Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 7

Glide to success with Doorsteptutor material for CLAT : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

79. Consider the following statements

1. In the Lok Sabha, 12 members are nominated by the President of India.

2. In the Rajya Sabha, a maximum of

2 members of the Anglo-Indian community can be nominated by the President of India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

80. Who among the following has not been a Chief Justice of India?

(a) RC Lahoti

(b) GB Patnaik

(c) SS Gill

(d) VN Khare

Ans: (c)

81. The International Court of Justice is located at

(a) Geneva

(b) Hague

(c) Amsterdam

(d) Vienna

Ans: (b)

82. Who is the first Asian Winner of Nobel Prize?

(a) CV Raman

(b) Rajiv Gandhi

(c) Rabindranath Tagore

(d) Mother Teresa

Ans: (c)

83. The Nobel peace prize is awarded in which city?

(a) Oslo

(b) Stockholm

(c) Brussels

(d) Geneva

Ans: (a)

84. Ashoka Chakra ′ is awarded for

(a) acts of gallantry in the presence of enemy

(b) gallantry by children

(c) outstanding contribution to literature

(d) the most conspicuous bravery or self-sacrifice on land, air, or sea but not in the presence of the enemy

Ans: (d)

85. Which are the two states (other than UP) having the highest representation in Lok Sabha?

(a) Bihar and Madhya Pradesh

(b) Bihar and Maharashtra

(c) Karnataka and Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu and Rajasthan

Ans: (b)

86. The International Human Rights Convention adopted by the United Nations in 1990 relates to

(a) disabled

(b) stateless persons

(c) migrant workers

(d) children

Ans: (d)

87. The five permanent members of UN security council are

(a) Japan, West Germany, USSR, UK, and USA

(b) Canada, China, France, USSR, and USA

(c) Germany, China, USSR, UK, and USA

(d) China, France, USSR, UK, and USA

Ans: (d)

88. Where is the Judicature of Odisha?

(a) Bhubaneswar

(b) Cuttack

(c) Both ‘a’ and ‘b’

(d) None of these

Ans: (b)

89. Which of the following is associated with Sufi Saints?

(a) Tripitka

(b) Dakhma

(c) Khanqah

(d) Synagogue

Ans: (c)

90. Which of the following treaties brought an end to the independent existence of Peshwa Baji Rao II?

(a) The Treaty of Purandhar

(b) Convention of Wadgaon

(c) Treaty of Bassein

(d) Treaty of Salbai

Ans: (c)

91. The power to decide an election petition is vested in the

(a) Parliament

(b) Supreme Court

(c) High Courts

(d) Election Commission

Ans: (c)

92. The number of writs that can be prayed for and issued by the Supreme Court and/or a High Court is

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Ans: (c)

Developed by: