Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 15

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 175 to 179) Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

175. Statement Should there be compulsory medical examination of both the man and the woman before they marry each other?

Arguments

I. No. This is an intrusion to the privacy of an individual and hence cannot be tolerated.

II. Yes. This will reduce the risk of giving birth to children with serious ailments.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (b)

176. Statement Should there be a restriction on the migration of people from one state to another state in India?

Arguments

I. No. Any Indian citizen has a basic right to stay at any place of his/her choice and hence they cannot be stopped.

II. Yes. This is the way to effect an equitable distribution of resources across the states in India.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (a)

177. Statement Should students take part in politics?

Arguments

I. Yes. It inculcates in them qualities of leadership.

II. No. They should study and build up their career.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (c)

178. Statement Should system of offering jobs only to the wards of government employees be introduced in all government offices in India?

Arguments

I. No. It denies opportunity to many deserving individuals and government may stand to lose eventually.

II. No. It is against the principle of equality; does not government owe its responsibility to all its citizens?

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Both I and II are strong

Ans: (d)

179. Statement Should there be concentration of foreign investment in only few states?

Arguments

I. No. It is against the policy of overall development of the country.

II. Yes. A large number of states lack infrastructure to attract foreign investment.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (a)

180. In how many different ways can the letters of the word ‘ARISE’ be arranged?

(a) 90

(b) 60

(c) 180

(d) 120

Ans: (c)

181. A car runs at the speed of 50 km/h when not serviced and runs at 60 km/h when serviced. After servicing, the car covers a certain distance in 6 h. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced?

(a) 8.2 h

(b) 6.5 h

(c) 8 h

(d) 7.2 h

Ans: (d)

182. The ratio of the incomes of A and B is 5: 4 and the ratio of their expenditure is 3: 2. If at the end of each year, each saves Rs. 1600, then the income of A is

(a) Rs. 3400

(b) Rs.3600

(c) Rs. 4000

(d) Rs. 4400

Ans: (c)

183. The difference between simple and compound interest @ 10% per annum on a sum of Rs. 1000 after 4 year is

(a) Rs. 31

(b) Rs. 32.10

(c) Rs. 40.40

(d) Rs. 64.10

Ans: (d)

184. The edges of a cuboid are in the ratio 1:2:3 and its surface area is 88 cm2. The volume of the cuboid is

(a) 24 cm3

(b) 48 cm3

(c) 64 cm3

(d) 120 cm3

Ans: (b)