Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 14

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

163. I. The Government is considering the possibility of involving private sector companies in highway construction projects.

II. The implementation of many highway projects undertaken by government agencies is behind schedule in various states.

Ans: (b)

164. I. The price of aircraft fuel has risen during the past few months.

II. Many passenger airlines in India have been forced to cut their air fares by about 10 percent.

Ans: (c)

165. If ‘yellow’ is called ‘red’, ‘red’ is called ‘blue’, ‘blue’ is called ‘white’, ‘white’ is called ‘black’, ‘black’ is called ‘green’, and ‘green’ is called ‘violet’, what is the colour of clear sky?

(a) Green

(b) Violet

(c) Yellow

(d) None of these

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 166 to 170) Study the following information carefully and answer the given questions A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends sitting around a circular table facing the center. A sits second to the left of D who is third to the left of E. C sits third to the right of G who is not an immediate neighbour of E. H sits third to the right of B who sits second of the right of G.

166. Who sits between D and C?

(a) Only B

(b) Only C and A

(c) Only G

(d) Only E

Ans: (a)

167. Who sits second to the right of E?

(a) E

(b) F

(c) G

(d) 0C

Ans: (b)

168. What is the position of A with respect to H?

(a) Third to the left

(b) Third to the right

(c) Second to the left

(d) Second to the right

Ans: (d)

169. Four of the following five are alike based upon their seating arrangements and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) CH

(b) FG

(c) DA

(d) BE

Ans: (c)

170. Which of the following pairs has the second person sitting to the immediate left of the first person?

(a) DB

(b) EH

(c) FA

(d) None of these

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 171 to 175) Read the following information carefully and answer the questions, which follow ‘P + Q’ means ‘P is son of Q’.

‘P X Q’ means ‘P is sister of Q.’

‘P + Q’ means ‘P is brother of Q.’

‘P — Q’ means ‘P is mother of Q.’

171. How is T related to S in the expression ‘T x R + V / S’?

(a) Sister

(b) Mother

(c) Aunt

(d) None of these

Ans: (d)

172. How is T related to S in the expression ‘T x R / V - S’?

(a) Father

(b) Sister

(c) Daughter

(d) Aunt

Ans: (b)

173. How is S related to T in the expression ‘T + R - V + S’?

(a) Uncle

(b) Nephew

(c) Son

(d) Cannot be determined

Ans: (d)

174. Which of the following means that ‘S is the husband of T’?

(a) T X R - V + S

(b)T - R / V x S

(c) T - R + V / S

(d) T / R x V + S

Ans: (c)

175. How is V related to T in the expression ‘T / R + V x S’?

(a) Aunt

(b) Nephew

(c) Niece

(d) Uncle

Ans: (a)