Psychology Paper –II July 2018 – Set 1 Q. 51 to 75 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 240.02 K)

Psychology CBSE NET this time was pretty different from the previous papers with lots of focus on development, regional geography and statistics. Questions from remote sensing were very less. We have provided the detailed solutions to the questions at Doorsteptutor- CBSE-NET (Based on NTA-UGC) Psychology (Paper-II) . For preparation for paper 1 check out our link at Doorsteptutor - CBSE-NET (Based on NTA-UGC) Paper-I. We would be coming up with many further videos and topics so stay subscribed at https://www.youtube.com/c/Examrace.

Loading video•••

CBSE NET July 2018 Psychology Paper 2 (Q. 51 - 75): Answer Keys, Solutions & Explanations

In this session, CBSE NET Jan 2018 Psychology Paper 2 questions 51 to 75 are discussed in detailed by Dr. Manishika Jain

51. In Vertebrates, myelin is produced in the brain and spinal cord by ________, and in rest of nervous system by________.

(A) Oligodendrocytes; Schwann cells

(B) Schwann cells; Oligodendrocytes

(C) Astrocytes; Microglia

(D) Microglia; Astrocytes

Answer: A

52. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Algorithm is a logical rule that guarantees solving a particular problem.

Reason (R): One can find the solution even to complex problems by following step by step procedure.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

53. Match List - I with List - II and select the correct answer by choosing from code given below:

Table contain shows the (Personality tests) and (Dimensions covered)

Table contain shows the (Personality tests) and (Dimensions covered)

List - I (Personality tests)

List - II (Dimensions covered)

(a) EPQ-R

(i) Need for power

(b) NEO- PI-3

(ii) Psychoticism

(c) TAT

(iii) Anxiety as a state

(d) STAI

(iv) Openness to experience

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: A

54. The basic speech sounds are called ________; and the meaningful smallest units of speech are called________.

(A) Phonemes; Fixation

(B) Phonemes; Lexigram

(C) Morphemes; Phonemes

(D) Phonemes; Morphemes

Answer: D

55. Which of the following concept/s is/are not found in Freudian Psychoanalysis?

(a) Unconscious motivation

(b) Collective unconscious

(c) Striving for superiority

(d) Instincts

Code:

(A) (a) and (b) only

(B) (b) and (c) only

(C) (c) and (d) only

(D) (a), (b) and (d) only

Answer: B

56. Tests of declarative memory are termed as ________ tests, whereas tests of non-declarative memory are termed as ________ tests.

(A) Long-term memory; explicit memory

(B) Short-term memory; implicit memory

(C) Implicit memory; explicit memory

(D) Explicit memory; implicit memory

Answer: D

57. Which method is used for memorising a poem?

(A) Massed practice

(B) Distributed practice

(C) Serial memorising

(D) Syntactic memorising

Answer: B

58. ________ makes neurons stand out visibly depicting which neurons are active; whereas ________uses antibodies attached to a dye to identify cellular components such as receptors, neurotransmitters, or enzymes.

(A) Immunocytochemistry; Autoradiography

(B) Autoradiography; Immunocytochemistry

(C) Myelin staining; Nissl Staining

(D) Nissl Staining; Myelin Staining

Answer: B

59. Which of the following are predictors of good prognosis in Schizophrenia?

(a) Positive symptoms

(b) Late onset

(c) Acute onset

(d) No precipitating factors

Code:

(A) (a), (b) and (c) are correct; (d) is incorrect

(B) (b), (c) and (d) are correct; (a) is incorrect

(C) (c), (d) and (b) are correct; (a) is incorrect

(D) (a), (c) and (d) are correct; (b) is incorrect

60. The body’s response to danger is triggered by the release of ________ by the________ glands.

(A) Acetylcholine; adrenal

(B) Epinephrine and norepinephrine; adrenal

(C) Acetylcholine; pituitary

(D) Epinephrine and norepinephrine; pituitary

Answer: B

61. Which of the following is the characteristic of Mastery-Oriented students?

(A) They see ability as improvable.

(B) They feel competent when they succeed.

(C) They feel worthless when they fail.

(D) They set unrealistically high goals.

Answer: B

62. A child’s cognitive transition from external influences to internal thoughts occurs in four stages. What is the correct order of this transition?

(a) Naive Stage

(b) Natural/Primitive Stage

(c) Ego-centric speech Stage

(d) Ingrowth Stage

Code:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (b) (a) (c) (d)

(C) (a) (b) (d) (c)

(D) (b) (a) (d) (c)

Answer: B

63. Match List - I with List - II and select the correct answer by choosing from code given below:

Table contain shows the (Psychologist) and (Concept)

Table contain shows the (Psychologist) and (Concept)

List –I (Psychologist)

List –II (Concept)

(a) Bruner

(i) Conservation

(b) Vygotsky

(ii) Iconic mode of representation

(c) Sternberg

(iii) Scaffolding

(d) Piaget

(iv) Componential Analysis

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: A

64. Which of the following issues are addressed in the field of Personality Psychology:

(a) Human Universals

(b) Individual Differences

(c) Uniqueness

(d) Modification of Behavior

Code:

(A) (a) and (b) Only

(B) (b) and (c) Only

(C) (a), (b) and (c) Only

(D) (b), (c) and (d) Only

Answer: B

65. Match List -I with List - II and select the correct answer by choosing from code given below:

Table contain shows the different concept on different Psychologist

Table contain shows the different concept on different Psychologist

List – I (Psychologist)

List –II (Concept)

(a) Thorndike

(i) Equipotentiality premise

(b) Pavlov

(ii) Cortical Mosaic

(c) Wertheimer

(iii) Neural Bond

(d) Seligman

(iv) Isomorphism

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: C

66. In case of visual stimulus “Where” pathways in the brain are mainly responsible for processing:

(a) Location

(b) Colour

(c) Motion

(d) Shape

Code:

(A) (a) and (b) only

(B) (b) and (c) only

(C) (c) and (d) only

(D) (a) and (c) only

Answer: D

67. Which of the following sequences describes the Cranial Nerves in ascending order?

(A) Optic Trochlear Abducens Auditory VestibularVagus

(B) Trochlear Optic Auditory Vestibular Abducens Vagus

(C) Optic Abducens Trochlear Vagus AuditoryVestibular

(D) Abducens Trochlear Optic AuditoryVestibular Vagus

Answer: A

68. Many psychologists played pivotal role in the emergence of the field of Social Psychology. Arrange them in correct chronological sequence.

(A) F. Allport; William McDougall; Kurt Lewin; Muzafer Sherif

(B) Kurt Lewin; William McDougall; Muzafer Sherif; F. Allport

(C) William McDougall; F. Allport; Kurt Lewin; Muzafer Sherif

(D) F. Allport; William McDougall; Muzafer Sherif; Kurt Lewin

Answer: C

69. Kinship Selection Theory suggests that we help others who are to future related to us because this increases the likelihood that our________ shall be ________ to future ________.

(A) Character; transferred; population

(B) Genes; transmitted; population.

(C) Genes; transmitted; generation.

(D) Genes; transferred; population.

Answer: C

70. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Results of experimental studies of bilateral lesion effects are considered more promising than those of unilateral lesions.

Reason (R): Behavior effects of bilateral lesions are milder than those of unilateral lesions.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: C

71. Which of the following are the basic forms of intelligence in Triarchic Theory?

(a) Dimensional

(b) Componential

(c) Contextual

(d) Experiential

Code:

(A) (a), (b) and (c) only

(B) (a), (b) and (d) only

(C) (b), (c) and (d) only

(D) (a), (c) and (d) only

Answer: C

72. In a single factor repeated measures design, the F-ratio, evaluating the effect of independent variable (treatment) is evaluated as:

(A) MStreatmentMSsubjects

(B) MStreatmentMStreatment×subjects

(C) MStreatmentMSsubjects+MStreatment×subjects

(D) MStreatmentMStotal

Answer: A

73. Match List –I with List - II and select the correct answer by choosing from code given below:

Table contain shows the Leadership style and its description

Table contain shows the Leadership style and its description

List – I (Leadership style)

List –II (Description)

(a) Task Management

(i) Less focus on both production and workers.

(b) Team Management

(ii) More Focus on both production and workers.

(c) Impoverished Management

(iii) Less focus on production but more on workers.

(d) Country Club Management

(iv) More focus on production but less on workers.

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: D

74. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Behaviour therapy helps people to respond to life situations in the way they would like to respond.

Reason (R): Positive therapeutic relationship is a necessary but not sufficient condition for effective behaviour therapy.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

75. Decentration and reversible thought processes are the characteristic of which of the following Stage?

(A) Sensory Motor

(B) Pre – Operational

(C) Concrete - Operational

(D) Formal Operations

Answer: C

- Published/Last Modified on: September 11, 2018

CBSE NET-JRF Upd.

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.