Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 1 Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

Directions (Q. Nos. 13 to 14) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one Opposite in meaning to the given bold word in CAPITAL LETTERS and indicate your correct alternative.

13. DEVOUR

(a) Vomit

(b) Reject

(c) Emit

(d) Eject

Ans: (a)

14. FALLIBLE

(a) Virtuous

(b) Honest

(c) Perfect

(d) Humble

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 15 to 19) In each question a sentence is given with a part printed in bold. That part may contain a grammatical error. Replace that part with one of the four choices given below.

15. In quick time she got acquainted with the new environment.

(a) In enough time

(b) In small time

(c) On time only

(d) In no time

Ans: (d)

16. The meeting was postponed due to lack of quorum.

(a) due

(b) because of

(c) for

(d) against the

Ans: (c)

17. It was quite clear that the athlete can be able to improve upon his own record.

(a) will be able to

(b) should be able

(c) would be able

(d) be able

Ans: (c)

18. He has not written any book since his mother had died.

(a) died

(b) have died

(c) has died

(d) was dead

Ans: (a)

19. It was too cold to go out last evening, so we all stayed at home.

(a) too cold for going

(b) very cold to go

(c) extremely cold for go

(d) No correction required

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 20 to 24) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. If there is any error in one part of the sentence, the letter of that part is the answer.

20. The devastating experiences (a) / of many wars taught some countries (b) / the necessary of pursuing peace (c) / at the expense of nationalist egos (d).

Ans: (c)

21. The former superstar recently (a) / visit an orphanage, (b) / fueling speculation that (c) / she is planning to adopt a child (d).

Ans: (b)

22. The administration has conclusive (a) / that it is retailers who are (b) / responsible for upsetting (c)/the city’s household budget (d).

Ans: (a)

23. The assurances, unfortunately, (a) / remained on paper, (b) / as neither the Centre nor the State initiated steps (c) / for the development of the backward region (d).

Ans: (c)

24. A committee will be set up (a) / to explore pros and cons by (b) / a common fee structure and will (c) / take a final decision on it within a week (d).

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 25 to 29) Each sentence below has a blank, each blank indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the meaning of the sentence.

25. I always fall..............old Friends in times of need.

(a) over

(b) through

(c) back on

(d) off

Ans: (c)

26. The party decided to take the shortest ............ to its destination.

(a) root

(b) route

(c) distance

(d) direction

Ans: (b)

27. The girl was very pleased .............. herself.

(a) in

(b) on

(c) over

(d) with

Ans: (d)