Psychology Paper –II July 2018 – Set 1 Q. 26 to 50 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 241.27 K)

Psychology CBSE NET this time was pretty different from the previous papers with lots of focus on development, regional geography and statistics. Questions from remote sensing were very less. We have provided the detailed solutions to the questions at Doorsteptutor- CBSE-NET (Based on NTA-UGC) Psychology (Paper-II) . For preparation for paper 1 check out our link at Doorsteptutor - CBSE-NET (Based on NTA-UGC) Paper-I. We would be coming up with many further videos and topics so stay subscribed at https://www.youtube.com/c/Examrace.

Loading video•••

CBSE NET July 2018 Psychology Paper 2 (Q. 26 - 50): Answer Keys, Solutions & Explanations

In this session, CBSE NET Jan 2018 Psychology Paper 2 questions 26 to 50 are discussed in detailed by Dr. Manishika Jain.

26. Match List -I with List - II and select the correct answer by choosing from code given below:

Table contain shows list of Sub Test and Test

Table contain shows list of Sub Test and Test

List –I (Sub Test)

List –II (Test)

(a) Visual Puzzles

(i) WAIS - IV

(b) Famous people

(ii) Kauffman Adult Intelligence Test (KAIT).

(c) Matrix Task

(iii) Cognitive Assessment System (CAS)

(d) Matrix Patterns

(iv) Otis-Lennon Test

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: A

27. Which of the following terms explains the Reinforcement, which is given only if a specific response is made?

(A) Concurrent Reinforcement

(B) Incremental Reinforcement

(C) Contingency Contract

(D) Contingent Reinforcement

Answer: D

28. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): A person scored high on Hope of Success (as measured by TAT) and high on Fear of Failure (as measured by Mandler and Sarason’s TAQ). As per Atkinson’s theory, his resultant achievement motivation will be intermediate.

Reason (R): As per Atkinson, the resultant achievement motivation is a product of Hope of Success and Fear of Failure.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

29. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Personality factors such as D, J, K and P are not incorporated in Cattell’s 16 PF test.

Reason (R): Some personality factors appeared only in life - data (L-data) measures.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

30. During which stage most of the creative thinking occurs?

(A) Preparation

(B) Incubation

(C) Illumination

(D) Evaluation

Answer: C

31. Match List -I with List - II and select the correct answer by choosing from code given below:

Table contain shows concept and explanation

Table contain shows concept and explanation

List –I (Concept)

List –II (Explanation)

(a) Disjunctive Concept

(i) A class of objects that have two or more features in common.

(b) Prototype

(ii) Showing relationship between object and surroundings.

(c) Conjunctive Concept

(iii) Showing the presence of at least one of several possible features.

(d) Relational Concept

(iv) An ideal model referring to a particular concept.

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: B

32. Chimpanzee Sarah’s one of the most outstanding achievements was the construction of sentences involving:

(A) Negation

(B) Conditional relationship

(C) Adult grammar

(D) Unprompted questions

Answer: B

33. In a typical ‘Learning’ experiment which of the following are used as dependent variables?

(a) Probability of Response

(b) Latency

(c) Rate of Presentation

(d) Trials to Extinction

Code:

(A) (a) and (b) only

(B) (b) and (d) only

(C) (a), (b) and (c) only

(D) (a), (b) and (d) only

Answer: D

34. Explanation of the moon illusion given by ________ is, “The horizon seems more distant than the night sky. “

(A) Perceptual learning hypothesis

(B) Expectancy hypothesis

(C) Apparent - distance hypothesis

(D) Frame of reference hypothesis

Answer: C

35. Absorptive phase of energy mobilization involves the following events. Arrange them in the correct sequence.

(a) Glucose increases.

(b) Parasympathetic activation.

(c) Pancreas secretes insulin.

(d) Glucose enters the body cells.

(e) Glucose is stored in liver and muscles as glycogen.

(f) Fat stored in adipose cells as triglycerides.

Code:

(A) (a) (b) (c) (e) (d) (f)

(B) (a) (b) (c) (d) (e) (f)

(C) (a) (c) (b) (d) (f) (e)

(D) (a) (d) (b) (f) (e) (c)

Answer: B

36. In a multiple regression analysis, the three predictors explained 49 percent variance in the criterion variable. What would be the value of multiple correlations?

(A) 0.30

(B) 0.49

(C) 0.51

(D) 0.70

Answer: C

37. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): The analysis of time series designs often involve the problem of auto correlation.

