Solved Political Science Expected MCQs for CDS Part – 8

Download PDF of This Page (Size: 121K)

65. With the reference to the Fundamental Right as enshrined in the Indian Constitution, which one of the following statement(s) is/ are incorrect?

1. All fundamental Right are available against the arbitrary action of the state only.

2. Some of them are justiciable in nature while others are non – justiciable

3. The parliament can curtail or repeal them, but only by a constitutional amendment.

Select the correct answer using the code given below.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c

66. With reference to Directive principles of state policy (DPSP), consider the following statements:

1. It aims to establish a welfare state.

2. It seeks to promote social and economic democracy.

3. Supreme Court cannot declare an act of parliament ultra vires if it violates any of the principles of DPSP.

Which of the statements given above is /are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

67. Which of the following Directive principles of state policy may be classified as Gandhian principles?

1. To prohibit the consumption of intoxicating drinks

2. To protect and improve the environment and to safeguard forests and wildlife

3. To raise the level of nutrition and standard of living of people and to improve public health

4. To promote the educational and economic interest of SCs, STs and other weaker sections of the society

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 4 only

(c) 1, 3 and 4only

(d) 2 and 3only

Answer: b

68. With reference to the procedure for the amendment of the Constitution as laid down in Art 368, consider the following statements:

1. The bill can be introduced by a minister only and not by a private member.

2. The provisions of the Constitution which can be amended by a simple majority are outside the scope of Article 368.

3. The Constitution Amendment Bill does not require a prior permission of president

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: d

69. In which of the following cases was the principle of “Basic Structure Doctrine” used by the Supreme Court to strike down the provision of Constitutional Amendment Acts?

1. Keshavananda Bharati vs State of Kerala

2. Minerva Mills VS Union of India

3. Supreme court Advocates- on –Record Association and another VS Union of India, 2015

4. Golaknath VS state of Punjab

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: d

70. Which of the following provisions can be amended by a simple majority of both the Houses of the parliament?

1. Delimitation of the constituencies.

2. Extent of the executive power of the Union and States.

3. Use of official language.

4. Election to the parliament.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: c

71. Which of following is not a Fundamental Duty as enshrined in the Constitution of India?

(a) To develop scientific temper

(b) To promote brotherhood and strive to be a good human being

(c) To respect the ideals of the constitution

(d) To develop spirit of enquiry

Answer: b

72. Which of the above is /are the features of the federal system?

1. Pooling –of resources to provide maximum benefit to the people.

2. Supreme Court to arbitrate any disputes between the Union and the states.

3. All powers are vested with the Central Legislature.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 3only

(d) None of the above

Answer: a