TS SET July 2018 Paper 1 - (Part 2) (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 501.78 K)

CBSE NET Test Series this time was pretty different from the previous papers with lots of focus on development, regional Test Series and statistics. Questions from remote sensing were very less. We have provided the detailed solutions to the questions at Doorsteptutor-CBSE-NET (Paper-Based-Test-Series) Test Series (Paper-I) . For preparation for paper 1 check out our link at Doorsteptutor - CBSE-NET (Paper-Based-Test-Series) Paper-I. We would be coming up with many further videos and topics so stay subscribed at https://www.youtube.com/c/Examrace.

Loading video•••

TS SET July 2018 Paper 1 Solved Part 2

Dr. Manishika Jain explains TSSET 2018 Paper 1 Solved Part 2 (Important for NET Paper 1)

Q26. In question you find a pair of words having certain relation. You have to select one pair among the four options that have the same relation as the words in the first pair. FOOD: HUNGER: : SLEEP: ________

(A) REST

(B) NIGHT

(C) DREAM

(D) WEARINESS

Answer: D

Q27. In question you find a pair of words having certain relation. You have to select one pair among the four options that have the same relation as the words in the first pair. SUMMER: WINTER: : ________: ________

(A) MONDAY: SATURDAY

(B) TUESDAY: MONDAY

(C) SUNDAY: HOLIDAY

(D) JANUARY: MARCH

Answer: B

Q28. The diagram, among the following, which represents the relation between, bus, scooter and conveyance, is

(A)

 Image of Diagram 1

Image of Diagram 1

Image of Diagram 1

(B)

 Image of Diagram 2

Image of Diagram 2

Image of Diagram 2

(C)

 Image of Diagram 3

Image of Diagram 3

Image of Diagram 3

(D)

 Image of Diagram 4

Image of Diagram 4

Image of Diagram 4

Answer: B

Start passage

Note: Study the diagram given below where

 Image of Diagram 5

Image of Diagram 5

Image of Diagram 5

denotes youth,

 Image of Diagram 6

Image of Diagram 6

Image of Diagram 6

denotes unemployed and

 Image of Diagram 7

Image of Diagram 7

Image of Diagram 7

denotes educated; and answer question below.

 Image of Diagram of 9

Image of Diagram of 9

Image of Diagram of 9

Q29. The region representing uneducated and unemployed youth is

(A) 5

(B) 4

(C) 6

(D) 7

Answer: B

Q30. The regions representing educated unemployed youth are

(A) 3

(B) 7

(C) 5

(D) 4

Answer: C

End passage

Start passage

The following Pie–chart shows the expenditure incurred in publishing a book. Study the Pie –chart and answer the questions based on it.

 Image of Diagram of 10

Image of Diagram of 10

Image of Diagram of 10

Q31. If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?

(A) Rs. 19,450

(B) Rs. 21,200

(C) Rs. 22,950

(D) Rs. 26,150

Answer: C

Q32. What is the central angle of the sector to the expenditure incurred on Royalty?

(A) 15°

(B) 24°

(C) 54°

(D) 48°

Answer: C

Q33. If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82,500, then what should be the selling price of the Book so that the publisher can earn a profit of 25%?

(A) Rs. 187.50

(B) Rs. 191.50

(C) Rs. 175

(D) Rs. 180

Answer: A

Q34. The price of the book is marked 20% above the cost price. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

(A) Rs. 36

(B) Rs. 37.50

(C) Rs. 42

(D) Rs. 44.25

Answer: B

Q35. Royalty on the book is less than the printing cost by

(A) 5%

(B) 3315%

(C) 20%

(D) 25%

End passage

Q36. Method of delivering information Technology (IT) services in which resources are retrieved from the internet through web –based tools and applications as opposed to a direct connection to a server are known as

(A) Wikipedia

(B) LAN

(C) WAN

(D) Cloud Computing

Answer: D

Q37. Which of the following are correct about QR code?

i) It is a two-dimensional (matrix) machine readable bar code made up of black and white squares.

ii) It is used for string URLs or other information that link directly to text, emails, websites, phone numbers.

iii) It can store up to 7089 digits.

(A) i, ii only

(B) ii, iii only

(C) i, ii, iii

(D) i, iii only

Answer: C

Q38. VoLTE stands for

(A) Voice over Long –Term Evolution

(B) Voice only Local Telecom Enterprises

(C) Velocity of Locomotive Telecom Efficiency

(D) Virtual office Level of Telecom Enterprises

Answer: A

Q39. Match the ICT meanings.

Table contain shows the different software and its use

Table contain shows the different software and its use

List –I

List –II

a) A set of instructions written in a computer language

1) Firewall

b) The software that accesses and displays pages and files on the web

2) Cookies

c) The practice of blindly posting commercial messages or advertisements to a large number of unrelated and uninterested group

3) Browser

d) A mechanism that isolates a network from the rest of the internet, permitting only specific traffic to pass in and out

4) Programme

5) SPAM

Codes: a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 5 4 3 2

(C) 4 3 5 1

(D) 4 3 2 5

Answer: C

Q40. Which of the following is not correct about ICT?