Reason (R): Quasi - experiments, as compared to laboratory experiments do not control secondary variance efficiently.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

38. Future oriented performance appraisal techniques consist of:

(a) MBO

(b) 360° Appraisal

(c) Psychological Appraisal

(d) BARS

Code:

(A) (a), (b) and (d)

(B) (a), (b) and (c)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (a), (c) and (d)

Answer: B

39. In group counselling, what is the correct sequence of stages of group development?

(a) Forming

(b) Norming

(c) Mourning

(d) Storming

(e) Performing

Code:

(A) (b) (c) (a) (e) (d)

(B) (a) (d) (b) (e) (c)

(C) (a) (c) (e) (b) (d)

(D) (d) (a) (b) (c) (e)

Answer: B

40. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Pre-operational child is incapable of performing operations.

Reason (R): Pre-operational child cannot mentally re-arrange a sequence of events into reverse order.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

41. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate our answer using &ode given below:

Assertion (A): For extraversion monozygotic twins correlated more than the dizygotic twins.

Reason (R): Extraversion has genetic basis.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct Explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: D

42. During autobiographical recall, we often reveal a ________, as a consequence, our memory of the past may be ________.

(A) Inconsistency bias; distorted

(B) Consistency bias; distorted

(C) Inconsistency bias; enhanced

(D) Consistency bias; enhanced

Answer: D

43. Persons with a lesion at the ventromedial nucleus are likely to:

(A) Overeat

(B) Undereat

(C) Eat normally

(D) Eat normally or undereat

Answer: A

44. The percepts are based on:

(a) What we sense

(b) What we know

(c) What we infer

(d) What we conform

Code:

(A) (a) and (b) only

(B) (b) and (c) only

(C) (a), (b) and (c) only

(D) (a), (b) and (d) only

Answer: D

45. Match List -I with List - II and select the correct answer by choosing from code given below:

Table contain shows the list of concept and explanation

Table contain shows the list of concept and explanation

List –I (Concept)

List - II (Explanation)

(a) Phrenology

(i) Field that locates areas of the brain responsible for Specific aspects of emotional and behaviour functioning.

(b) Selective Breeding

(ii) An approach to establish genetic –behaviour relationship through mating of successive generations with a particular trait.

(C) Plasticity

(iii) Ability of parts of neurobiological system to change temporarily and for extended period time.

(d) Twin studies

(iv) An approach to establish of genetic – behaviour relationship through the comparison degree of similarity among identical twins fraternal twins and non-twins Siblings.

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: A

Start Passage

Instructions for Questions below.

Read the following paragraph and answer the five questions which follow:

A researcher in experimental psychology hypothesized that a particular ‘Reward System’ for fast reactions would improve the reaction time. To verify this hypothesis, he selected forty subjects in the age range of 25 to 35 years from an organization. Following the standard reaction time experiment, he measured the simple reaction time without the reward system. While taking each trial in the experiment, the time-interval between the ready signal and the onset of stimulus was randomly varied between two to five seconds. In the second part of the experiment, the reward system was introduced and the simple reaction time was measured again for the same subjects. The mean reaction time before the introduction of reward system was 210 milliseconds and the mean reaction time after the introduction of reward system was 250 milliseconds. The difference between the two means was statistically significant at. 01 level.

46. In the above study, the researcher’s hypothesis is:

(A) Correlational hypothesis

(B) Directional hypothesis

(C) Non-directional hypothesis

(D) Null hypothesis

Answer: B

47. Which of the following statistical techniques can be used for evaluating the mean differences?

(a) Independent samples t-test

(b) Paired samples t-test

(c) Mann-Whitney U-test

(d) Repeated measures ANOVA

Code:

(A) (b) only

(B) (a) and (b) only

(C) (b) and (d) only

(D) (a), (b) and (d) only

Answer: C

48. Which one of the following conclusions can be drawn on the basis of the above study?

(A) The researcher’s hypothesis has been accepted.

(B) The researcher’s hypothesis has been rejected.

(C) The researcher’s hypothesis has been partially accepted.

(D) Inadequate hypothesis to verify the hypothesis.

Answer: B

49. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): In the above study, the fore-periods were randomly varied.

Reason (R): Random variation of the fore-periods reduces the false reactions.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

50. In this experiment, reaction time can be labelled as:

(a) Continuous variable

(b) Dependent variable

(c) Stimulus variable

(d) Behavioral variable

Code:

(A) (a) only

(B) (a) and (b) only

(C) (a), (b) and (c) only

(D) (a), (b) and (d) only

Answer: D

End Passage

- Published/Last Modified on: September 11, 2018

CBSE NET-JRF Upd.

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.