Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 1 Part 15

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

174. How is ‘must’ written in a code language?

I. ‘you must see’ is written as ‘la pa ni’ and ‘did you see’ is written as ‘jo ni pa’ in that code language.

II. ‘you did that’ is written as ‘pa si jo’ in that code language.

Ans: (a)

175. On which day of the week does Arti’s birthday fall?

I. Sonu correctly remembers that Arti’s birthday falls after Wednesday but before Sunday.

II. Raj correctly remembers that Arti’s birthday falls before Friday but after Tuesday.

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 176 to 180) Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

176. Statement Should colleges be given the status of a university in India?

Arguments

I. Yes. Colleges are in a better position to assess the student’s performance and therefore the degrees will be more valid.

II. No. It is Utopian to think that there will not be nepotism and corruption in awarding degrees by colleges.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (d)

177. Statement Can pollution be controlled?

Arguments

I. Yes. If everyone realizes the hazards it may create and co-operates to get rid of it, pollution may be controlled.

II. No. The crowded highways, factories and industries and an ever-growing population eager to acquire more land for constructing houses are beyond control.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (c)

178. Statement Should adult education programme be given priority over compulsory education programme?

Arguments

I. No. It will also help in success of compulsory education programme.

II. Yes. It will help to eliminate the adult illiteracy.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (b)

179. Statement Should a total ban be put on trapping wild animals?

Arguments

I. Yes. Trappers are making a lot of money.

II. No. Bans on hunting and trapping are not effective.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (d)

180. Statement Should there be uniforms for students in the colleges in India as in the schools?

Arguments

I. Yes. This will improve the ambience of the colleges as all the students will be decently dressed.

II. No. The college students should not be regimented, and they should be left to choose their clothes for coming to the college.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (b)

181. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining amount of Rs. 12750. What is Sonali’s monthly income?

(a) Rs. 42500

(b) Rs. 38800

(c) Rs. 40000

(d) Rs. 35500

Ans: (a)

182. The sum of the two digits of a two-digit number is 14. The difference between the first digit and the second digit of the two-digit number is 2. What is the product of the two digits of the two-digit number?

(a) 56

(b) 48

(c) 45

(d) Cannot be determined

Ans: (b)

183. A boatman goes 2 km against the current of the stream in 1 h and goes 1 km along the current in 10 min. How long will it take to go 5 km in stationary water?

(a) 40 min

(b) 1 h

(c) 1 h 15 min

(d) 1 h 30 min

Ans: (c)

184. A number was divided successively in order by 4, 5 and 6. The remainders were respectively 2, 3 and 4. The number is

(a) 214

(b) 476

(c) 954

(d) 1908

Ans: (a)