Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 1 Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

Directions (Q. Nos. 1 to 4) In the following questions a sentence has been given in Active Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive Voice.

1. We have already done the exercise.

(a) Already, the exercise has been done by us

(b) The exercise has already been done by us

(c) The exercise had been already done by us

(d) The exercise is already done by us

Ans: (b)

2. The main skills we seek to develop include analyzing, interpreting, and evaluating ideas.

(a) The main skills sought by us to develop include analyzing, interpreting, and evaluating ideas

(b) The main skills sought to be developed by us include analyzing, interpreting, and evaluating ideas

(c) The main skills that we are seeking to be developed include analyzing, interpreting, and evaluating ideas

(d) The main skills include analyzing, interpreting, and evaluating ideas which are sought by us to develop

Ans: (b)

3. Who can question Gandhi’s integrity?

(a) By whom Gandhi’s integrity can be questioned?

(b) By whom can Gandhi’s integrity be questioned?

(c) Gandhi’s integrity can be questioned by whom?

(d) Who could have questioned Gandhi’s integrity?

Ans: (b)

4. He presented me a bouquet on my birthday.

(a) A bouquet is presented to me on my birthday by him

(b) I was presented on my birthday a bouquet by him

(c) I was presented a bouquet on my birthday by him

(d) I will be presented a bouquet on my birthday by him

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 5 to 9) In the following questions, you have a brief passage with five questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and indicate your correct alternative.

  • From the world of magic, hypnosis is moving into the world of medicine. From hocus-pocus performed by men in black capes, to hypnotherapy practiced by doctors in white coats. The purpose is to help people stop smoking, lose weight, overcome phobias, and control pain in a variety of medical situations, from childbirth to cancer. Research laboratories are currently checking out the success rate of therapy under hypnosis, while medical journals stand by to publish the results. And the important thing is, nobody is laughing.

  • In the 1840’s, a British doctor in Calcutta created a controversy by performing over 1000 operations with hypnosis as the only anesthesia. During the World Wars, German and British doctors used hypnosis to treat war neuroses.

5. Hypnosis means

(a) auto-suggestion

(b) suggestion made in trance

(c) anesthesia

(d) hocus-pocus

Ans: (b)

6. ‘Nobody is laughing’ at hypnotherapy now, because they are

(a) sad

(b) angry

(c) taking it seriously

(d) annoyed

Ans: (c)

7. The purpose of hypnotherapy is to

(a) cure patients

(b) make life easier

(c) carry out research

(d) check out the success rate

Ans: (a)

8. German and British doctors used hypnosis as

(a) anesthesia was not available

(b) anesthesia was not needed

(c) it was a substitute for anesthesia

(d) it was fashionable during the war period

Ans: (a)

9. Treating war neurosis means

(a) curing madness

(b) curing brain fever

(c) dealing with war problems

(d) curing war anxiety

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 10 to 12) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which Best Expresses the meaning of the given bold word in CAPITAL LETTERS and indicate your correct alternative.

10. INUNDATION

(a) Drought

(b) Imposition

(c) Flood

(d) Snowfall

Ans: (c)

11. PRISTINE

(a) Novel

(b) Strange

(c) Contemporary

(d) Original

Ans: (d)

12. EFFIGY

(a) Proxy

(b) Duplicate

(c) Dummy

(d) Replica

Ans: (c)