Psychology Paper –II July 2018 – Set 1 Q. 76 to 100 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 220.31 K)

Psychology CBSE NET this time was pretty different from the previous papers with lots of focus on development, regional geography and statistics. Questions from remote sensing were very less. We have provided the detailed solutions to the questions at Doorsteptutor- CBSE-NET (Based on NTA-UGC) Psychology (Paper-II) . For preparation for paper 1 check out our link at Doorsteptutor -CBSE-NET (Based on NTA-UGC) Paper-I. We would be coming up with many further videos and topics so stay subscribed at https://www.youtube.com/c/Examrace.

Loading video•••

CBSE NET July 2018 Psychology Paper 2 (Q. 76 - 100): Answer Keys, Solutions & Explanations

In this session, CBSE NET Jan 2018 Psychology Paper 2 questions 76 to 100 are discussed in detailed by Dr. Manishika Jain.

76. Match List - I with List - II and select the correct answer by choosing from codes given below:

Table contain shows the concept and explanation

Table contain shows the concept and explanation

List – I (Concept)

List –II (Explanation)

(a) Central executive

(i) Helps us in playing videogames, jigsaw puzzles, etc.

(b) Visuospatial sketchpad

(ii) Helps us in solving new problems and plan future activities.

(c) Episodic buffer

(iii) Helps us decide what to do next and what not to do.

(d) Phonological loop

(iv) Helps us in reading and mathematical calculations.

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: B

77. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): Working memory is like a workbench where material is constantly being handled, combined and transformed.

Reason (R): Both new material and old material retrieved from long-term memory are held in working memory.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

78. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Galton developed anthropometric tests of Intelligence.

Reason (R): Psychometric tests were low in reliability and validity.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanafi0 of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is true, but (R) is true.

Answer: C

79. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Proprioceptive stimuli result from the firing of the kinesthetic receptors in the muscles, joints and tendons of the body.

Reason (R): A response is conditioned to the stimuli present prior to the ingestion of a primary reinforce.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explaflab01 of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

80. Activation of anterior portions of both hemispheres is associated with the ________ of emotions, while activation of the posterior portions of the hemispheres is associated with________.

(A) Expressions; moods

(B) Valence; arousal

(C) Intensity; expressions

(D) Arousal; valence

Answer: B

81. Signal detection theory identifies two distinct processes in sensory detection:

(a) Sensory process

(b) Decision process

(c) Motivational process

(d) Response bias

Code:

(A) (a) and (b) only

(B) (c) and (d) only

(C) (a) and (c) only

(D) (a) and (d) only

Answer: A

82. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Visual Simple Reaction Time is more than Auditory Simple Reaction Time.

Reason (R): Visual system involves more complex photochemical processes.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

83. Creative thinking is different from routine problem solving in respect of:

(a) Fluency

(b) Flexibility

(c) Originality

(d) Day dreaming

Code:

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) (a), (b) and (c)

Answer: D

84. The Wechsler type deviation IQ of 115 corresponds to which value of percentile rank?

(A) 68

(B) 84

(C) 90

(D) 9

Answer: A

85. Match List - I with List - II and select the correct answer by choosing from code given below:

Table contain shows the different term and its deacription

Table contain shows the different term and its deacription

List –I (Term)

List –II (Description)

(a) Conformity

(i) Rules indicating how individuals are expected to behave in a specific situation.

(b) Compliance

(ii) Social influence involving direct request from other

(c) Social Norms

(iii) Social influence wherein individuals change their attitude to go along with existing norms.

(d) Intense indoctorinization

(iv) Process in which members of extreme group accept the beliefs and rules in unquestioning way.

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: A

86. Spatial processing of location relies on:

(a) Dorsal pathway

(b) Inferior temporal cortex

(c) Subcortical pathway

(d) Ventral pathway

Code:

(A) (a) only

(B) (d) only

(C) (b) and (c) only

(D) (a) and (d) only

Answer: A

87. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Jensen has put forward Regression argument in favour of his theory.

Reason (R): Children of parents having very high intelligence levels will have below average intelligence scores.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: C

88. Handling feelings appropriately, ability to soothe oneself and ability to shake off rampant anxiety are the characteristics of which of the components of Emotional Intelligence as proposed by Goleman?

