Solved Political Science Expected MCQs for CDS Part – 6

Download PDF of This Page (Size: 121K)

49. Consider the following statements:

1. Alteration of boundaries, areas or names of existing states are done by ordinary legislative process.

2. Boundary dispute between India and other countries can be settled without any constitutional amendment,

3. Indian territory can be ceded to a foreign country by amending Indian constitution under Article 368.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

50. Which of the following Articles were added by 42nd Amendment Act to Directive principles of State policy?

1. Promote equal justice and provide free legal aid to the poor.

2. To minimize inequalities in income, status, facilities and opportunities:

3. Secure opportunities for healthy development of children.

4. Take steps to secure the participation of workers in the management of the industries.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: c

51. With reference to the Constitution of India, consider the following:

1. Fundamental Rights

2. Directive principles of State policy

3. Fundamental Duties

4. Preamble

Which of the above provision of the Constitution of India is /are fulfilled by the National Food security Act launched by the Government of India?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4 only

Answer: b

52. Which of the following is true about Gelatin sticks?

(a) Processed protein

(b) Artificial addictive

(c) Blasting material

(d) Binder bone glue

Answer: c

53. The Long Range Surface to Air Missile (LRSAM), is developed by India in collaboration with which country?

(a) Israel

(b) Russia

(c) UK

(d) France

Answer: a

54. The term AUSINDEX15’ was recently in news in which context?

(a) The term was coined recently concluded nuclear deal between India and Australia.

(b) It was a bilateral maritime exercise between India and Australia

(c) It is an index developed by both India and Australia to keep track on imports and exports between two countries.

(d) It is a MoU signed between Indian and Australian Government aiming for improving Human Development Index of its people

Answer: b

55. With reference to Sahitya Akademi, consider the following statements:

1. It is India’s National Akademi of Letters, dedicated to promotion of literature.

2. The Akademi functions as an autonomous organisation.

3. Other than the languages mentioned under schedule VII of the Constitution, its literary programmes can be implemented in English and Rajasthan only.

4. It awards the prestigious Jnanpith Award.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: a

56. Which reference to the Constituent Assembly, consider the following statements:

1. It was composed roughly along the lines of the plan suggested by the Cabinet Mission.

2. The members of the Constituent Assembly were elected indirectly by the members of the provincial legislative assemblies

3. The Constituent Assembly was partly elected and partly nominated body.

Which of the statements given above is/are incorrect?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 only

(c) 1 and 3 only

(d) 3 only

Answer: b