Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 1 Part 14

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

164. How many meaningful English words can be formed with the letters EDOM using each letter only once in each word?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (c)

165. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) Nephew

(b) Cousin

(c) Mother

(d) Brother

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 166 to 170) In each question below, is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

166. Statement Most people who stop smoking gain weight.

Assumptions

I. If one stops smoking, one will gain weight.

II. If one does not stop smoking, one will not gain weight.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Neither I nor II is implicit

Ans: (d)

167. Statement The government has set up a fact-finding mission to look into the possible reasons for the recent violence in the area.

Assumptions

I. The mission may be able to come up with credible information about the incidents.

II. The people in the area may cooperate with the mission and come forward to give detailed information related to the incidents.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Both I and II are implicit

Ans: (d)

168. Statement “If I am not well you will have to go for the meeting.”—A manager tells his subordinate.

Assumptions

I. It is not necessary that only manager level personnel attend the meeting.

II. If the manager is well, he would himself like to go for the meeting.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Both I and II are implicit

Ans: (d)

169. Statement The city bus transport corporation has decided to change routes of three buses plying between paints A and B in the city to make them economically viable.

Assumptions

I. These buses may get more passengers on the revised routes.

II. Many people residing on the old routes may not avail bus services.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Neither I nor II is implicit

Ans: (a)

170. Statement In case of any difficulty about this case, you may contact our company’s lawyer.

Assumptions

I. Each company has a lawyer of its own.

II. The company’s lawyer is thoroughly briefed about this case.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Neither I nor II is implicit

Ans: (b)

Directions (Q. Nos 171 to 175) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer

(a) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

(d) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

171. How is A related to B?

I. A is sister-in-law of C who is the daughter-in-law of B who is the wife of D.

II. B is the mother of A’s son’s only uncle’s son.

Ans: (b)

172. Amongst A, B, C, D, E and F each are having a different height, who is the shortest?

I. C is shorter than only B.

II. A is taller than only D and F.

Ans: (c)

173. Point X is in which direction with respect to Y?

I. Point Z is at equal distance from both point X and point Y.

II. Walking 5 km to the East of point X and taking two consecutive right turns after walking 5 km before each turn leads to point Y.

Ans: (c)