Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 15

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Directions (Q. Nos. 176 to 180) Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

176. Statement Should the practice of transfers of clerical cadre employees from government offices of one city to those of another be stopped?

Arguments

I. No. Transfer of employees is a routine administrative matter and we must continue it.

II. Yes. It involves lot of governmental expenditure and inconvenience too many compared to the benefits it yields.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (d)

177. Statement Should income tax be abolished in India?

Arguments

I. Yes. It is an unnecessary burden on the wage earners.

II. No. It is a good source of revenue.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (b)

178. Statement Should import duty on all the electronic goods be dispensed with?

Arguments

I. No. This will reduce the income of the government and will adversely affect the developmental activities.

II. No. The local manufacturers will not be able to compete with the foreign manufacturers who are technologically far superior.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (b)

179. Statement Should government stop spending huge amounts of money on international sports?

Arguments

I. Yes. This money can be utilized for upliftment of the poor.

II. No. Sports persons will be frust rated and will not get international exposure.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Both I and II are strong

Ans: (d)

180. Statement Should there be compulsory medical examination of both the man and the woman before they marry each other?

Arguments

I. No. This is an intrusion to the privacy of an individual and hence cannot be tolerated.

II. Yes. This will reduce the risk of giving birth to children with serious ailments.

(a) Only argument I is strong

(b) Only argument II is strong

(c) Either I or II is strong

(d) Neither I nor II is strong

Ans: (b)

181. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37: 39, respectively. The average number of ducks and frogs in the pond is 152. What is the number of frogs in the pond?

(a) 148

(b) 152

(c) 156

(d) 144

Ans: (c)

182. What approximate amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 9650 at the rate of 6 p.c.p.a. at the end of 3 year?

(a) Rs. 1737

(b) Rs. 1920

(c) Rs. 1720

(d) Rs. 1843

Ans: (d)

183. The diagonal of a square is cm. The diagonal of another square whose area is double that of the first square is

(a) 8 cm

(b) 12 cm

(c) 6 cm

(d) 16 cm

Ans: (a)

184. Half of 1 per cent is equal to

(a) 0.005

(b) 0.05

(c) 0.02

(d) 0.2

Ans: (a)

185. The maximum length of a pencil that can be kept in a rectangular box of dimensions 8 cm X 6 cm X 2 cm, is

(a) cm

(b) cm

(c) cm

(d) cm

Ans: (c)

186. In a school 10% of the boys are same in number as th of the girls. What is the ratio of boys to girls in the school?

(a) 3: 2

(b) 5: 2

(c) 2: 1

(d) 4: 3

Ans: (b)