Solved General Studies Expected MCQs for CISF Exams Part – 10

Get top class preparation for IFS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

Q 41. The World Elephant Day is celebrated on

A. 10th August

B. 12th August

C. 13th August

D. 16th August

Answer: B

World elephant day

Q 42. In which of the following place the Civil Aviation Ministry recently launched the first Geographical Indication (GI) store of India?

A. Gujarat

B. Sikkim

C. Goa

D. New Delhi

Answer: C

Q 43. What is the major aim of defining the Taj Trapezium Zone?

A. To protect the monument from pollution

B. To increase the accessibility in the region

C. To enhance the beautification of the monument and the nearby areas

D. To increase the flow of tourists from around the world

Answer: A

Taj Trapezium Zone Pollution

Q 44. The 44th BDS satellite which marks the beginning of the intensive campaign of the BDS constellation deployment is launched by

A. Japan

B. India

C. China

D. Russia

Answer: C

BeiDou

Q 45. Which of the following city is named the World Book Capital for 2019 by the UNESCO?

A. Brussels

B. New Delhi

C. Sharjah

D. Buenos Aires

Answer: C

Sharjah named World Book Capital 2019

Q 46. Which among the following tiger reserve in India became the first to introduce a mascot?

A. Sariska Tiger Reserve

B. Periyar Tiger Reserve

C. Ranthambore Tiger Reserve

D. Kanha Tiger Reserve

Answer: D

Kanha Tiger Reserve

Q 47. Which among the following city is known as India's Garden City?

A. Chennai

B. Bangaluru

C. Mumbai

D. Mysore

Answer: B

List of cities and towns in India by nicknames

Q 48. What is the name given to the biofuel derived from grass?

A. Grassofuel

B. Grassofill

C. Grassoline

D. Grassofield

Answer: C

Q 49. Which Indian city is the first to make it to the UNESCO World Heritage List?

A. Kolkata

B. Chennai

C. Ahmedabad

D. Jaipur

Answer: C

Q 50. The world’s only floating National Park is located in the state of-

A. Nagaland

B. Mizoram

C. Tripura

D. Manipur

Answer: D

Keibul Lamjao National Park

Developed by: