Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 8

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

91. A candidate for the Lok Sabha and Assembly elections, as per the rulings of Supreme Court of India shall have to disclose

(a) assets and antecedents

(b) educational qualifications

(c) previous nomination

(d) Both (a) and (b)

Ans: (a)

92. The State shall endeavor to provide early childhood care and education for all children until they complete the age of Fourteen years. This provision is made in the Constitution 86th Amendment in

(a) Article 45 of the Constitution

(b) Article 245 of the Constitution

(c) Article 345 of the Constitution

(d) Article 145 of the Constitution

Ans: (a)

93. The concept of ‘Hindutva’ is well interpreted by the Supreme Court in

(a) the Minerva Mills case

(b) the Babri Masjid case

(c) the Golak Nath case

(d) the Manohar Joshi case

Ans: (d)

94. The High Courts at Bombay, Calcutta and Madras were established under the

(a) Indian High Courts Act, 1861

(b) Indian High Courts Act, 1865

(c) Indian High Courts Act, 1911

(d) Government of India Act, 1919

Ans: (a)

95. ‘A’ enters ‘Z’ house through a window. Here ‘A’ commits

(a) trespass

(b) house trespass

(c) house breaking

(d) All of these

Ans: (c)

96. Which Section of the Indian Evidence Act is not on ‘shifting of burden of proof’?

(a) Section 101

(b) Section 102

(c) Section 105

(d) Section 108

Ans: (a)

97. The illustration that, “‘A’ and ‘B’ are jointly tried for the murder of “C”. It is proved that A said, ‘B’ and I murdered ‘C’,” relates

(a) Section 30 of the Indian Evidence Act

(b) Section 24 of the Indian Evidence Act

(c) Section 25 of the Indian Evidence Act

(d) Section 27 of the Indian Evidence Act

Ans: (a)

98. A Hindu married woman of 32 years of age adopts a male child of 8 years with the consent of her husband. The adoption is

(a) valid

(b) not valid

(c) voidable at the option of husband

(d) None of the above

Ans: (b)

99. Which is the secondary source of Muslim Law under the following?

(a) Custom

(b) Ijmaa

(c) Qiyas

(d) None of these

Ans: (a)

100. What are the wife’s rights when husband does not pay the dower?

(a) Refuse consummation

(b) File suit for recovery of dower

(c) Keep possession over dead husband’s property

(d) All of the above

Ans: (d)

101. In Sunnite Law, the guardian of the minor’s property is

(a) mother

(b) father

(c) mother’s mother

(d) father’s father

Ans: (b)

102. A person employed to do any act for another or to represent another in dealings with the third person is

(a) a principal

(b) a pawnor

(c) an agent

(d) a bailor

Ans: (c)

103. The following is not the exception to the rule of hearsay

(a) dying declaration

(b) res gesture

(c) medical Expert’s opinion

(d) confession

Ans: (c)