Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 14

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 165 to 169) In each question below, is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

165. Statement the General Administration Department has issued a circular to all the employees informing them that henceforth the employees can avail their lunch break at any of the half-hour slots between 1.00 pm. and 2.30 pm. Assumptions

I. The employees may welcome the decision and avail lunch break at different time’s slots.

II. There may not be any break in the work of the organization as the employees will have their lunch break at different time slots.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Neither I nor II is implicit

Ans: (b)

166. Statement Do not copy our software without our permission — A notice. Assumptions

I. It is possible to copy the software.

II. Such warning will have some effect.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Both I and II are implicit

Ans: (b)

167. Statement Municipal Corporation has decided to ban the entry of vehicles from sub-urban areas to the main city through main routes during peak hours to avoid traffic congestion.

Assumptions

I. The people of sub-urban areas should not bring their vehicles during peak hours.

II. There is no traffic congestion by the vehicles of people residing in the main city.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Neither I nor II is implicit

Ans: (d)

168. Statement Science is a sort of news agency comparable in principle to other new agencies. But this news agency gives us information which is reliable to an extraordinary high degree due to elaborate techniques of verification and its capacity to survive centuries. So, science should be read with as much interest as we read news.

Assumptions

I. Science encourages investigative spirit.

II. People read news out of interest.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Both I and II are implicit

Ans: (d)

169. Statement All the employees are notified that the organisation will provide transport facilities at half cost from the nearby railway station to the office except those who have been provided with travelling allowance.

Assumptions

I. Most of the employees will travel by the office transport.

II. Those who are provided with travelling allowance will not read such notice.

(a) Only assumption I is implicit

(b) Only assumption II is implicit

(c) Either I or II is implicit

(d) Neither I nor II is implicit

Ans: (a)

170. In a certain code ‘PLANT’ is written as ‘$@2*©’ and ‘YIELD’ is written as ‘b64@%’. How is ‘DELAY’ written in that code?

(a) b4*2%

(b) b4@2%

(c) %42@b

(d) %4@2b

Ans: (d)

171. How many meaningful English words can be formed with the letters ARILT using each letter only once in that word?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (c)

172. D said, “A’s father is the only brother of my sister’s son.” How is A’s father related to D?

(a) Cousin

(b) Nephew

(c) Aunt

(d) Data inadequate

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 173 to 174) The following questions are based on the five three letter words given below—PUN SAD CRY FOE STY If each of the words is rearranged in alphabetical order then.

173. If it is possible to make only one meaningful English word using each letter only once, from the first letters of each of the five words after the letters of each word are rearranged in alphabetical order, the last letter of that word is your answer. If more than one word can be formed, ‘X’ is the answer and if no such word can be formed then ‘W’ is the answer.

(a) E

(b) N

(c) X

(d) W

Ans: (c)

174. How many words will remain unchanged even after their rearrangement in alphabetical order?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (c)