(A) Knowing one’s emotions

(B) Managing emotions

(C) Motivating oneself

(D) Handling relationships

Answer: B

89. Which of the following new disorders have been introduced in DSM-5?

(a) Premenstrual Dysphoric Disorder

(b) Mild Neurocognitive Disorder

(c) Disruptive Mood Dysregulation Disorder

(d) Road Rage Behaviour Disorder

Code:

(A) (a), (b) and (c) are correct; (d) is incorrect.

(B) (a), (b) and (d) are correct; (c) is incorrect.

(C) (a), (c) and (d) are correct; (b) is incorrect.

(D) All (a), (b), (c) and (d) are correct.

Answer: A

90. In selection process, Guilford- Zimmerman, Test assesses:

(A) Mathematical and Verbal skills.

(B) Mental and Personal profile.

(C) Extent of temperamental adaptability.

(D) Analytical and Verbal Skills.

Answer: C

91. ‘Mechanistic Behavior Analyses’ are characterized as:

(a) Behavior is instigated by the onset of external or internal stimuli.

(b) Direction of behavior is determined by S-R bonds or habits.

(c) Behavior directed toward the goal persists till the achievement of goal.

(d) Events related to the goal achievement are encoded, categorized and transformed into a belief.

Code:

(A) (a) and (b) correct; (c) and (d) are incorrect.

(B) (b) and (c) correct; (a) and (d) are incorrect.

(C) (a), (b) and (c) are correct; (d) is incorrect.

(D) (b), (c) and (d) are correct; (a) is incorrect.

Answer: B

92. Guilford (1981) in his modified SOI model mentioned hierarchical structure of intellectual abilities reporting that there are ________ first order factors; ________ second order factors; and ________ third order factors.

(A) 150; 85; 20

(B) 120; 80; 20

(C) 150; 85; 16

(D) 180; 75; 18

Answer: C

93. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Children have remarkable ability to create mental representation of the world in the form of language.

Reason (R): Reasoning and problem Solving are the ways of manipulating the ideas.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

94. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Forgetting of everyday events in young people is not an indication of a poor memory.

Reason (R): Ineffective encoding due to failure to attend to an event while it is happening results in failure to remember.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

95. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): Premack principle, based on Probability-Differential Hypothesis, states that the opportunity to engage in a frequently occurring activity can be used to reinforce less frequently activity.

Reason (R): According to Probability-Differential Hypothesis, restricted access to a response makes that response reinforcing and excessive access to that response makes that response punishing.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: C

Start Passage

Instructions for questions below: Read the following paragraph and answer the five questions which follow:

An educational psychologist wanted to develop an achievement test in physics for graduate students. After going through the usual test construction procedure, he retained 100 items; each item having five alternatives, one of them being correct. The psychologist wanted to examine the factor structure of the resulting achievement test. Using a sample of 1,000 subjects, the psychologist obtained the inter-item correlations. He obtained the initial estimates of communality and then decided to factor analyze the inter-item correlations matrix by following the common-factor model. He extracted the unrotated factors and retained the first nine factors for rotation. The nine unrotated factors explained 67.5 percent of variance. After factor rotation, all the inter-factor correlations were found to be zero. The factor structure of the achievement test of physics was found to be interpretable.

96. The inter-item correlations would be:

(A) Biserial correlations

(B) Kendall’s tau

(C) Phi-coefficients

(D) Point-biserial correlations

Answer: D

97. Read each of the following statements - Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using code given below:

Assertion (A): For the factor analysis of item scores, Common-Factor model is quite often more suitable.

Reason (R): Item scores are quite often less reliable than the psychometrically measured trait variables.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is true, but (R) is true.

Answer: C

98. Which one of the following method of factor extraction, the psychologist would NOT Use in the present study?

(A) Principal axes method

(B) Principal components method

(C) Psychometric (alpha) factor analysis

(D) Maximum likelihood method

Answer: B

99. Which method/s of rotation has/have most probably been used in the present study?

(a) Oblimin

(b) Promax

(c) Quartimax

(d) Varimax

Code:

(A) (a) only

(B) (c) only

(C) (c) and (d) only

(D) (b), (c) and (d) only

Answer: C

100. The second-order factor analysis of the nine rotated factors is not recommended in the present study because:

(A) There are only nine first-order factors.

(B) The interfactor correlations are zero.

(C) The factors obtained by common-factor model are not subjected to second-order factor analysis.

(D) Unrotated factors are more suitable for second-order factor analysis.

Answer: B

End passage

- Published/Last Modified on: September 11, 2018

CBSE NET-JRF Upd.

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.