Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 6

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

64. Air is a/an

(a) compound

(b) element

(c) mixture

(d) electrolyte

Ans: (c)

65. Which of the following is the best conductor of electricity?

(a) ordinary water

(b) sea water

(c) boiled water

(d) distilled water

Ans: (b)

66. Balloons are filled with

(a) Helium

(b) Oxygen

(c) Nitrogen

(d) Argon

Ans: (a)

67. The charcoal used to decolorize raw sugar is

(a) animal charcoal

(b) sugar charcoal

(c) coconut charcoal

(d) wood charcoal

Ans: (d)

68. The most abundant metal in the Earth’s crust is

(a) Zinc

(b) Copper

(c) Aluminum

(d) Iron

Ans: (c)

69. Which of the following is a popular festival of Asom?

(a) Durga Puja

(b) Bihu

(c) Onam

(d) Baisakhi

Ans: (b)

70. Who among the following was the exponent of Visistadvaita philosophy?

(a) Vallabhacharya

(b) Shankaracharya

(c) Ramanujacharya

(d) Madhvacharya

Ans: (c)

71. Which of the following powers did not fight for the Tungabhadra Doab?

(a) Pallavas and Chalukya’s

(b) Cholas and later Chalukya’s of Kalyana

(c) Golconda and Ahmednagar Sultanates

(d) Vijayanagar and Bahmani Kingdoms

Ans: (c)

72. Where was the first university in modern India founded?

(a) Mumbai

(b) Kolkata

(c) Lahore

(d) Chennai

Ans: (b)

73. Which one of the following is the correct chronological order of the invasions of North-West India after the fall of the Mauryas?

(a) Bactrian Greeks—Parthians—Kushans —Hunas

(b) Bactrian Greeks—Kushans—Parthians —Hunas

(c) Parthians—Bactrian Greeks—Hunas— Kushans

(d) Parthians—Hunas—Bactrian Greeks—Ku shans

Ans: (a)

74. Who among the following was the wife of emperor Ashoka who influenced him?

(a) Chandalika

(b) Charulata

(c) Gautami

(d) Karuwaki

Ans: (d)

75. Chand Bibi, the famous Muslim ruler, belonged to which of the following kingdoms?

(a) Bijapur

(b) Golconda

(c) Ahmednagar

(d) Berar

Ans: (c)

76. The famous Kailasa temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the

(a) Cholas

(b) Kadambas

(c) Pallavas

(d) Rastrakuta’s

Ans: (d)

77. The temple which is called the ‘Khajuraho of Asom’ is

(a) Kamakhya

(b) Tirupati Balaji

(c) Madankamdeva

(d) Umananda

Ans: (c)