TS SET July 2018 Paper 1 - (Part 1) (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 218.24 K)

CBSE NET Test Series this time was pretty different from the previous papers with lots of focus on development, regional Test Series and statistics. Questions from remote sensing were very less. We have provided the detailed solutions to the questions at Doorsteptutor-CBSE-NET (Paper-Based-Test-Series) Test Series (Paper-I) . For preparation for paper 1 check out our link at Doorsteptutor - CBSE-NET (Paper-Based-Test-Series) Paper-I. We would be coming up with many further videos and topics so stay subscribed at https://www.youtube.com/c/Examrace.

Loading video•••

TS SET July 2018 Paper 1 Solved Part 1

Dr. Manishika Jain explains TSSET 2018 Paper 1 Solved Part 1 (Important for NET Paper 1) important for TSSET 1st July 2018 exam. Telangana SET exam for lecturership eligibility.

Q1. One of the following is not a component of teaching?

(A) Consideration of the aims of education

(B) Knowledge of theories of learning

(C) Knowledge of evaluation

(D) Awareness on politics

Answer: D

Q2. Identity the correct sequence of priority in the system of education?

1. Student

2. Teaching method

3. Aims of Education

4. Teacher

5. Teaching learning material

(A) 1,2, 3,4, 5

(B) 4,1, 2,3, 5

(C) 3,1, 4,5, 2

(D) 5,4, 3,2, 1

Answer: B

Q3. Which of the following characteristics of the learner affect learning outcomes?

i) Prior knowledge

ii) Developmental factors

iii) Abilities

iv) Learning styles

v) Ethnicity

vi) Skin colour

(A) i, iii, v, vi only

(B) i, ii, iii, iv only

(C) i, i, iii, iv, v only

(D) i, ii, iii, iv, vi only

Answer: B

Q4. Which one of the following does not affect teaching?

(A) Subject knowledge of teacher

(B) Physical appearance

(C) Method ol teaching

(D) Salary and allowances

Answer: D

Q5. Match the following methods of teaching with their meaning

Table contain shows the methods of teaching

Table contain shows the methods of teaching

List –I

List –II

a) Oral presentation of information, principles, concepts, ideas about a topic

1) Brainstorming

b) Sharing experiences, idea and attitudes

2) Project

C) Generating as many ideas without judging them

3) Lecture

d) A whole –hearted purposeful activity proceeding in a social environment

4) Collaboration

5) Discussion

Codes: a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 5 1 2

(C) 5 4 3 2

(D) 3 4 1 2

Answer: B

Q6. A distribution that is abnormally tall and peaked is said to be

(A) Leptokurtic

(B) Pyrokurtic

(C) Platykurtic

(D) Mesokurtic

Answer: A

Q7. Variables in a cross -sectional research design are

(A) Nominal

(B) Ordinal

(C) Both continuous and discrete

(D) Both interval and ratio

Answer: C

Q8. The extent to which the findings of a research study are generalizable is called as

(A) Convergent validity

(B) Predictive validity

(C) Internal validity

(D) External validity

Answer: D

Q9. A researcher wants to know whether student’s attendance is randomly distributed throughout the academic year. The types of statistical test she should use is

(A) t –test

(B) The co-efficient of determination

(C) Binominal test

(D) chi –square test

Answer: B

Q10. The sampling technique generally used in qualitative research is

(A) Random

(B) Convenient

(C) Purposive

(D) Cluster

Answer: C

Start Passage

Read the following passage and question below.

Late Dr. A. P. J. Abdul Kalam need introduction for Indians today. On July 25,2002, Dr. A. P. J. Abdul Kalam was sworn in as the 11th President of India proving to millions across the globe yet again that ‘a man is what he wants to be’. Accepted as the undisputed father of India’s missile program, Abdul Kalam became for millions a figure of inspiration, a person who renewed the trust of the common man in the value of hard work and justified the necessity of having a dream for oneself. The journey of a boat owner’s son, who even sold newspapers as a child, has become an epitome of determination and success. Despite his outstanding achievements, Kalam had remained a simple person with a Spartan lifestyle. In fact, after a successful missile launch, he was reluctant to meet the then Prime Minister Indira Gandhi as he felt his attire was not right for the occasion. A regular reader of the Gita, he was also fond of poetry and had written a fair amount. His two books ‘Wings of Fire: an autobiography of A. P. J Abdul Kalam” and “Ignited Minds: Unleashing the power within India” have been the best sellers –a hot favorite among the youth. A little known fact was his penchant for playing the Rudra Veena. But what he loved above all was interacting with students, inspiring the youth to learn to dream and take India to the pinnacle of progress.

Kalam’s life was a mission, an affirmation of what a determined person can achieve against extraordinary odds. Even until his late age, he was indefatigable. He dreamt and taught others to dream of marketing India into a technological superpower. In fact he was a varied personality with an awesome uniqueness.

Q11. He was the undisputed father of India’s missile program means

(A) People had doubts about his calibre

(B) His technical knowledge was questionable

(C) He was a product of India’s missile program

(D) He was the pioneer of India’s missile program

Answer: D

Q12. Kalam’s life signifies the importance of

(A) Dreams and hard work

(B) Only dreams

(C) Luck

(D) Coincidence

Answer: A

Q13. Kalam’s father was a

(A) Boat rower

(B) Boat owner

(C) Boat maker

(D) Boat seller

Answer: B

Q14. Kalam’s lifestyle was

(A) Lethargic

(B) Lavish

(C) Garish

(D) Modest

Answer: D

Q15. He dreamt and taught others to dream of making India

(A) Technically superior

(B) Missile oriented

(C) Technologically foremost

(D) Very hardworking

Answer: C

End passage

Q16. Communication begins when a source ________ a statement.

(A) Opens

(B) Utters

(C) Initiates

(D) Starts

Answer: C

Q17. The response of the receiver that is sent back to the source forms the

(A) Reply

(B) Feedback

(C) Reaction

(D) Stimulus

Answer: B

Q18. ________ connects the source (e. g. a speaker) and the receiver (e. g. A listener).

(A) Communication

(B) Channel

(C) Path

(D) Verbal language

Answer: B

Q19. ________ is the place or setting in which a communication event occurs

(A) Situation

(B) Circumstance

(C) Occurrence

(D) Connection

Answer: A

Q20. ________ consists of the intention of the source or speaker. It is the communicative aim of the speaker.

(A) Purpose

(B) Context

(C) Orientation

(D) Wish

Answer: A

Q21. 6, 27, 128, _______, 3130

(A) 1031

(B) 629

(C) 369

(D) 209

Answer: B

Q22. MNPT, JKMQ, GHJN, ________, ABDH

(A) DEGK

(B) DGEK

(C) DEKG

(D) DKGE

Answer: A

Q23. E1V, D3W, C5X ________, A9Z

(A) B9W

(B) B8Y

(C) B7Y

(D) B6X

Answer: C

Q24. In a code if “BILL” is coded as “DKNN” then the code word for “SENT” in that code is

(A) VGPV

(B) UGPV

(C) UGPU

(D) VGPU

Answer: B

Q25. If the word “COME” is coded as “XLNV” in a code language the word coded as WZGV in it is

(A) GATE

(B) HATE

(C) DATE

(D) DATA

Answer: C

- Published/Last Modified on: September 14, 2018

CBSE NET-JRF Upd.

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.