Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 1 Part 6

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

66. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located?

(a) Sikkim

(b) Himachal Pradesh

(c) Jammu and Kashmir

(d) Uttarakhand

Ans: (c)

67. In India, which of the following are the Southernmost hills?

(a) Animalia hills

(b) Cardamom hills

(c) Nilgiri hills

(d) Javari hills

Ans: (b)

68. Where are the Coal Reserves of India concentrated?

(a) Son valley

(b) Mahanadi valley

(c) Damodar valley

(d) Godavari valley

Ans: (c)

69. Which of the following is the lightest metal?

(a) Mercury

(b) Silver

(c) Lithium

(d) Lead

Ans: (c)

70. The most important ore of Aluminum is

(a) Bauxite

(b) Calamine

(c) Calcite

(d) Galena

Ans: (a)

71. The element present in the largest amount in rocks and minerals is

(a) Carbon

(b) Silicon

(c) Hydrogen

(d) Aluminum

Ans: (b)

72. An alloy used in making heating elements for electric heating devices is

(a) Solder

(b) Alloy steel

(c) Nichrome

(d) German Silver

Ans: (c)

73. German Silver is an alloy of

(a) Copper, Silver and Nickel

(b) Silver, Copper and Aluminum

(c) Zinc, Copper and Nickel

(d) Silver, Zinc and Nickel

Ans: (c)

74. The oldest form of composition of the Hindustani Vocal Music is

(a) Ghazal

(b) Dhrupad

(c) Thumri

(d) Khayal

Ans: (d)

75. Frontier Gandhi was the nickname of

(a) Khan Abdul Gaffar Khan

(b) Vinoba Bhave

(c) Mahatma Gandhi

(d) None of the above

Ans: (a)

76. Who founded the Indian National Congress?

(a) AO Hume

(b) Sardar Patel

(c) Subhash Chandra Bose

(d) WC Banerjee

Ans: (a)

77. The Revolt of 1857 was

(a) A British Conspiracy

(b) A revolt by rulers and landlords

(c) The first war of independence

(d) A sepoy mutiny

Ans: (d)

78. Which one of the following Indian languages does not have a Dravidian Origin?

(a) Kannada

(b) Marathi

(c) Malayalam

(d) Telugu

Ans: (b)

79. Which of the following was the capital of the Chola Kings?

(a) Vanchi

(b) Tanjore

(c) Madurai

(d) Tiruchirappalli

Ans: (b)