Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 13

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

149. Statement He is too industrious to be poor.

Assumptions

I. Very industrious people also can be poor.

II. Very lazy people also can be rich.

Ans: (c)

150. Statement Visitors may use lift at their own risk.

Assumptions

I. Using lift is not always safe.

II. Visitors do not want to use lift.

Ans: (a)

151. Statement This book is so designed that even a layman can easily learn science in the absence of a teacher.

Assumptions

I. Learning science by everybody is desirable.

II. A layman finds it difficult to learn science on his own.

Ans: (b)

152. Statement Although the rates of this hotel are comparable with other hotels, the amenities provided here are far superior.

Assumptions

I. Rates are independent of amenities provided.

II. Rates are dependent on amenities provided.

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 153 to 157) Find out the correct answer out of the four alternatives given below each question and then mark it in your answer sheet.

153. Ice: Coolness: Earth?

(a) Forest

(b) Weight

(c) Gravitation

(d) Ocean

Ans: (c)

154. Coconut: Shell: Letter?

(a) Mail

(b) Letterbox

(c) Stamp

(d) Envelope

Ans: (d)

155. Income is related to profit in the same way as expenditure is related to

(a) loss

(b) surplus

(c) balance

(d) sale

Ans: (a)

156. Much is related to many in the same way as measure is related to

(a) calculate

(b) count

(c) weigh

(d) measurement

Ans: (b)

157. Clue is related to mystery in the same way as warning is related to

(a) precaution

(b) disaster

(c) risk

(d) danger

Ans: (d)

158. Select the series in which the letters skipped in between adjacent letters do not decrease in order

(a) MGVFK

(b) PJXHM

(c) EQZFI

(d) GWIQU

Ans: (b)

159. If β€˜M’ denotes β€˜+’, β€˜N’ denotes β€˜/’, β€˜R’ denotes β€˜-’ and β€˜Q’ denotes β€˜x’ then 15 M 12 Q 5 R 40 N 8 =?

(a) 70

(b) 130

(c) 45

(d) 60

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 160 to 164) Below in each question are given two statements (I) and (II). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and then decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer

(a) if Statement I is the cause and statement II is its effect

(b) if Statement II is the cause and statement, I is its effect

(c) if both Statements I and II are effects of independent causes

(d) if both Statements I and II are effects of some common causes

160. I. There has been mass recruitment of IT professionals by Indian IT companies.

II. Many developed countries are increasingly outsourcing IT related functions to India and China.

Ans: (b)

161. I. Many farmers have given up jute cultivation as it is no longer economically viable.

II. The textile ministry has proposed a hike in the Minimum Support Price of jute.

Ans: (a)

162. I. The government is considering changes in the Land Acquisition Act.

II. Several large infrastructure development projects have been stalled due to unavailability of land.

Ans: (d)