Mock Tests CLAT Common Law Admission Test Mock Test 3 Part 8

Glide to success with Doorsteptutor material for CLAT : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CLAT.

93. The pension of a high court judge is charged to the

(a) Consolidated Fund of India

(b) Consolidated Fund of the State where he last served

(c) Consolidated Funds of the different States where he has served

(d) Contingency Fund of India

Ans: (a)

94. Ignorance of law is

(a) not an excuse in Indian Law

(b) is an excuse in Indian Law

(c) no such legal principle is followed in Indian Law

(d) partly an excuse in Indian Law

Ans: (a)

95. The special status of Jammu and Kashmir implies that the State has

(a) a separate Judiciary

(b) a separate Constitution

(c) a separate administrative structure

(d) Both ‘a’ and ‘b’

Ans: (b)

96. Presumption that the younger survived the elder under Section 21 of the Hindu Succession Act, 1956 is a

(a) presumption of fact

(b) mixed presumption of fact and law

(c) rebuttable presumption of law

(d) irrebuttable presumption of law

Ans: (c)

97. Which Section of the Indian Penal Code deals with those conditions, when consent is said to be, not free consent?

(a) Section 87

(b) Section 90

(c) Section 92

(d) Section 89

Ans: (b)

98. Section 113-B, ‘presumption as to dowry death’ was added to the Indian Evidence Act in

(a) 1986

(b) 1983

(c) 1961

(d) 1962

Ans: (a)

99. A Hindu couple having the decree of judicial separation wants to live together

(a) they can live together

(b) they cannot live together

(c) they can live together after remarriage

(d) they can live together only after the permission of the court

Ans: (a)

100. A Hindu male of 28 years of age adopts a female child of 13 years of age. The adoption is

(a) valid

(b) voidable

(c) illegal

(d) void

Ans: (d)

101. A Hindu dies intestate leaving behind two sons, one daughter and widow. His property shall devolve to

(a) sons only

(b) sons and daughter only

(c) widow only

(d) sons, daughter, and widow all

Ans: (d)

102. Which of the following modifies the application of Muslim Law?

(a) Shariat Act, 1937

(b) Muslim Marriage Dissolution Act, 1939

(c) Muslim Woman (Protection of Rights on Divorce) Act, 1986

(d) All of the above

Ans: (d)

103. Under Muslim Law, marriage is

(a) an institution legalizing male and female conjugal relations

(b) a civil contract

(c) Sonnet

(d) All of the above

Ans: (d)

104. In the absence of mother, which of the following females has the first priority to have the custody of a Muslim child?

(a) Father՚s mother

(b) Mother՚s mother

(c) Sisters

(d) Maternal aunt

Ans: (b)

105. After divorce a Muslim woman

(a) cannot remarry

(b) can remarry immediately

(c) can marry only after completion of ‘Iddat’ period

(d) None of the above

Ans: (c)

106. The phrase ‘procedure established by the law’ means

(a) the judges in India cannot question the fairness or validity of a law, provided it is within the limits of the Constitution

(b) judges in India can question the fairness or validity of an undue law even if it is within the limits of the Constitution

(c) judges in India can declare a law invalid simply because the law is not due or is unjust

(d) None of the above

Ans: (a)

Developed by: