Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 11

Glide to success with Doorsteptutor material for CLAT : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

133. Principle When any person dis-honestly takes any moveable property out of the possession of any other person without his consent, he is guilty of theft.

Facts A entered the drawing room of Y. A picked up the H. M. T. Quartz wristwatch lying on the table and hide it in a corner and left immediately whether A was committed theft.

(a) A commits theft because he has moved the watch from Y՚s table without his consent

(b) A does not commit theft because he has not left Y՚s house with watch

(c) A does not commit theft because Y is careless with his valuables

(d) A commits theft at the moment he picks up the watch dishonestly and intended to keep it

Ans: (d)

134. Principle An agreement is contract if it is made by the free consent of the parties competent to contract, for a lawful consideration and with a lawful object, and they are not hereby expressly declared to be void.

Facts Ram agrees to sell Shyam a house worth ₹ 15 lakhs for ₹ 5000. Is the agreement between Ram and Shyam a contract? Decide.

(a) No, because Shyam has played foul on Ram

(b) Yes, because inadequacy of consideration does not make an agreement void

(c) No, because there is no free and express consent

(d) No, because consideration is inadequate

Ans: (b)

135. Principle

(1) No consideration — no contract

(2) Consideration is something done or abstinence of a party at the desire of another party

(3) Consideration must have value in the eye of law.

Facts Innovative Educational Trust manages a school named Bharat Vidyaniketan. Ram, the parent of a student in the school suggested to the trust that it could build a new library building for which he would bear a part of the cost. The school authority accepted the suggestion and started construction of the building. Ram has suffered a loss in business, now he refuses to pay the part he had offered earlier.

(a) Ram is liable to pay because based upon his promise, the school authority started construction of the building

(b) Ram is not liable to pay because, as the building was for the benefit of the

school and he has nothing to do with it by way of enjoying and benefit

(c) Ram is liable to pay because Ram՚s child is a student in the same school

(d) None of the above

Ans: (a)

136. How many such pairs of digits are there in number ‘36725918’ each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in descending order within the numbers?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (c)

137. What should come next in the following number series?

68812686123688123468612

3 4 5 6 8?

(a) 6

(b) 1

(c) 4

(d) 8

Ans: (d)

138. How many such digits are there in the number ‘37152869’ each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arranged in ascending order within the number?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 139 to 144) In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and

III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

139. Statements

All coins are glasses.

Some glasses are cups.

Some cups are boxes.

All boxes are pins.

Conclusions

I. Some coins are cups.

II. Some pins are glasses.

III. Some cups are pins.

(a) None follows

(b) Only I follows

(c) Only III follows

(d) Only II and III follows

Ans: (c)

140. Statements

Some pens are pencils.

All pencils are caps.

All caps are buses.

Some buses are trains.

Conclusions

I. Some trains are caps.

II. Some pens are buses.

III. Some pencils are trains.

(a) Only I follows

(b) Only II follows

(c) Only I and III follow

(d) None follows

Ans: (b)

Developed by: