Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 5

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

52. Which one of the following pairs is not correctly matched? Line Countries

(a) Durand Line Pakistan and Afghanistan

(b) Maginot Line France and Germany

(c) 38th Parallel Russia and Finland

(d) Radcliffe India and Pakistan

Ans: (c)

53. The atmospheric layer reflecting radio waves is called?

(a) Ozonosphere

(b) Ionosphere

(c) Stratosphere

(d) Mesosphere

Ans: (b)

54. The deepest surface depression of the earth is

(a) Kurile Trench

(b) Mariana Trench

(c) Tonga-Kermadec Trench

(d) Benfley Subglacial Trench

Ans: (b)

55. Shale is metamorphosed into which of the following rock?

(a) Graphite

(b) Gneiss

(c) Marble

(d) Slate

Ans: (d)

56. A metal is exposed to the atmosphere for some time. It becomes coated with green carbonate the metal must be

(a) Silver

(b) Copper

(c) Aluminum

(d) Zinc

Ans: (b)

57. Indravati is a tributary of which river?

(a) Ganga

(b) Godavari

(c) Krishna

(d) Mahanadi

Ans: (b)

58. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (Town)

List-II (Industry)

A. Bhadravathi

1. Gem cutting

B. Coimbatore

2. Electrical motors

C. Kapurthala

3. Steel

D. Surat

4. Railway coach

(a) 1 2 4 3

(b) 3 2 4 1

(c) 1 4 2 3

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

59. Where is Thattekad Bird Sanctuary located?

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) Andhra Pradesh

Ans: (a)

60. In which one of the following States of India is the Pamayangtse Monastery situated?

(a) Nagaland

(b) Himachal Pradesh

(c) Sikkim

(d) Arunachal Pradesh

Ans: (c)

61. The gas used to extinguish fire is

(a) Neon

(b) Nitrogen

(c) Carbon dioxide

(d) Carbon monoxide

Ans: (c)

62. In which of the following activities Silicon Carbide is used?

(a) Making cement and glass

(b) Disinfecting water and ponds

(c) Making castes for statues

(d) Cutting very hard substances

Ans: (d)

63. The element common to all acids is

(a) oxygen

(b) hydrogen

(c) nitrogen

(d) Sulphur

Ans: (b)

64. Gobar gas contains mainly

(a) methane

(b) carbon dioxide

(c) butane

(d) carbon monoxide

Ans: (a)

65. The most malleable metal is

(a) silver

(b) gold

(c) aluminum

(d) sodium

Ans: (b)