Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 3

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

28. Priti passed her exams with ...... Colours.

(a) falling

(b) seeing

(c) different

(d) flying

Ans: (d)

29. She translated an English...... passage to Hindi without using a ........

(a) meaning

(b) dictionary

(c) symbols

(d) language

Ans: (b)

30. Tina finds it difficult to talk to people as she ................. introvert.

(a) was a

(b) can the

(c) is an

(d) being a

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 31 to 35) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

31. Belief that God is in everything and that everything is God

(a)Atheism

(b) Pantheism

(c) Skepticism

(d) Animism

Ans: (b)

32. A picture of a person or a thing drawn in such a highly exaggerated manner as to cause laughter

(a) Cartoon

(b) Cacography

(c) Cartography

(d) Caricature

Ans: (a)

33. The state of being miserable bereft of all possessions

(a) Dependent

(b) Complacent

(c) Destitute

(d) Omnipresent

Ans: (c)

34. That which cannot be called back

(a) Irresponsible

(b) Irrevocable

(c) Irredeemable

(d) Incalculable

Ans: (c)

35. One who journeys from place to place

(а) Quack

(b) Cannibal

(c) Itinerant

(d) Courier

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 36 to 40) The first and the last parts of the sentence/passage are numbered (1) and (6). The rest of the sentence/passage is split into four parts and named (P), (Q), (R) and (S). These four parts are not given in their proper order. Read the sentence/passage and find out which of the four combinations is correct.

36. (1) Einstein was a bad student.

(P) He attended classes regularly and took down careful notes.

(Q) His friend Marcel Grossman, on the other hand, was an irreproachable student

(R) These notes he shared with Einstein

(S) He resented having to attend lectures

(6) If Einstein passed his examinations, it was only because of Grossman.

(a) SQPR

(b) QRPS

(c) PSRQ

(d) RSQP

Ans: (a)

37. (1) Creating and modifying a school timetable is a complex task.

(P) ‘TT Plus’s closely models the real-world timetable creation tasks (Q) So is the job of computerizing it (R) All timetables can be viewed on the screen before they are actually printed

(5) It has a comprehensive manual and a useful glossary of terms.

(6) It relieves you of the anxiety to get it all right.

(а) QPSR

(b) RPSQ

(c) SPRQ

(d) PQSR

Ans: (a)

38. (1) Three painters competed for a prize.

(P) Ram painted a curtain.

(Q) A butterfly came and sat on the bunch of flowers-was painted by Shyam (R) And an ox tried to eat from the basket of apples-was painted by Sohan (S) And the judge himself tried to lift the curtain.

(6) So, Ram got the prize.

(а) PSQR

(b) PQRS

(c) PSRQ

(d) QRPS

Ans: (b)