastructure, power supply and security.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: A

59. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer using the codes given below:

Assertion (A): The Golden Quadrilateral Express Highway is the visionary project to facilitate India joining the group of Developed Countries of the World. Reason (R): GQEH greatly reduced time distance in flow of transport and commodities and boosted urban growth and non-primary activities.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: D

60. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given: List-l (Linguist Mosaic Family)

a. Austic

b. Dravidian

c. Sino-Tibetan

d. Indo-Aryan

ListII (Language) 1. Lepcha

2. Sanskrit

3. Santhali

4. Malayalam

Codes

a b c d (A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3 (C) 3 4 1 2 (D) 4 3 2 1

Answer: C

61. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): Indus and Ganges are the antecedent rivers.

Reason (R): These rivers pass through the very narrow and deep gorges in the Himalayan mountain region.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is correct.

Answer: B

62. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List – I (Rivers)

a. Chenab

b. Beas

c. Ganga

d. Brahmaputra

List – II (Origin)

1. Great Himalaya

2. Kullu Hills

3. Gangotri

4. Kailas Range

Codes:

(A) 1 2 3 4

(B) 1 3 2 4

(C) 2 3 1 4

(D) 4 3 1 2

Answer: A

63. Main cause of difference between shifting cultivation and contour farming in India is

(A) Environmental effect (B) Technological development

(C) Availability of land (D) Population density

Answer: A

64. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List - I (Plateau)

a. Bhander

b. Ranchi

c. Bastar

d. Shillong

List - II (States)

1. Chhattisgarh

2. Madhya Pradesh

3. Jharkhand

4. Meghalaya

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 1 3 4 2

(C) 2 3 1 4

(D) 2 1 3 4

Answer: C

65. Which one of the North-Eastern states has the highest concentration of tribal population?

(A) Meghalaya

(B) Assam

(C) Mizoram

(D) Nagaland

Answer: C

66. Arrange the cities from the higher to lower temperature:

1. Jaipur

2. Mumbai

3. Bengaluru

4. Jaisalmer

(A) 4 1 2 3

(B) 1 2 3 4

(C) 2 3 1 4

(D) 3 2 4 1

Answer: A

67. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the codes given below :

Assertion (A): Women status in the North-Eastern States of India is encouraging.

Reason (R): Participation of women in economic activities in these states is quite good.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is correct.

Answer: A

68. Which of the following thematic maps is combined with complex themes? Select the correct combination of complex-thematic map from the code given below:

1. Soil spread

2. Forest cover

3. Crop combination

4. Rainfall potential

Codes:

(A) 1 and 2

(C) 3 and 4

(B) 2 and 3

(D) 2 and 4

Answer: D

69. Which one of the following number of Parallels with one degree interval can be drawn between the poles on a globe?

(A) 180 (B) 178

(C) 179 (D) 181

Answer: C

70. Which one of the following symbols does not represent a point data?

(A) Spot heights

(B) Bench marks

(C) Contours

(D) Triangulation stations

Answer: C

71. The image of which satellite data product is used as substitute of cadastral map.

(A) Landsat TM (B) SPOT Xs

(C) INSAT 1B (D) IKONOS

Answer: D

72. Which one of the following Digital numbers is correctly matched with its byte value?

Bytes - Digital Value

(A) 6 - 128

(B) 8 - 512

(C) 1 - 256

(D) 5 – 32

Answer: C

73. Which one of the following locations is correct with reference toGround control points?

(A) Satellite control station

(B) Coordinates of places i.e., latitudes and longitudes.

(C) Places with established co-ordinates and height above MSL

(D) Height of places above MSL

Answer: B

74. Which one of the following is not an outcome of GlS modelling?

(A) Binary model

(B) Index model

(C) Regression model

(D) Iconic model

Answer: D

75. Which one of the following circumstances Pearson’s coefficient of Correlation is used?

(A) when the data set is positively skewed

(B) when the data set is negatively skewed

(C) when the data is normally distributed

(D) when the data is abnormally distributed

Answer: C

- Published/Last Modified on: January 13, 2015