Solved Political Science Expected MCQs for CDS Part – 11

Download PDF of This Page (Size: 122K)

91. Consider the following government projects:

1. Project Mausam is a project concerning the creation of cultural links with India‘s maritime neighbours.

2. Project Sagarmala is an initiative to enable port- led development confined to infrastructure creation in Indian ports only.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

92. With reference to Morley- Minto Reforms consider the following statements:

1. It enacted the Government of India Act 1909

2. It allowed the provincial legislative councils to have non –official majority.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither of the above

Answer: b

93. With reference to the Indian parliament, consider the following statements:

1. Parliament can add subjects enlisted in the Union list under article 368 without the consent from the half of the state legislatures.

2. Parliament can delete subjects enlisted in the State list under article 368 with ratification half of the state legislatures.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1only

(b) 2only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

94. Which of the followings are the differences between Millennium Development Goals (MDG) and Sustainable Development Goals (SDG)?

1. MDG were in effect from 2000 to 2015 while SDG will remain in effect from 2015 to 2030.

2. MDG consisted of 21 targets, while SDG consists of 169 targets.

3. There are specific targets in SDGs called under the MDGs.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

95. Which of the following statements is/are true about Arbitration and Conciliation (Amendment) Bill, 2015?

1. The arbitrators should settle disputes within a period of one year

2. The bill empowers arbitration tribunals to grant all kinds of interim measures that a court would provide.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: e

96. With reference to the composition of the Constituent Assembly, consider the following statements:

1. Seats allotted to the province and princely states were in proportion to the area.

2. Seats allocated to each British provinces were to be decided among Hindus and Muslims only.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

97. With reference to Fundamental Rights, consider the following statements:

1. All fundamental Rights are negative in nature that is, they place limitations on the authority of the State.

2. All Fundamental Rights are horizontal in nature, that is, they are available against the arbitrary action of the state and not against the action of private individuals.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 and 2

Answer: d

98. Which of the following was/were Union Territories before becoming states?

1. Goa

2. Manipur

3. Sikkim

4. Tripura

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2 and 4

Answer: d

99. With reference to 100th constitutional Amendment Act 2015 which provided for a land boundary agreement with Bangladesh, consider the following statements:

1. The Act helped in settling boundary disputes in the states of Meghalaya, Assam, West Bengal and Tripura.

2. The Act amended the First Schedule of the Constitution

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1only

(b) 2only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: e

100. Consider the following statements:

1. Hyderabad and Junagadh were integrated with India by means of referendum.

2. Kashmir was integrated by the instrument of accession.

3. Both Nagaland and Mizoram was integrated to India with the use of army after independence.

4. Chhattisgarh. Uttarakhand and Jharkhand were made new states based on linguistic Reorganisation.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 2, 3 and 4 only

Answer: b