(A) ICT is a modern teaching aid

(B) Using of ICT in teaching reduces the physical labour a teacher

(C) ICT is a substitute for a teacher

(D) ICT in teaching facilitates learning

Answer: C

Q41. Match the following.

Table contain shows the Colour codes and Methods for Disposals

Table contain shows the Colour codes and Methods for Disposals

List –I (Colour codes)

List –II (Methods for Disposals)

I) Yellow plastic bags

1) Disposal in secured land fills

II) Black plastic bags

2) Incineration and deep burials

III) Blue/white plastic bags

3) Autoclaving and chemical treatment

IV) Red plastic bags

4) Microwave treatments and destruction

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 1 4 3 2

(C) 2 1 4 3

(D) 3 2 1 4

Answer: C

Q42. Arrange the following atmospheric layers in proper order (starting from the Earth’s surface)

(1) Mesosphere

(2) Thermosphere

(3) Mesopause

(4) Tropopause

(5) Stratosphere

(6) Troposphere

(7) Stratopause

(A) 531 7246

(B) 6 4 7 1 3 5 2

(C) 4 6 5 3 7 1 2

(D) 6 4 5 7 1 3 2

Answer: D

Refer -

Loading video•••

Layers of Atmosphere - 4 Layers in Thermal & 2 in Magneto-Electrical Structure

This lecture focuses on the thermal and magneto-electrical layers of atmosphere

Q43. Coral reefs are mainly distributed globally in

(A) Temperate water

(B) Tropical water

(C) Antarctic water

(D) Arctic water

Answer: B

Refer -

Loading video•••

Beautiful Coral Reefs: Understanding the Formation & Development

In this session the formation of coral reefs, characteristics of coral reefs, types of corals

Q44. One of the best known matrix methods for environment impact assessment is

(A) Leopold matrix

(B) Sphere matrix

(C) Saratoga matrix

(D) Component interaction method

Answer: A

Refer -

Loading video•••

Environmental Impact Assessment - Analyzing Benefits and Actions

Dr. Manishika Jain in this lecture explains the concept of Environmental Impact Assessment (EIA) and difference between EIA and Strategic EIA

Q45. Protected areas include national parks wild life sanctuaries, biosphere reserves, sacred groves reserve forests are the example for

(A) Ex-Situ conservation

(B) In-Situ conservation

(C) Cybernetic conservation

(D) Liebig’s conservation

Answer: B

Refer –

Loading video•••

Insitu & Exsitu Conservation; Topological and Non-Topological Conservation

Dr. Manishika Jain explains Biodiversity: Insitu & Exsitu Conservation; Topological and Non-Topological Conservation

Q46. NIRF stands for

(A) National Information al Repository Fund

(B) National Institute of Rural Folks

(C) National Institutional Ranking Framework

(D) National Institute of Ranking Framework

Answer: C

Refer -

Loading video•••

National Institute Ranking Framework (NIRF) & NIRF Rankings 2018

Dr. Manishika Jain in this video explains National Institute Ranking Framework (NIRF) & Rankings 2018 - Higher Education

Also Refer -

Loading video•••

NIRF Ranking Weightage Criteria for 2018 - Higher Education

Dr. Manishika Jain in this video explains NIRF Ranking Weightage Criteria for 2018 - Higher Education

Q47. Which of the following are true about ‘Pragathi’?

i) It is a scholarship initiated by AICTE meant for Girl students

ii) Amount of scholarship of Rs. 30,000/- for tuition fee or at actual, whichever is less each year of the course

iii) Rs. 2000/- per month for 10 months as incidentals each year of the course

(A) i, ii only

(B) ii, iii only

(C) i, ii, iii

(D) i, iii only

Answer: C

48. Which one of the following is not a component of National knowledge Commission (2006 - 2009) report?

(A) Access to knowledge

(B) Knowledge Concepts

(C) Delivery of services

(D) Borrowing of knowledge

Answer: D

Q49. The minimum score of CGPA aggregate core (quantitative and qualitative) in each criterion for an institution to obtain NAAC Accreditation is

(A) 1.50

(B) 1.51

(C) 2.01

(D) 2.51

Answer: B

Refer -

Loading video•••

NAAC (National Assessment and Accreditation Council) & IQAC - Examrace (Higher Education)

Dr. Manishika Jain explains NAAC (National Assessment and Accreditation Council) & IQAC What is NAAC?

Q50. Match the following with regard to the location of the institutes.

Table contain shows the location of the institutes

Table contain shows the location of the institutes

List—I

List—II

a) Hyderabad

1) National Brain Research Centre

b) Dona Paula

2) University of Petroleum and Energy studies

c) Manesar

3) National Institute of Nutrition

d) Dehradun

4) National Institute of Oceanography

5) National Institute of Design

Codes: a b c d

(A) 3 2 1 5

(B) 3 1 2 4

(C) 3 4 1 2

(D) 3 4 5 2

Answer: C

- Published/Last Modified on: September 14, 2018

CBSE NET-JRF Upd.

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.