Solved Political Science Expected MCQs for CDS Part-9

Download PDF of This Page (Size: 121K)

73. Which of the following basic features are incorporated in the Constitution of India from Universal Declaration of Human Rights?

1. Fundamental Rights

2. Fundamental Duties

3. Directive Principe’s of state Policy

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c

74. With reference to the 44th Constitution Amendment Act 1978, consider the following statements

1 lt provided that Fundamental Rights under Article 20 and cannot be suspended during National Emergency

2. lt deleted the Right Property from Part III of the Indian Constitution

3. lt made a provision to bind the President by the advice of cabinet

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Answer: a

75. Which of the following duties of citizens form a part of Fundamental Duties under Art. 51A?

1. Duty to provide early childhood care and education to the till the age of six years

2. Duty to render national service whenever called upon to do so

3. Duty to pay taxes

4. Duty to develop scientific temper

Select the correct answer using the code below

(a) 1and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: b

76. With reference to Indian Citizenship consider the following statements:

1. An illegal can acquire the Citizenship of India by naturalization if he is ordinarily resident in India for 12 years

2. Government of India may terminate the citizenship of a person acquired by Naturalization or Registration if he/she is imprisoned in any country for two years

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

77. Which of the following feature is similar in the USA and India Constitution?

(a) Independent Judiciary

(b) Independent Centre and state

(c) Appointment of Governor’s

(d) Citizenship

Answer: a

78. Which of the following institutions has/ have bearing on the Directive principles of State policy?

1. Supreme Court

2. Panchayats Raj Ignitions

3. Archaeological Survey of India

4. Khari and Village Industries Commission

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and4

Answer: d

79. With reference to the provisions of citizenship under the Indian Constitution, consider the following statements:

1. The Constitution enumerates the provisions related to acquisition and loss commencement of the Constitution.

2. Parliament is empowered to enact laws to provide for matters related to citizenship.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Nether 1 nor 2

Answer: b

80. Which of the following statements is true regarding National Investment and Infrastructure fund?

1. The fund will be used in both commercially viable and stalled projects.

2. The fund will be used to raise debt and in turn invest it as equity in infrastructure finance companies.

3. It is set up by Ministry of Ministry of commerce and Industry.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None of the above

Answer: a