CBSE UGC NET JRF Psychology December 2014 Paper 2 Solutions Part 1 of 3 Answer Key [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

Here is the first section of the Psychology NET CBSE December 2014 Paper 2 the last set of 15 questions. The detailed explanations are provided at Youtube Examrace Channel - Subscribe for latest Updates.

1. The California F-Scale measures

(A) The qualities associated with feminine characteristics

(B) The tendency for seeking sensation.

(C) A person’s proneness to being rigid and authoritarian

(D) The qualities of extrovertion

Answer: C

2. Ravens Standard Progressive Matrices is to measure

(A) Crystallized intelligence (B) Convergent Thinking

(C) General Intelligence (D) Spatial Reasoning

Answer: C

3. A projection apparatus used to show visual stimuli for very brief durations is

(A) Visual Cliff (B) Tachistoscope

(C) EEG Apparatus (D) Trapezoidal Window

Answer: B

4. Match List 1 with List II and select the correct answer by choosing from given below:

List I (Authors)

Cattell

Spearman

Gardner

Sternberg

ListII (Concepts)

General and Specific factors

Fluid and Crystallized intelligence

Triarchic theory of intelligence

Multiple intelligence theory

(A) 1 3 4 2

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 2 1

(D) 4 3 2 1

Answer: B

5. Match List 1 with List II and select the correct answer by choosing from given below:

List I (Part of Human Brain)

a. Thalamus

b. Medulla

c. Hippocampus

d. Amygdala

List –II (Function)

1. Plays a special role in memory

2. Involved in mediating emotions

3. Helps in control sleep and wakefulness

4. Helps the organism to maintain upright position

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 1 2

(C) 4 1 2 3

(D) 1 4 3 2

Answer: A.

6. Some factors that influence the effectiveness of rewards are

1. Magnitude of the reward

2. Reward delay

3. Successive approximation

4. Need

Codes:

(A) 1, 2 and 4

(B) 2 and 4

(C) 1 and 2

(D) 2, 3 and 4

Answer: C

7. Which of the following descriptions are correct?

1. Weber’s Ratio means that greater the magnitude of a stimulus, smaller the change required for a difference to be detected

2. The ability to detect, resolve and perceive fine details of a visual display is called visual acuity.

3. Stimulation of a succession of neighboring retinal loci is called the image retina movement system.

4. Adaptation refers to the proportion of incident light that is reflected.

(A) 1 and 4 are correct. (B) 2 and 1 are correct.

(C) 4 and 3 are correct. (D) 2 and 3 are correct.

Answer: D

8. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Both, context dependent memory and state dependent retrieval refer to the ease with which one can recall information in a similar context or state as when it was acquired.

Reason (R): According to encoding specificity principle retrieval of information is successful to the extent that the retrieval cues match the cues the learner used during the learning phase.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

9. Cognition refers to the mental activity associated with __, understanding and ____ information.

(A) processing; sending (B) passing; sending

(C) processing; communicating

(D) passing; communicating

Answer: C

10. The left hemisphere is more skilled at

(A) Seeing the forest not the trees.

(B) Interpreting speech and language.

(C) Analyzing the melodies.

(D) Judging the symmetry in a photograph.

Answer: B

11. The perception that one is worse off relative to those with whom one compares oneself refers to

(A) Constant deprivation (B) Continuous deprivation

(C) Marginal deprivation (D) Relative deprivation

Answer: D

12. On a Wechsler type intelligence scale Arish has a deviation IQ of 115. If the norms of this test are expressed in terms of normalized T scores (mean = 50, SD = 10), what would be the T score of Arish?

(A) 40

(B) 60

(C) 65

(D) 84

Answer: B

13. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): The squared correlation between the true score and the obtained score is called reliability index.

Reason (R): According to the classical reliability theory, the mean of the true scores and the mean of the obtained scores are equal.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

14. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Creative people usually have a broad range of knowledge about lot of subjects and are good at using mental imagery.

Reason (R): Creative people are often unconventional and value their autonomy.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: B

15. Which of the following are problems with punishment?

1. The effect of punishment is often temporary.

2. Severe punishment creates fear and anxiety.

3. Mild punishment is paired with reinforcement of the correct behavior.

4. Aggressive punishment can model aggressive behavior.

Codes:

(A) 1 and 4

(B) 2 and 3

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 2 and 4

Answer: D

Subscribe for MCQ solutions in Geography at Doorsteptutor.com.

Get the complete study material for CBSE NET Examination Geography at Examrace CBSE NET Psychology Flexiprep Program - Call 9998008851.

- Published/Last Modified on: January 8, 2015