Aptitude Logical Reasoning Time and Work 2020 CLAT Part 7

Get unlimited access to the best preparation resource for BITSAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

1. A does half as much work as B in three –fourth of the time if together they take 18 days to complete a work. How much time shall B take to do it?

A. 30days

B. 35 days

C. 40 days

D. None of these

Answer: A

2. 12 Men or 18 women can reap a field in 14 days. The number of days that 8 men and 16 women will take to reap it?

A. 5

B. 7

C. 8

D. 9

Answer: D

3. If 3 men or 4 women can construct a wall in 43 days, then the number of days that 7 men and 5 women take to construct it is?

A. 12

B. 18

C. 24

D. 30

Answer: A

4. 10 men can finish a piece of work in 10 days. Whereas it takes 12 women to finish it in 10 days if 15 men and 6 women undertake to complete the work. How many days will they take to complete it?

A. 2

B. 4

C. 5

D. 11

Answer: C

5. 8 Children and 12 men complete a certain piece of work in 9 days. If each child takes twice the time taken by man to finish the work. In how many days will 12 men finish the same work?

A. 8

B. 15

C. 9

D. 12

Answer: D

6. A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in :

A. 4 days

B. 6 days

C. 8 days

D. 12 day

Answer: C

7. A can finish a work in 24 days, B in 9 days and C in 12 days. B and C start the work but are forced to leave after 3 days. The remaining work was done by A in:

A. 5 days

B. 6 days

C. 10 days

D. days

Answer: C

8. X can do a piece of work in 40 days. He works at it for 8 days and then Y finished it in 16 days. How long will they together take to complete the work?

A. days

B. 15 days

C. 20 days

D. 26 days

Answer: A

9. Mayur can build a house alone in 16 days but Suraj alone can build it in 12 days. Mayur and Suraj work on alternate days. If Mayur works on first day, the house will be built in how many days?

A. days

B. days

C. days

D. days

Answer: B

10. A can complete a work in 12 days and B can complete in 8 days. A works for 8 hours every day while B works for 10 hours every day. If A and B together start working 8 hours per day, in how many days will they complete the work?

A. 8 days

B. days

C. days

D. days

Answer: B

Developed by: