Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 1

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Sentences are given with blanks to be filled in with the appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question.

1. The farmer had ............... land and many servants.

(a) very little

(b) some

(c) a lot of

(d) many

Ans: (c)

2. The criminal together with his associates ............ arrested.

(a) are

(b) was

(c) were

(d) have

Ans: (b)

3. By the time I reach America, it ............ morning.

(a) is

(b) would be

(c) must be

(d) was

Ans: (b)

4. When he got married, he ............ a life insurance policy.

(a) took up

(b) took out

(c) took in

(d) took over

Ans: (c)

5. In the last few days, ............to help him?

(a) anything has been done

(b) is anything done

(c) something is done

(d) has anything been done

Ans: (d)

Directions (Q. Nos 6 to 10) In the following questions, you have a brief passage with five questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and indicate your correct alternative.

  • Read not to contradict and confuse, nor to believe and take for granted, nor to find talk and discourse, but to weigh and consider. Some books are to be tasted, others to be swallowed, and some few to be chewed and digested. That is some books are to be read only in parts; others to be read, but not curiously; and some few to be read and with diligence and attention.

  • Some books may also be read by deputy, and extracts made of them by others but that would be only in the less important arguments and the meaner sort of books; else distilled books are like common distilled waters, flashy things. Reading make a full man, conference a ready man and writing an exact man.

6. What should be the purpose of reading a book?

(a) To contradict

(b) To weigh and consider

(c) To take it for granted

(d) To understand the contents

Ans: (b)

7. Why are some books to be tasted?

(a) To be read with great care

(b) To be read with great attention

(c) To be read only in parts

(d) To be read for fun

Ans: (c)

8. How is man’s character influenced by the art of writing?

(a) It makes him a great writer

(b) It makes him a ready man

(c) It makes him a full man

(d) It makes him an exact man

Ans: (d)

9. What kind of books is to be read by the deputy?

(a) Extraordinary books

(b) Ordinary books

(c) Interesting books

(d) Meaner sort of books

Ans: (d)

10. What is meant by ‘chewed and digested’?

(a) Thoroughly read and understood

(b) Partly read and understood

(c) Understood without any effort

(d) None of the above

Ans: (a)

Directions (Q. Nos 11 to 12) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which Best Expresses the meaning of the given bold word in CAPITAL LETTERS and indicate your correct alternative.

11. IMPAIR

(a) Weaken

(b) Couple

(c) Double

(d) Repair

Ans: (a)

12. MOROSE

(a) Genial

(b) Gentle

(c) Gloomy

(d) Idle

Ans: (c)