Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 6

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

66. Which of the following events made the English East India Company the legitimate masters of the Bengal Subah?

(a) Battle of Buxar, 1764

(b) Battle of Plassey, 1757

(c) Farrukh Siyar’s Farman, 1717

(d) Ibrahim Khan’s Farman, 1690

Ans: (c)

67. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Janjira Fort: Maharashtra

(b) Asirgarh Fort: Madhya Pradesh

(c) Daulatabad Fort: Rajasthan

(d) Gingee Fort: Tamil Nadu

Ans: (c)

68. Our National song has been taken from

(a) the essay ‘Bharat Vidhata’ written by Bankim Chandra Chattopadhyay

(b) the magazine ‘Tatva Bodhini’ edited by Nobel laureate Rabindranath Tagore

(c) the novel ‘Durgesh Nandini’ written by Bankim Chandra Chattopadhyay

(d) the novel ‘Anand Math’ written by Bankim Chandra Chattopadhyay

Ans: (d)

69. Who designed the National Flag of independent India?

(a) Bankim Chandra Chatterjee

(b) Rabindranath Tagore

(c) Mahatma Gandhi

(d) Pingley Venkayya

Ans: (d)

70. Who is believed to have composed the treatise ‘Nratya Shastra’?

(a) Brihannala

(b) Menaka

(c) Bharata

(d) Rambha

Ans: (c)

71. The Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP) is located at

(a) Manila

(b) Singapore

(c) Kuala Lumpur

(d) Bangkok

Ans: (d)

72. The pioneer of Indian Renaissance was

(a) Swami Vivekananda

(b) Swami Dayananda Saraswati

(c) Dadabhai Navroji

(d) Raja Rammohan Roy

Ans: (d)

73. The famous ‘Satriya dance’ of Asom got national recognition in the year

(a) 1999

(b) 2000

(c) 2001

(d) 1998

Ans: (c)

74. Which of the following is the most important statement which shows the real greatness of Akbar as a ruler?

(a) He tried to encourage inter-religious marriages

(b) He set up a revenue system based on average crop estimates

(c) He established Din-i-Illahi incorporating the principles of many religions

(d) He tried to unite India into a single nation

Ans: (d)

75. Which of the following has been the field of activity of Pt Bhimsen Joshi?

(a) Literature

(b) Classical music (Vocal)

(c) Education

(d) Journalism

Ans: (b)

76. When did the United Nations Organization come into existence?

(a) October 24, 1945

(b) October 24, 1943

(c) November 26, 1945

(d) November 26, 1943

Ans: (a)

77. According to the Preamble of the Constitution, India is a

(a) Sovereign Democratic Socialist Republic

(b) Sovereign Socialist Secular Republic

(c) Sovereign Democratic Republic

(d) Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

Ans: (d)

78. Match list—I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists

Match list—I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I (State)

List-II (Full statehood granted in)

A. Goa

1. 1966

B. Haryana

2. 1972

C. Meghalaya

3. 1975

D. Sikkim

4. 1988

(a) 3 1 2 4

(b) 4 2 1 3

(c) 3 2 1 4

(d) 4 1 2 3

Ans: (d)