Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 13

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

151. Who sits third to the right of E?

(a) D

(b) G

(c) F

(d) B

Ans: (c)

152. What is the position of G with respect to A’s position?

(a) Immediately to the right

(b) Second to the left

(c) Third to the right

(d) Third to the left

Ans: (d)

153. Who sits between E and A?

(a) F

(b) D

(c) G

(d) None of these

Ans: (d)

154. Starting from A’s position, if all the eight are arranged in alphabetical order in clockwise direction, the seating position of how many members (excluding A) would remain unchanged?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 155 to 159) Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and then decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer

(a) if Statement I is the cause and Statement II is its effect

(b) if Statement II is the cause and Statement, I is its effect

(c) if both Statements I and II are effects of independent causes

(d) if both Statements I and II are effects of some common cause

155. I. The Government has amended tax laws to boost export.

II. The expect sector has been passing through difficult times due to heavy tax burdens.

Ans: (b)

156. I. Budgetary allocation for building a better railway network e.g., constructing new railway lines has increased.

II. There has been a substantial drop in the number of passengers opting for air travel.

Ans: (c)

157. I. The production of pulses has dropped for the third consecutive year.

II. India has decided to import pulses this year.

Ans: (a)

158. I. The Bank has provided a link on its website to obtain feed-back from customers.

II. Customers have been complaining about poor services in the Bank’s branches.

Ans: (b)

159. I. Indian citizens are willing to incur the cost of using environment friendly technology.

II. Many countries are taking steps to cut their carbon emissions.

Ans: (d)

160. It was 9.35 am in Rakhi’s watch, which kept correct time, when Reena informed her that the last bus left the bus stop at 9.25 am Reena’s watch is 5 min fast. The frequency of the bus is every 20 min. For how long Rakhi must wait to catch the next bus?

(a) 5 min

(b) 10 min

(c) 15 min

(d) 25 min

Ans: (a)

161. Which of the following should come next in the given sequence of numbers? 243243124312243123243123

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Ans: (c)

162. In a certain code DESPAIR is written as TFEQSJ(B) How is NUMERAL written in that code?

(a) OVNFMBS

(b) NVOFSBN

(c) NVOMFBS

(d) NVOFMBS

Ans: (d)

163. If it is possible to make only one meaningful word with the first, second, sixth and tenth letters of the word DISCLAIMER, which of the following will be the third letter from the left? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such words can be made, give ‘Y’ as the answer.

(a) I

(b) R

(c) D

(d) X

Ans: (a)

164. How many such digits are there in the number 27561493 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arranged in descending order within the number?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (b)