Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 2 Part 9

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

104. Which one of the following is not a document under the Indian Evidence Act?

(a) An inscription on a stone of a building

(b) A photograph

(c) A printout of a message sent through mobile or computer

(d) A knife recovered by police from the possession of an accused and produced in the court

Ans: (d)

105. In which of the following cases hearsay evidence is not admissible?

(a) Statement of experts expressed in treaties if the author is dead or cannot be found

(b) Where eyewitness told the facts to another person, statement of that person

(c) If the statement is of a deceased person, when it related to cause of his death

(d) It the statement is part of the transaction-in-issue

Ans: (b)

106. Which one of the following Sections of the Indian Evidence Act says, ‘facts admitted need not be proved’?

(a) Section 18

(b) Section 21 (v)

(c) Section 55

(d) Section 58

Ans: (d)

107. How many kinds of hurts are included under grievous hurt under Section 320 of the Indian Penal Code?

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

Ans: (d)

108. Which one of the following cases is not correctly matched?

(a) McNaughton’s Case—Section 84 of IPC

(b) DPP versus Beard—Section 84 of IPC

(c) Basudeo versus State—Section 86 of IPC

(d) Bhawoo uiwaji ver Mooljee Dayal— Section 79 of IPC

Ans: (b)

109. ‘A’ attempts to pick the- pocket of ‘Z’ by thrusting his hand into ‘Z’s pocket. ‘A’ fails in his attempt as ‘Z’ had nothing in his pocket. What offence ‘A’ has committed?

(a) Theft

(b) Attempt to commit theft

(c) Mischief

(d) No offence

Ans: (b)

110. Which one of the following Sections of the Code of Criminal Procedure provides for anticipatory bail?

(a) Section 436

(b) Section 438

(c) Section 439

(d) Section 437

Ans: (b)

111. Which of the following are liable under Section 125(l)(d) of the Code of Criminal Procedure for payment of maintenance to their parents, who are unable to maintain themselves?

(a) Sons only

(b) Daughters only

(c) Sons and daughters both

(d) None of the above

Ans: (c)

112. Under Section 15 of the Code of Civil Procedure, every suit shall be instituted in

(a) district court

(b) the court of lower grade

(c) the court of higher grade

(d) All of the above

Ans: (b)

113. In which of the following cases the principles relating to the defense of intoxication were laid down?

(a) McNaughton Case

(b) Director of Public Prosecution versus Beard

(c) R versus Dudley and Stephen

(d) R versus Prince

Ans: (b)

114. A Sunni Muslim performs marriage during the period of ‘Iddat’, the marriage is

(a) void

(b) valid

(c) irregular

(d) voidable

Ans: (c)

115. Rule against perpetuity will not be applicable in

(a) perpetual transfer for gift

(b) personal contracts

(c) personal stake

(d) All of the above

Ans: (d)

116. Which one of the following provisions of the Transfer of Property Act relates to ‘usufructuary mortgage’?

(a) Section 58 (a)

(b) Section 58 (b)

(c) Section 58 (d)

(d) Section 58 (e)

Ans: (c)