Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 1 Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

28. Because of deforestation birds are ............. their resting places.

(a) cooking

(b) conserving

(c) searching

(d) demanding

Ans: (c)

29. The thieves broke ...... the museum to steal the painting.

(a) up

(b) side

(c) off

(d) into

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 30 to 34) In the following questions, four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which Best Expresses the meaning of the idiom/phrase and indicate your correct alternative.

30. When the boy was put into a boarding school, he quickly fell into line without his usual tantrums and indiscipline behaviour.

(a) stood in a line

(b) turned straight

(c) failed to behave properly

(d) became orderly

Ans: (d)

31. By his virtuous life, he has made amends for his past actions.

(a) repented for

(b) compensated for

(c) forgotten about

(d) suffered for

Ans: (a)

32. He read for the bar.

(a) studied to become a barrister

(b) studied to become a barman

(c) studied to become a judge

(d) studied to become a courtier

Ans: (a)

33. In the field of social service, the Parsis bear the palm.

(a) are the leaders

(b) are the donors

(c) are pre-eminent

(d) are reformers

Ans: (c)

34. He is always trying to curry favour with his boss and does not even maintain his self-respect.

(a) get obligation from

(b) pick up quarrel with

(c) flatter

(d) take undue advantage from

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 35 to 38) In the following items, some parts of the sentence have been jumbled up. You are required to re-arrange these parts which are labelled (P), (Q), (R) and (S) to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and indicate your correct response accordingly.

35. It is a privilege to pay tax (P) / of every citizen (Q)/ as well as the duty (R) / who is well-placed. (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(a) R P S Q

(b) S P R Q

(c) R Q S P

(d) S Q R P

Ans: (c)

36. It is not good of the wicked persons (P) / to overthrow (Q) / to accept the help (R) / the righteous persons. (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(a) R S Q P

(b) Q S R P

(c) R P Q S

(d) Q P R S

Ans: (c)

37. Life is judged and not by (P) / of work done (Q) / the longevity of years (R) / by the quality. (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(a) Q S P R

(b) S Q R P

(c) Q S R P

(d) S Q P R

Ans: (d)

38. When he learns that (P) / you have passed the examination (Q) / in the first division (R) / your father will be delighted. (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(a) Q P S R

(b) S P Q R

(c) Q R S P

(d) S R Q P

Ans: (c)