Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 1 Part 11

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

132. Principle Whoever causes death by doing an act with the intention of causing death commits culpable homicide, punishable under Indian Penal Code Facts In this case, there was no previous enmity between the accused and deceased. There was a scuffle and sudden quarrel that preceded the occurrence. The accused along with other inflicted two injuries on the head and some bruises on other part of the body of deceased by a ringed stick and on ordinary stick. Medical report said that the injury was sufficient in the ordinary course of nature to cause death. Decide

(a) culpable homicide is murder if the act by which the death is caused is done with the intention of causing death or

(b) if it is done with the intention of causing such bodily injury as the offender knows to be likely to cause the death of the person to whom the harm is caused or

(c) if it is done with the, intention of causing bodily injury to any person and the bodily injury intended to be inflicted is sufficient in the ordinary course of nature to cause death or

(d) if the person, committing the act knows that it is so imminently dangerous that it must, in all probability cause death or such bodily injury as is likely to cause death, and commits such act without any excuse for incurring the risk of causing death or such injury as aforesaid

Ans: (d)

133. Principle Theft is the dishonest moving of property with the intention of taking it out for the person’s possession without his consent.

Facts A gives the woolen coat to Dry Cleaner along with his wife’s sarees for the purpose of dry cleaning. He is told to collect the clothes after two days. When he comes after two days, he finds that he does not have enough money to pay to the Dry Cleaners. But since due to the winter, he needs the coats descriptively, he immediately placed the coat near his goods so that he can quickly take it without the knowledge of the drycleaner.

(a) A is guilty of theft

(b) A is not guilty of theft

(c) A is not guilty of theft but has to pay compensation to the Dry Cleaners

(d) None of the above

Ans: (a)

134. Principle Where both the parties to an agreement are under a mistake as to a matter of fact essential to the agreement, the agreement is void.

Facts Ram is a supplier of electric goods. Shyam agrees to buy from Ram some electrical goods. The goods for which Shyam agrees to buy was already sold to another party though neither party was aware of it. Decide, is the agreement between Ram and Shyam void?

(a) Yes, because Ram and Shyam were relatives

(b) Yes, because Ram and Shyam were under a mistake as to matter of fact which is essential to the agreement

(c) No, because Shyam was enforced the goods were already sold

(d) No, because Ram was informed of the fact

Ans: (b)

135. Principle No state has right to injure the interest of the other states.

Facts Torina and Perina are adjoining nations. In Torina, just across the International boundary, a smelting industry is set up. The Sulphur fumes discharged by this industry are seriously polluting air near the town Petro in Perina. Perina complains to Torina about the discharge of fumes. The dispute between Torina and Perina is submitted to arbitration for sett lament. The following claims are being considered by the arbitrators which do you think is the most reasonable and fair?

(a) Torina is a sovereign and independent slate. It may use its territory in whatsoever manner it likes

(b) Torina says Perina will have to suffer from Sulphur because it is unavoidable in the industrial area

(c) All states a must ensure that their territories must be used in such a manner as not to cause injury to the interests of other states. Hence, Torina must relocate the industry

(d) Perina agrees that Torina may use its territory in whatsoever manner it likes insists that Torina should pay some compensation to Perina for loss they are continually suffering

Ans: (c)

136. In a certain code ‘MOUSE’ is written as ‘PRUQC’. How is ‘SHIFT’ written in that code?

(a) VKIRD

(b) VKIDR

(c) VJIDR

(d) VIKRD

Ans: (b)

137. Pointing to a girl, Mr. Suraj said “she is the only daughter of my father’s son-in-law”. How is the girl related to Mr. Suraj?

(a) Niece

(b) Cousin

(c) Sister

(d) Daughter

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 138 to 142) Following questions are based on the five three-digit numbers given below

518 849 365 783 291

138 If the positions of first and third digits in each number are interchanged, which of the following will be the second digit of third highest number?

(a) 1

(b) 4

(c) 8

(d) 6

Ans: (d)

139. If the first digit in all the numbers starting with an even digit is replaced by a number preceding it, then which of the following will be the sum of the first digit of the resulting highest and the lowest numbers?

(a) 4

(b) 8

(c) 7

(d) 13

Ans: (d)

140. If the positions of the first and the second digits in each number are interchanged, which of the following will be the second highest number?

(a) 849

(b) 365

(c) 783

(d) 291

(e) 518

Ans: (c)