CBSE NET-JRF Updates ]- Examrace" /> CBSE NET-JRF Updates ]- Examrace" />

CBSE UGC NET JRF Psychology December 2014 Paper 3 Solutions Part 4 of 5 Answer Key [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

The video solutions for CBSE NET Psychology Paper 3 December 2014 are available at Youtube Examrace Channel - Part 4 of 5 of Psychology Paper 3 December 2014 The complete postal course for CBSE NET Psychology is available at Postal course in Psychology by Examrace for CBSE NET. The set of practice papers and MCQs with solutions can be found at Subscribe at Doorsteptutor.com for Psychology Solved MCQs.

41. According to Negative State Relief Model, people provide help to others because:

1. People provide help to others to regulate their moods.

2. Helping is a means to momentarily boost emotion.

3. People provide help due to the fear of the consequences of help.

4. It bolsters their spirit over long periods.

Codes:

(A) 1, 2, 3

(B) 2, 3, 4

(C) 1, 2, 4

(D) 1, 3, 4

Answer: C

42. Which is the one that is not a ‘Big Five’ factor of personality?

(A) Extraversion (B) Psychoticism

(C) Conscientiousness (D) Agreeableness

Answer: B

43. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Transpersonal psychotherapy views man as a spiritual being, views consciousness as central to therapy and emphasizes emotions, feelings and experimental aspects of the client.

Reason (R): Self-acceptance, flexibility, recognition and awareness are some important concepts of Rational Emotive behavior therapy.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

44. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Organizational justice is perception of what is fair in the workplace composed of distributive, procedural and interactional justice.

Reason (R): Employees have greater tolerance of overpayment inequities than underpayment inequities as part of distributive justice.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

45. A strategy designed to gain favorable response to a small request at first, with the intent of making the person more likely to agree later to a larger request is known as

(A) Compliance (B) Door-in the face

(C) Foot-in the door technique (D) Obedience

Answer: C

46. The Visual Placement Tests conducted by Held and Hein were specifically intended to study

(A) Development of depth perception.

(B) Relationship between sensory feedbacks resulting from self-initiated movement and perceptual development.

(C) Motor development.

(D) Discrimination learning.

Answer: B

47. Which one of the following is not a correct elaboration of reading strategy in the field of literature?

(A) C for careful reading

(B) A for aim of reading

(C) P refers to problem identification

(D) S refers to solution of the problem

Answer: D

48. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): The objective of mastery goals in students is to improve, learn, seek challenges and persist inspite of difficulties.

Reason (R): Teachers can stimulate mastery goal orientation through the techniques of self-monitoring, self-improvement and deeper understanding of subject.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

49. Temporary support that parents provide to a child to do a task until the child can do it alone, is termed as

(A) Ageism (B) Induction

(C) Scaffolding (D) Power assertion

Answer: C

50. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Children of permissive-indulgent parents tend to be impulsive, aggressive, inconsiderate and demanding.

Reason (R): Permissive-indulgent parents are high on warmth, discipline and control.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: C

51. Rogers in his Person Centered Counselling approach emphasizes ____ and ____.

(A) Empathy; Sympathy

(B) Experiential focusing; Unconditional positive regard

(C) Congruence; Sympathy

(D) Unconditional Positive Regard; Empathy

Answer: D

52. According to the frequency of their occurrence, arrange the following in ascending order:

1. Alpha waves 2. Beta Waves

3. Theta waves 4. Delta waves

(A) 4, 3, 1, 2 (B) 3, 4, 1, 2

(C) 2, 1, 3, 4 (D) 2, 1, 4, 3

Answer: A

53. Match the items of List - I (Theory) with List - II (Description) and mark your answer with the help of the codes given below:

List - I (Theory)

p. Theory of Signal Detection

q. The Fechner Law

r. Absolute Threshold

s. Stevens Power Law

List- II (Description)

1. Sensory subjective magnitude grows in promotion to the intensity of the stimulus raised to a power.

2. The minimal amount of stimulus energy required for a detection of a stimulus.

3. Evaluation of the separate effects of the observer’s sensory capacity and response bias.

4. Larger and larger inputs in stimulus energy are required to obtain a corresponding sensory effect.

Codes:

p q r s

(A) 1 2 3 4

(B) 1 2 4 3

(C) 3 4 2 1

(D) 3 2 1 4

Answer: C

54. Match List- I with List- II and select the correct answer using the codes given below:

List - I (Hypothalamic Area)

p. Lateral pre-optic area

q. Pre-optic area

r. Ventromedial hypothalamus

s. Lateral hypothalamus

List - II (Effect of Lesion)

1. Deficit in physiological mechanisms of temperature regulation.

2. Deficit in drinking

3. Under eating, weight loss and low insulin level

4. Increased meal frequency, weight gain and high insulin level

Codes:

p q r s

(A) 4 3 1 2

(B) 3 4 2 1

(C) 2 1 4 3

(D) 1 2 3 4

Answer: C

55. Down syndrome is associated with which of the causal factor?

(A) Trisomy 18 (B) Trisomy 12

(C) Trisomy 21 (D) Trisomy 14

Answer: C

56. Salient features of classical conditioning are

1. Responses are voluntary.

2. Based on principle of association by contiguity.

3. Antecedent stimuli are important in forming association.

4. Goal is to increase the rate of an already occurring response.

5. Goal is to create a new response to stimulus.

Codes:

(A) 2, 3 and 5

(B) 1, 3 and 4

(C) 2, 3, 4 and 5

(D) 1, 3, 4 and 5

Answer: A

57. In which part of the brain does classical conditioning take place?

(A) Reticular formation (B) Amygdala

(C) Cerebellum (D) Hypothalamus

Answer: C

58. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given: below:

Assertion (A) : Conditioning fails to occur when unconditioned stimulus and conditioned stimulus are paired in a random order.

Reason (R) : Cognitive processes involving expectation play an important role in classical conditioning.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

59. Arrange the following in order of sequence of career planning and decision making:

1. Educational awareness

2. Career exploration

3. Self-awareness

4. Career awareness

Codes:

(A) 3, 4, 1 and 2

(B) 3, 1, 4 and 2

(C) 1, 3, 2 and 4

(D) 2, 4, 1 and 3

Answer: A

60. Match List- I with List- II and indicate your answer using the codes given below:

List I (Models of memory)

p. Levels of processing

q. Working memory

r. Modal model

s. Multi store model

List II (Theorists)

1. Atkinson and Shiffrin

2. Tulving

3. Craik and Locklart

4. Baddeley and Hitch

Codes:

p q r s

(A) 4 3 2 1

(B) 2 1 3 4

(C) 1 2 4 3

(D) 3 4 1 2

Answer: D

- Published on: January 20, 2015