Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 1 to 5) Four alternatives are given for the Idiom/Phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer-Sheet.

1. Don’t worry about the silly row. It was just a storm in a teacup.

(a) important matter dealt with ease

(b) hot tea being served

(c) commotion over a trivial matter

(d) confusion and chaos

Ans: (c)

2. Syria is now currying favour with America.

(a) pleasing

(b) favoring

(c) obliging

(d) ingratiating itself with

Ans: (d)

3. We tend to take for granted the conveniences of modern life.

(a) to consider

(b) to admit

(c) to accept readily

(d) to care for

Ans: (c)

4. The prodigal son was left high and dry by his friends, when he lost all his money.

(a) wounded

(b) alone

(c) depressed

(d) neglected

Ans: (d)

5. The success of his first novel completely turned his head.

(a) made him vain

(b) made him look back

(c) changed him completely

(d) made him think

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 6 to 10) In the following questions, you have a brief passage with five questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and indicate your correct alternative.

  • Florence Nightingale was born in the year 1820 in a small town in Italy. Her parents were famous and rich. They looked after little Florence very carefully. But Florence was thin and sickly.

  • One day little Florence said to her father, “father, I would like to be a nurse”. The little girl’s father said, “My dear, I do not think you can be a nurse. Nursing is hard work.” “I will try”, said Florence. Soon she began to learn nursing at home.

  • One day Florence was returning home early from school. On the way she saw a dog lying on the road. It was crying bitterly. An unkind boy hit the poor creature with a big stone. It hurt right leg and it was bleeding badly. Florence became very sad. She gently carried the dog home and nursed the wound. She tied a bandage tightly round the leg. In a week, the dog was quite well. Soon the dog became friendly with Florence. It wagged its tail and jumped around her playfully and licked Florence all over, as if, it wanted to say, “Thank you, little nurse, thank you.”

6. Florence wanted to become

(a) an animal lover

(b) a teacher

(c) a nurse

(d) an MLA

Ans: (c)

7. When Florence expressed her desire to become a nurse her father?

(a) agreed readily

(b) was very doubtful

(c) kept silent

(d) None of the above

Ans: (b)

8. On the way, she saw

(a) an unkind boy hitting a dog

(b) a wounded dog lying on the road

(c) a dog limping across the road

(d) None of the above

Ans: (b)

9. Florence nursed the wounded dog because

(a) she wanted to be a nurse

(b) her father told her to do so

(c) she felt pity for the dog

(d) None of the above

Ans: (c)

10. The dog licked Florence all over to

(a) clean her body

(b) express thanks

(c) show its anger

(d) None of these

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 11 to 13) In this section, each of the following items consists of a word in CAPITAL LETTERS, followed by four words. Select the word that is most similar in meaning.

11. DISDAIN

(a) Disown

(b) Condemn

(c) Hate

(d) Criticize

Ans: (c)

12. BEWITC INC

(a) Enchanting

(b) Magical

(c) Affected

(d) Ensnaring

Ans: (a)