Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 2

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 13 to 15) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one OPPOSITE in meaning to the given bold word in CAPITAL LETTERS and indicate your correct alternative.

13. AMELIORATE

(a) Decay

(b) Decline

(c) Worsen

(d) Destroy

Ans: (c)

14. VINDICTIVE

(a) Careless

(b) Forgiving

(c) Heedless

(d) Refined

Ans: (b)

15. CAMARADERIE

(a) Curiosity

(b) Ferocity

(c) Impetuosity

(d) Animosity

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below each sentence should replace the word/phrase in bold in the sentence to make it grammatically correct.

16. The industriallsation process underwent a sea change during the 19th century.

(a) A sea of change

(b) A sea changes

(c) A sea changed

(d) No correction required

Ans: (d)

17. The solution to my problem is a long-term one which can only be tackle by official agencies.

(a) Only is tackle

(b) Only be tackled

(c) Only tackle

(d) Tackle

Ans: (b)

18. The employer wanted to strike balance between withholding his position and getting into a rapid exchange of opinions.

(a) Strike a balance

(b) Striking balance

(c) Have stroked a balance

(d) Have strike a balance

Ans: (a)

19. The students of the football team engaged in playing fairly.

(a) Playing fair

(b) Fair play

(c) Fairness play

(d) Fairness

Ans: (b)

20. As good luck will have it; it did not rain on the day of the wedding.

(a) Good luck has it

(b) Good luck having

(c) Good luck have it

(d) Good luck would have it

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 21 to 25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.

21. The friends met again after (a) / many years, and could not stop laughing (b) / at the tricks that they had played (c) / to their teachers, (d)

Ans: (d)

22. A lion lives in a forest (a) / was loyally served by (b) / a jackal that used to accompany the lion (c) / wherever it went. (d)

Ans: (a)

23. Unable to control his natural instinct, (a) / the jackal howled at the top (b) / by his voice in the middle (c) / of the night. (d)

Ans: (c)

24. On one occasion (a) / the farmer was rewarded to (b) / a cow by a rich man (c) / for his service. (d)

Ans: (b)

25. Rakesh anger asked (a) / his son to tell him (b)/ what had happened to (c)/ the food and drinks kept in the fridge. (d)

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 26 to 35) In these questions, in the following passage, some of the words have been left out and the blanks have been numbered from 26 to 35. First read the passage over and try to understand what it is about Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Indicate your correct alternative.

The inevitable effect of mechanical production is uniformity, and although uniformity may lead to monotony, it need not lack beauty. In fact, modern improvement in popular ... (26) ... is mainly the result of better design ... (27) ... standardized, goods; and the average ... (28)... is buying better design goods, because those goods are ... (29) ..., because the problem of taste has been ...(30)... for him. Good taste is not always ... (31) ... and most people manage to get ... (32) ... without it. It is fortunate therefore, that so many of the ... (33) ... of life are now chosen for us by ... (34) .... Even among luxuries, the margin for ... (35) ... taste is constantly being reduced.

26. (a) craft

(b) technology

(c) ideas

(d) taste

Ans: (d)