Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 7

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

78. The first battle of Panipat was fought between

(a) Humayun and SherShah

(b) Rana Sanga and Babur

(c) Akbar and Hemu

(d) Ibrahim Lodhi and Babur

Ans: (d)

79. Who among the following is the Chairman of the Steering Committee to oversee the functions of the National Authority Chemical Weapons Convention (CWC)?

(a) The President

(b) The Prime Minister

(c) The National Security Adviser

(d) The Cabinet Secretary

Ans: (d)

80. Who presides over the joint sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha?

(a) The Speaker of the Lok Sabha

(b) The Vice-President

(c) The President

(d) The Union Minister of Parliamentary Affairs

Ans: (a)

81. The electoral college that elects the Vice-president of India consists of

(a) members of Rajya Sabha only

(b) elected members of both the Houses of Parliament

(c) members of both the Houses of Parliament

(d) members of the Rajya Sabha and the Legislative Assemblies of States

Ans: (c)

82. Which one of the following political theories advocates the withering away of the State and ushering in a new society in which there will be no State and no ceases?

(a) Liberalism

(b) Democratic Socialism

(c) Marxism

(d) Fabian Socialism

Ans: (c)

83. At which of the following places, the Buddhist council was not held?

(a) Vaishali

(b) Pataliputra

(c) Rajagriha

(d) Kannauj

Ans: (d)

84. Who among the following has composed the song ‘Ay Mere Watan Ke Logon?

(a) Jai Dev

(b) Anil Biswas

(c) C Ramchandra

(d) Madan Mohan

Ans: (c)

85. The SAARC movement was launched for

(a) political alliances

(b) regional cooperation

(c) cultural exchanges

(d) military strategy

Ans: (b)

86. The headquarters of International Labour Organisation is at

(a) Paris

(b) New York

(c) Hague

(d) Geneva

Ans: (d)

87. The highest civilian award of India ‘Bharat Ratna’ has been awarded to only two foreigners so far. One of them is Nelson Mandela. The other is

(a) Abdul Ghaffar khan

(b) Mikhail Gorbachev

(c) Marshal Tito

(d) Abdul Wali Khan

Ans: (a)

88. The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organisations?

(a) Council for Scientific and Industrial Research

(b) Indian Council for Agricultural Research

(c) Indian National Science Academy

(d) ISRO

Ans: (a)

89. Fiscal deficit in the Union Budget means

(a) the sum of budgetary deficit and the net increase in internal and external borrowings

(b) the difference between current expenditure and current revenue

(c) the sum of monetized deficit and budgetary deficit

(d) net increase in Union Government’s borrowings from the Reserve Bank of India

Ans: (a)

90. Revenue of the State Governments are raised from the following sources, except

(a) entertainment tax

(b) expenditure tax

(c) agricultural income tax

(d) land revenue

Ans: (c)