Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 16

Doorsteptutor material for CLAT is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

185. A dog takes 4 leaps for every 5 leaps of a hare, but 3 leaps of a dog are equal to 4 leaps of the hare. Compare their speeds in terms of ratio of their speed

(a) Dog՚s speed: Hare՚s speed = 15: 16

(b) Dog՚s speed: Hare՚s speed = 16: 15

(c) Dog՚s speed: Hare՚s speed = 3: 5

(d) Dog՚s speed: Hare՚s speed = 5: 3

Ans: (b)

186. The present ages of three persons are in proportions 4: 7: 9: 8 year ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages (in year)

(a) 20,35, 45

(b) 8,20, 28

(c) 16,28, 36

(d) 20,36, 46

Ans: (c)

187. A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/h more, then it would have taken 2 h less to cover the same distance. What is the original speed of the car?

(a) 45 km/h

(b) 50 km/h

(c) 55 km/h

(d) 65 km/h

Ans: (c)

188. A is 50 % as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 40 days, then A, B and C together can do the work in

(a) 13- days

(b) 15 days

(c) 20 days

(d) 30 days

Ans: (b)

189. A person covered some distance in 12 h. He covered half the distance by rail@75 km/h and the rest by car@45 km/h. The total distance covered by him was

(a) 450 km

(b) 675 km

(c) 337.5 km

(d) 1350 km

Ans: (b)

190. The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1: 2. If the total surface is 616 sq. cm, the volume of the cylinder is

(a) 1848 cm3

(b) 1232 cm3

(c) 1078 cm3

(d) 980 cm3

Ans: (c)

191. A sphere and a cube have equal surface areas. The ratio of the volume of the sphere to that of the cube is

Ans: (d)

192. A sum of ₹ 12000 doubles in 5 year at CI. What will be the amount after 20 year?

(a) ₹ 120000

(b) ₹ 192000

(c) ₹ 124000

(d) ₹ 96000

Ans: (b)

193. A sum of ₹ 800 amounts to ₹ 920 in 3 year at SI. If the rate of interest is increased by 5 % , then the amount will increase to

(a) ₹ 950

(b) ₹ 980

(c) ₹ 1010

(d) ₹ 1040

Ans: (d)

195. If 272/3 X 81 - 1/2 = 3x, the value of x is

(a) 1

(b) 0

(c) 1

(d) 2

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 196 to 200) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

196. (4863 + 1174 + 2829) / 756 = ?

(a) 18

(b) 16

(c) 12

(d) 9

Ans: (c)

197.3735 + 13064 X 346 = ?

(a) 89

(b) 83

(c) 76

(d) 79

Ans: (b)

198.54 x 746/32 = ?

(a) 1259

(b) 1268

(c) 1196

(d) 1248

Ans: (a)

199.7414 + 3698 + 1257 + 1869 = ?

(a) 14328

(b) 14438

(c) 13428

(d) None of these

Ans: (d)

200. (98360 + 25845 - 36540) / 2500 = ?

(a) 36

(b) 30

(c) 32

(d) 35

Ans: (d)

Developed by: